Chomutov se po čtyřech letech vrací do první ligy. V sedmém finálovém zápase se prosadila i litvínovská legenda

Přidat na Seznam.cz

Stejně jako české hokejové extraligové finále se sedm zápasů musela hrát i baráž o první ligu. Nakonec v ní byl úspěšnější Chomutov, který v posledním utkání vyhrál v Havířově 3:2. „V Havířově zdechneme, abychom první ligu přivezli,“ prohlásil chomutovský gólman Michael Petrásek před rozhodujícím mačem.

Konečný výsledek naznačuje, že to byl boj do poslední minuty. Dá se říci, že v druhé půli zápasu excelovaly obě obrany v čele s gólmany. Čtyři z pěti branek totiž padlo v první polovině zápasu. Do vedení se v 16. minutě dostali domácí, když se přesnou dělovkou představil Franek. Vyrovnání přišlo těsně před odchodem do kabin, postarala se o něj litvínovská legenda Viktor Hübl. Tři minuty po příchodu na led ale domácí opět vedli a to zásluhou Tvrdého. Jenže ani tentokrát se Havířovští dlouho z jednogólového náskoku neradovali, ve 26. minutě vyrovnával Eliáš. Pátý gól utkání prošel ve 36. minutě (Jouza) za záda havířovského gólmana.

Domácí fanoušci doufali, že jejich miláčci ještě dokáží zvrátit stav utkání, jenže už se jim to nepodařilo. Chomutov tak v první lize nahradí Znojmo. „Dostali jsme zbytečný gól v oslabení, kdy si říkáme, že musíme být zavření, aby neprošla křižná přihrávka. Myslím si, že to byla pomalu jediná šance domácího týmu v první třetině. Bohužel jsme neproměnili penaltu, ani přesilovku a navíc nám nebyl uznán gól. Nevím, zda měl platit. Místo toho, abychom vedli, tak jsme prohrávali. Potom jsme šťastně vyrovnali. Ve druhé třetině přišel Kadeho neskutečný kiks, kdy se mu puk zastavil ve vodě. Ovšem tohle nás strašně nakoplo a už nebylo na co čekat. V tu chvíli jsme spustili útočný hokej, který jsme hráli celou sezonu a bylo otázkou času, kdy góly dáme. V poslední části jsme měli další příležitosti, které jsme zahodili asi kvůli nervozitě. Ale takové sedmé zápasy jsou. Rozhoduje je vůle, kterou jsme měli větší,“ řekl chomutovský kouč Martin Pešout.

Chomutov se do první ligy vrací po čtyřech letech. Vloni vypadli Severočeši už v semifinále druhé ligy právě se Znojmem. Nyní se jejich karty obrací… Oba týmy zažily dříve i extraligovou příslušnost. Chomutov si nejvyšší soutěž zahrál s jednoroční přestávkou v letech 2012 – 2019. Největším úspěchem bylo čtvrté místo v sezoně 2016/17. Poté však postupně přicházely finanční potíže a v roce 2019 sešup přímo do Ústecké krajské ligy – čtvrtá nejvyšší soutěž! Kvůli covidu se následně dvě sezony nedohrály, poté však už přišel postup do II. ligy, vloni semifinále a letos už se povedl postup přes pražské celky Kobru a Letňany, posléze Vyškov a Havířov. „Výborná série. Oba celky si zasloužily postoupit. My jsme byli šťastnější. Ale tohle mužstvo mělo sílu od prvního do posledního zápasu,“ dodal Pešout.

Zdroj: piratichomutov.cz, hc-havirov.cz