Velký přehled stravenek a stravenkových karet: Kde můžete za den uplatnit nejvíce stravenek?

Žena platí kartou na terminálu ViDI Studio / Shutterstock.com

Stravenky jsou součástí životů mnohých z nás. Pokud zaměstnavatel nemá možnost nám zajistit pravidelné a teplé stravování, velmi často přejde k odměně formou právě těchto benefitů. Některé obchody však omezují počet stravenek na jeden nákup. Kde stravenky nejlépe využijete?

Přečtěte si také

Tyhle masky zachrání vaše vlasy a suroviny na ně najdete doma! Zkuste trendy olejování i kávovou masku proti vypadávání

Stravenky jsou benefitem, který získává ve své práci spousta zaměstnanců. Mohou být buďto papírové, nebo elektronické. A právě ty elektronické jsou v posledních letech hitem. Platba s nimi je snadná. Samotnou stravenkovou kartu přikládáte k platebnímu terminálu stejně tak, jako kdybyste platili svou běžnou platební kartou.

Kdo má nárok na stravenky?

Na stravenky má nárok každý zaměstnanec, který odpracoval směnu delší než tři hodiny v kuse. Do této doby se však nezapočítávají přesčasy navíc, ale pouze samotný pracovní den. Ve většině případů hradí zaměstnavatel stravenku ve výši 55 % a zaměstnanec si doplácí její zbylou hodnotu, tedy 45 %. Tato částka se mu měsíčně strhává z jeho mzdy.

Pro zaměstnavatele je odměna ve formě stravenek výhodná, protože stravenky představují daňově uznatelný základ. Ačkoliv není zaměstnavatel povinen stravenky zaměstnancům poskytnout, stále častěji se k této formě odměny přechází.

Lidé se smějí a jí pizzu Dusan Petkovic / Shutterstock.com

Typy papírových stravenkových poukázek

  • Gastro Pass od Sodexo Pass ČR
  • Naše stravenka od společnosti Lidl stravenky
  • Stravenkové poukázky Chèque Déjeuner od UP Česká republika
  • Ticket restaurant od Edenred CZ

Typy elektronických stravenkových karet

  • Benefit Plus karta od Benefit Management s. r. o.
  • Benefitka od Satispoll s. r. o.
  • eStravenka od Up Česká republika
  • GastroCard od BANCIBO, SE
  • Gastro Pass CARD od Sodexo Pass ČR
  • Ticket restaurant karta od Edenred CZ

Jak se stravenkami zaplatit?

Platba papírovými stravenkami nebo stravenkovou kartou je velmi jednoduchá. Zatímco některé prodejní řetězce akceptují jen specifické druhy stravenek, v ostatních lze platit téměř jakýmikoli stravenkovými kartami.

Důležité je také myslet na celkové množství stravenek, které můžete na jeden nákup uplatnit. Většinou je jejich použití omezeno na 5 denně. Stejně tak je omezen i denní limit pro platbu stravenkovou kartou.

Loga stravenek na dveřích sylv1rob1 / Shutterstock.com

Kde můžete jaké stravenky uplatnit?

Albert

Hypermarkety a supermarkety Albert jsou známé tím, že přijímají téměř všechny druhy stravenek, které na trhu existují. Zaplatit zde můžete elektronickou nebo papírovou stravenkou od společností Up Česká republika, Edenred, Pluxee, Benefit Plus a Benefity.

Kromě toho můžete využít i sociální poukázky a dárkové poukázky Albert. Během jednoho placení může zákazník využít maximálně 5 kusů stravenek, které lze uplatnit pouze na nákup potravin. Společnost Albert vrací na platbu stravenkami maximálně 10 korun.

Billa a Lidl

Billa akceptuje jak papírové stravenky, tak elektronické stravenkové karty od společností Sodexo, Edenred a UP Česká republika. Při jednom nákupu můžete použít pouze 5 stravenek a pokladní vám vrátí zpět částku do 10 Kč.

Lidl pak přijímá elektronické a papírové stravenky od společnosti Naše stravenka, Sodexo, Pluxee, UP Česká republika, Benefit Plus a Stravenky Edenred.

Kaufland

Stejně jako Lidl, i společnost Kaufland přijímá stravenku nazvanou Naše stravenka. Mimo jiné ale tato společnost akceptuje stravenky od společnosti Edenred, UP Česká republika a Sodexo, a to v papírové i v elektronické podobě.

V prodejnách Kaufland je možné využít maximálně 10 papírových stravenek v celkové hodnotě 1 600 Kč. Elektronická stravenka má limit 1 600 Kč na jednu transakci nebo za den.

Nálepky různých druhů stravenek na dveřích RVillalon / Shutterstock.com

Tesco

Někteří se mylně domnívají, že společnost Tesco stravenky nepřijímá. Ale i v tomto obchodním řetězci můžete zaplatit stravenkami a stravenkovými kartami Chèque Déjeuner, Edenred, Pluxee, Sodexo, Naše stravenka a Benefit plus. Na vybraný sortiment mohou zákazníci uplatnit poukázky vyplácené v sociálních dávkách (Asistence, Šek servis, Ticket service).

Globus a Penny Market

V Globusu lze u běžných pokladen platit nákup do výše 1 000 korun papírovými nebo elektronickými stravenkami Edenred, Up Česká republika a Sodexo. Stravenky Globus přijímá i při platbě za jídlo v restauracích Globus.

Naopak Penny Market přijímá stravenky od značky Gastro pass, Sodexo, Pluxee, Ticket Restaurant a Chèque Déjeuner. Vyjma těchto základních stravenek Penny Market přijímá také stravenky hmotné nouze, a to od společnosti Asistence pass/Asistence (Sodexo/Pluxee), Edenred Service (Edenred) a Šek Service (Chèque Déjeuner).

Zdroj: Kupi, weby řetězců