Evropská unie je chce zakázat, Škoda přesto věří ve spalovací motory

Přidat na Seznam.cz

Tuzemská automobilka Škoda chce i po plánovaném ukončení výroby spalovacích motorů od roku 2035 pokračovat ve výrobě vozidel se spalovacími motory.

Předseda představenstva společnosti Škoda Klaus Zellmer to v rozhovoru pro Automobilwoche zdůrazňuje: „V současné době tak činíme na hlavních trzích mimo Evropu, pro které není stanoveno žádné datum ukončení této politiky.“ Škoda vyrábí to, co chce zákazník. Značka se rozhodla nabízet široce založené portfolio, zdůrazňuje Zellmer. Z pohledu Škody to pravděpodobně zahrnuje i spalovací motory.

Soulad se směrnicemi EU

Přesto chce výrobce, který je součástí koncernu Volkswagen, od roku 2025 dodržovat přísnější limity emisí CO₂ stanovené EU. „Tyto potenciální sankce jsou pro výrobce automobilů velkou výzvou, protože bychom platili za nákupní rozhodnutí, které nakonec učiní zákazníci,“ vysvětluje Zellmer.

Alternativní paliva by pomohla

Škoda pokračuje v rozšiřování své nabídky elektromobilů a plug-in hybridů, aby vyhověla těmto předpisům. Zellmer si nicméně uvědomuje, že v jižních a východních zemích EU klesá akceptace elektromobilů. V rozhovoru pro Automobilwoche Zellmer také zmiňuje, že již dnes by bylo možné výrazně snížit emise CO₂, pokud by odpovědné osoby více zapojily do hry e-paliva a biopaliva.

Závěr

Navzdory konci spalovacích motorů chce Škoda od roku 2035 pokračovat ve výrobě automobilů se spalovacími motory. Důvodem je nízká poptávka po elektromobilech.

Zdroj: Auto motor und sport