TEST: Equator Yasei - Titanové opojení

Dneska se v rámci našeho redakčního testu podíváme na žhavou novinku, která se začne prodávat teprve za pár týdnů a jde o titanový trailový štěrkolet...

Autor: Petr Bureš
Foto: Petr Bureš & Tereza Nusková
TEST: Equator Yasei - Titanové opojení

Díky letité spolupráci s dodavatelem karbonových ráfků Gigantex se v Equatoru rozhodli, že zkusí nabídnout vedle svých zapletených kol také specifické titanové rámy, jejichž hlavní přidanou hodnotou bude jednak použitý materiál, jednak specifický design a především geometrie.

K tomu, aby bylo možné uspokojit jak více silničářské "švihače", tak i více k terénu inklinující jedince, padlo rozhodnutí, že se v nabídce rámů neobjeví pouze jeden, ale hned dva modely, z nichž ten více bikový, určený do terénu, se jmenuje Yasei a právě ten je předmětem tohoto testu.

Jako základní stavební materiál je zde zvolen Titan 3Al-2.5V, který byl vyvinutý a používá se v leteckém a kosmickém průmyslu a pro cyklistiku je hojně využíván ve formě bezešvých zeslabovaných trubek.

Při detailním pohledu na jednotlivé sváry se jim, co do jejich pravidelnosti, nedá absolutně nic vytknout, a to jak co se týká hlavních rámových svárů, tak i těch doplňkových, například kolem montážních pinů.

Titanový rám pak doplňuje specifická karbonová vidlice, která zajišťuje jak jistou míru komfortu, tak možnost osadit velmi široký plášť, a navíc se umí přizpůsobit vašim preferencím díky flipchipu v místě osy, který umožňuje měnit offset vidlice dlouhý buď 47, nebo 52 mm. Nechybí ani trojice montážních bodů po obou stranách vidlice s designově zapuštěnými šrouby a pochopitelně také komplet vnitřní vedení, připravené i pro případnou kabeláž dynama v předním náboji, pokud by se někdo rozhodl pro expediční specifikaci světel.

Yasei je postavený na rámu, inklinujícímu více k horským kolům než k silničkám. Charakteristický je pro něj výrazný sloping, dlouhý reach, potažmo i horní rámovka, delší zadní stavba, ale také průchodnost rámu i vidlice pro opravdu široké pláště o rozměru až 29x2,2", resp. 700x57 mm, což zaručuje opravdu velice širokou škálu možností, jaké obutí na toto kolo vybrat.

Takto velké světlosti zadní stavby pomáhá frézovaný konstrukční prvek na straně klik navazující na středové složení, který zajišťuje jednak dostatečnou tuhost rámu v tomto místě a jednak možnost kombinovat široké pláště s velkými převodníky. Konkrétně sem můžete osadit až 46z. převodník. V rámci tohoto dílu je na jeho spodní straně pak také vstup do rámu pro kabeláž k přehazovačce.

Velký důraz zde byl věnován také vnitřnímu vedení kabeláže, kvůli kterému je zde na zakázku vyráběna hlavová trubka, na které najdete kromě nepřehlédnutelného loga také sdružené vstupy pro kompletní kabeláž, díky kterým nemusely být vrtány otvory po obou stranách dolní rámové trubky.

Dolní výstupy kabeláže před středem jsou již ve standardním provedení, prostřednictvím oválných vložek navařených do rámu před středovým složením.

Za zmínku pak stojí také fakt, že středové složení je zde použito v rámci nového závitového standardu T47, který přináší větší průměr a současně s ním i tuhost středové pasáže. Rám je samozřejmě kompatibilní s flatmount úchyty kotoučových třmenů a komplet pevnými osami běžného gravel standardu.

Co až tak běžně u gravelu k vidění není, je zadní patka standardu UDH, která umožňuje montáž jak všech běžných přehazovaček, tak i specifických nových T-Type elektronických hazek od Sramu, z nichž jednu najdeme i na tomto testbiku.

Přečteno - 9298x Tagy: testy gravel equator
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Tech newsPropain vstupuje s Terrel CF do rozjetého gravel vlaku
    Propain vstupuje s Terrel CF do rozjetého gravel vlaku
  2. Výstavy a veletrhyŠtěrba Bike zve na třetí ročník Gravel days na Spořilově
    Štěrba Bike zve na třetí ročník Gravel days na Spořilově
  3. TechnikaFotogalerie: Canyon LUX Trail CFR
    Fotogalerie: Canyon LUX Trail CFR
  4. Testy - RecenzeTEST: Canyon LUX Trail CFR
    TEST: Canyon LUX Trail CFR
  5. TechnikaFotogalerie: Pells Raw 2
    Fotogalerie: Pells Raw 2
  6. DoplňkyCane Creek uvádí první upsidedown gravel vidlici Invert
    Cane Creek uvádí první upsidedown gravel vidlici Invert

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #3 North Boy - vloženo: 01.05.2024 v 10:00:03

    Tahle recenze se mi moc líbila. Díky za popis, je vidět , že o ní autor dost přemýšlel jak zformulovat ty pocity z ježdění. A pěkný fotky. Jinak v konkurenčním srovnání bych u gravelu (ne u MTB) vždy kromě údaje "reach" přidal i "top tube" v mm.

    Reach mi stačí pro MTB kde se hodně jezdí v attack pozici ale na gravelu mne navíc zajímá i délka posedu. Celkově ale super, díky.

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #2 Babaja - vloženo: 30.04.2024 v 22:48:30

    A ještě doplním z rádoby 'testu".

    Ryze biková výbava - kazeta 10 - 25z. To fakt to nechceš :-)

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #1 Babaja - vloženo: 30.04.2024 v 22:30:18

    V tom druhým dějství si prosím opravte to doplněná o kazetu 10 - 25z. Tu kazetu nikdy nikdo ještě nezhotovil! To je možná tak jen sen ve vašich tupích hlavách :-) A otázka zní, jak hluboko může MTBS ještě klesnout???

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744