Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...

Pražská burza překonala 16leté maximum. Kterým domácím akciím se nejvíc daří?

Pražská burza se dostává na dlouhodobé maximum díky prosperujícím bankám, jako jsou Erste a Komerční banka. ČEZ se však potýká s problémy.

Publikováno
Pražská burza překonala 16leté maximum. Kterým domácím akciím se nejvíc daří?
Zdroj: Pse.cz

Pražská burza zaznamenala v minulém týdnu dlouhodobé maximum, když index PX v úterý uzavřel na úrovni 1 564,82, což je hodnota, na kterou domácí akcie nedosáhly od poloviny roku 2008.

Vedou banky

Navzdory riziku zavedení sektorové daně, která by se týkala všech zisků tuzemských bank, bankovní cenné papíry obchodované na pražské burze nadále rostou.

Analytik investiční společnosti XTB Jiří Tyleček se domnívá, že stát zvažuje alternativní způsoby, jak se dostat k bankovním ziskům, protože bankám se podařilo vyhnout tzv. windfall tax.

Poznámka

Banky zaplatily na zálohách na daň z mimořádných zisků pouze 700 milionů korun a při tom stát loni celkem vybral 39,1 miliardy korun. Naprostou většinu zaplatil ČEZ.

Banky při tom dosahují skvělých hospodářských výsledků, vyplácí dividendy a táhnou pražskou burzu nahoru.

Zejména Erste, která mezi bankami obchodovanými na pražské burze vede s výrazným nárůstem o 22 % od začátku roku.

Podobně se daří i Komerční bance, která za stejné období vykázala téměř 20% nárůst. Nedávno schválila dividendu ve výši 82,66 koruny na akcii.

Vývoj akcií KB a Erste od začátku roku

Aktuální cena
Změna
Erste group / RBAG
Načítání
Načítání
Načítání
Komerční banka / KB
Načítání
Načítání
Načítání

Naopak akcie Monety zaznamenaly v závěru týdne znatelný propad, když ze čtvrtečních 103,4 koruny za akcii klesly na pátečních 97 korun.

Analytik Bohumil Trampota vysvětluje, že tento pokles není důvodem k obavám, a přičítá ho skutečnosti, že akcie Monety se v tento den poprvé obchodovaly bez nároku na dividendu z loňského zisku.

Upřesňuje, že akcie obvykle v takový den oslabují o výši čisté dividendy, ale v tomto případě akcie Monety oslabily o něco méně, což by se dalo vyložit jako relativní růst.

Aktuální vývoj akcií Moneta

Načítání
Načítání
Kupte si akcie Moneta Váš kapitál může být ohrožen*

Logo sponzora Koupit!

Tyleček přičítá úspěch bank jejich hospodaření a rostoucím dividendám a poukazuje na to, že lidé splácejí své úvěry a podniky si více půjčují. Naznačuje, že některé banky, konkrétně Moneta a Komerční banka, by mohly být potenciálně oceněny i výše.

Obdobně jako bankám se daří i Coltu, který letos také připsal téměř 20 %.

Vývoj akcií Colt CZ od začátku roku

Načítání
Načítání
Kupte si akcie CZG Váš kapitál může být ohrožen*

Logo sponzora Koupit!

Akcie ČEZ letos zatím ztrácí

Nálada investorů vůči energetickému gigantu ČEZ zůstává vlažná a akcie společnosti zaznamenaly od začátku roku téměř 11% pokles.

Akcie trpí kvůli neopatrným výrokům vládních představitelů o možnosti převzetí ČEZ státem, který je majoritním akcionářem.

Navíc na ČEZ dále dopadá uvalení mimořádné daně z nadměrných zisků energetických společností, petrolejářských firem a bank za účelem financování dotací na drahou energii pro spotřebitele.

Společnost očekává, že letos do státní pokladny odvede 20 až 30 miliard korun.

Tyleček však naznačuje, že výhled pro akcie ČEZ se může v budoucnu zlepšit. Domnívá se, že navzdory současnému poklesu cen elektřiny je tento trend dočasný a díky Green Dealu a probouzející se ekonomice je pravděpodobné, že v následujících letech dojde k výraznému růstu cen elektřiny, což by mělo akciím ČEZ prospět.

Vývoj akcií ČEZ od začátku roku

Načítání
Načítání
Kupte si akcie ČEZ Váš kapitál může být ohrožen*

Logo sponzora Koupit!
Líbil se vám tento článek?
3
0

Autor

Milovník finančních trhů a akciového investování. Na své investiční cestě uplatňuje dlouhodobý pasivní investiční přístup.

Lubor se ve svých článcích nejčastěji věnuje akciovým titulům a investování do akcií jako takovému. Ekonomická a kryptoměnová témata mu však také nejsou cizí.

Jeho cílem je čtenáře rychle a stručně informovat o dění na finančních trzích.

Přečíst více

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.

Recenze
TOP Nejlepší brokeři
Při obchodování CFD s tímto poskytovatelem ztrácí 77 % účtů retailových investorů peníze.
U 66,02 % retailových investorů došlo ke vzniku ztráty.
Při investování a obchodování hrozí ztráty. Vaše investice mohou stoupat i klesat a můžete získat zpět méně, než jste investovali.
U 51 % retailových investorů došlo při obchodování CFD u této společnosti ke vzniku ztráty.
Investování zahrnuje rizika ztrát.‎