Hlavní obsah

PŘÍKLEP: Třinec je inspirací pro všechny. Titul jsem mu přál, přiznává mistr světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dobře ví, jak náročné je v play off bojovat o titul, vždyť coby hráč ho vyhrál třikrát se Vsetínem a jednou s pražskou Spartou. Proto si dvojnásobný mistr světa Jan Tomajko moc užíval letošní vyřazovací část extraligy. „Co dokázal Třinec, když všechny tři série uhrál v sedmi zápasech, je obdivuhodný výkon,“ prohlásil v pořadu Příklep na Sport.cz současný hlavní trenér a zároveň jednatel hokejové Olomouce.

Příklep s Janem TomajkemVideo: Sport.cz

 
Článek

„Vyhrát třikrát zápas číslo sedm není náhoda. Hráči Třince zbytečně někde nelítají, hodně často mění rytmus hry. Skvěle rozlišují, kdy napadat a kdy naopak ustoupit a šetřit síly. A ke skórování jim stačí strašně málo,“ vypočítává Tomajko přednosti Ocelářů, kteří extraligu ovládli už popáté za sebou.

„Mají hráče, kteří umí dávat góly, ale i ty na černou práci. To semknutí a kompaktnost celého týmu je v play off moc důležité. Třinec je prostě inspirací pro všechny ostatní v tom smyslu, jak by měl vypadat vhodně poskládaný tým,“ míní 47letý rodák z Olomouce.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Pardubice - Třinec, Oceláři převzali Masarykův pohárVideo: Tipsport Extraliga / BPA

Třinec si přitom v právě skončeném play off musel projít řadou těžkostí. Jako první v tuzemské historii otočil sérii ze stavu 0:3 (v semifinále se Spartou), 2:3 na zápasy pak prohrával ve finále s Pardubicemi. A hlavně se musel po celou vyřazovací část obejít bez zraněného klíčového beka Jeřábka, následně vypadl i další obránce Marinčin a zranění byli i Růžička a nakonec Nestrašil.

„O to je jejich titul cennější. Tihle hráči jdou hrozně těžko nahradit. I z těchto důvodů jsem to Třinci přál,“ připouští Tomajko.

Již tradičně se ale Oceláři mohli spolehnout na fantoma play off v brance Ondřeje Kacetla. „Brankáři v play off rozhodují a on měl zase fantastickou formu. Když gólman chytne i nemožné, mužstvo to vystřelí úplně jinam. Hráči si pak víc věří, protože vědí, že gólman jejich chybu napraví. To se vám pak hraje úplně jinak,“ ví Tomajko z vlastních zkušeností.

Měl jsem co dělat, abych se udržel na nohách, dostával jsem křeče, přiznal Ondřej Kacetl. Náš příběh je minimálně na knížkuVideo: Sport.cz

„Ano, v základní části sice patří Kacetl k nadprůměrným gólmanům, ale určitě nemá takové zápasy, které by ho vystřelily do výšin. Za posledních pár let ale u nás v play off takový gólman jako on není.“

Titul moc přál Zdeňku Motákovi, s nímž v minulosti čtyři roky trénoval Olomouc. „Zdeněk to měl na začátku v Třinci obrovsky těžké a klobouk dolů, co dokázal,“ připomíná Tomajko fakt, že Moták přebíral Slezany po veleúspěšném Václavu Varaďovi.

Třinec napsal neskutečný příběh. Opět slaví titul!Video: Sport.cz

„Taková nabídka se neodmítá. Naprosto jsem ho chápal, že Olomouc opouští, a přál jsem mu všechno nejlepší. Je to vynikající trenér, ale hlavně vynikající člověk. Práce s ním byla výborná a sedli jsme si i lidsky. Dokázali jsme si povykládat i o mimohokejových věcech,“ říká Tomajko na adresu kamaráda, jenž v obou sezonách na střídačce Třince získal titul.

Přestože Pardubice pod majitelem Petrem Dědkem opět na tituly nedosáhly, Tomajko sezonu Dynama nehodnotí jako nepovedenou. „Neřekl bych, že pro Pardubice skončila sezona až takovým neúspěchem. Prohrát v sedmém zápase není neúspěšná sezona,“ soudí autor vítězného gólu ve finále MS 2000 proti Slovensku.

Zklamání je velké, ale jsem na nás hrdý, říká Lukáš Sedlák. Spraví si chuť v reprezentaci? Video: Sport.cz

„Pardubice hrály celou sezonu výborně, slabší chvilku měly jen v lednu, ale to bylo dáno náročným programem. Na jejich hru se dobře koukalo. Kádr mají neskutečně silný, a když ho neobmění, zase budou vynikající a favoritem. Na české poměry mají nadprůměrné hráče,“ předpokládá Tomajko.

V pořadu Příklep však neglosoval jen právě skončené play off. Rozebírala se i jeho hráčská kariéra včetně dvou titulů mistrů světa a čtyř extraligových. Řeč přišla i na jeho trenérské angažmá v Olomouci.

Hokejové sestřihy, analýzy, zajímaví hosté ve studiu Sport.cz.

Pusťte si Příklep třeba na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Poslechněte si i naše další podcasty a pořady:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.