Vláda schválila reformu penzí se zvyšováním věku nad 65 let. Opozice i odbory jsou proti!

AKTUALIZOVÁNO

Vláda schválila návrh zákona s reformou penzí. Na tiskové konferenci po jednání kabinetu to oznámil premiér Petr Fiala (ODS). Podle něj se díky změnám podaří udržet schodek rozpočtu kolem jednoho procenta HDP. Důchodová novela počítá s navyšováním důchodového věku nad 65 let podle prodlužování života, snižováním výpočtu nových důchodů, minimální penzí ve výši 20 procent průměrné mzdy či dřívějším důchodem za práci v rizikovém prostředí. Normu dostane Sněmovna. Podle plánu by změny měly začít postupně platit od příštího roku.

»Důchodová reforma je potřeba. Měla být provedena už dřív. Předcházející vlády neměly odvahu, my ji máme. Díky této reformě budou mít mladé generace – třicátníci, čtyřicátníci – důstojný důchod,« uvedl premiér.

Novela obsahuje 11 opatření. Důchodový věk by se měl dál zvyšovat podle naděje dožití. Věková hranice by se každý rok stanovila lidem, jimž by bylo zrovna 50 let. Nejvýš by se zvedla o dva měsíce.

Snižovat by se měl mezi lety 2026 až 2035 výpočet nových penzí. Započítávat by se měla postupně každý rok menší část výdělku. Z dosud plně zohledňované částky do první příjmové hranice by se po deseti letech bralo v potaz 90 procent a za odpracovaný rok by se místo nynějšího 1,5 procenta počítalo 1,45 procenta.

Až o pěl let dřív podle počtu odpracovaných směn by mohli do důchodu chodit lidé s rizikovou prací. Týkalo by se to všech pracovníků z takzvané čtvrté kategorie a části ze třetí kategorie, kteří mají v práci fyzickou zátěž, vibrace, chlad a teplo. Zaměstnavatel by za ně platil o pět procentních bodů vyšší odvody.

Opozice, jak parlamentní, tak ta neparlamentní, návrhy odmítá. Podle opozičního hnutí ANO vládní koalice straší lidi, o reformě s ní jednat dál nechce. »Petr Fiala tvrdil, že tato vláda nezvedne daně, zvýšil je plošně, Marian Jurečka ještě v lednu 2023 tvrdil, že se nezmění valorizace, aby je o měsíc později zásadním způsobem snížil, Zbyněk Stanjura tvrdil, že se nezvýší sociální odvody pro OSVČ, aby o pár týdnů později tak vláda rozhodla, Vít Rakušan tvrdil, že zařídil výjimku u migračního paktu, žádná výjimka se nekoná,« připomněl místopředseda ANO Karel Havlíček některé sliby a následné činy současného kabinetu. Poslední kapkou podle něj bylo to, že Fiala ještě v roce 2022 tvrdil, že se nebude zvyšovat věk odchodu do důchodu, a krátce poté na tom vláda postavila změny v důchodovém systému.

S vládním plánem nesouhlasí ani odbory, rada postižených či rada seniorů. Šéf ČMKOS Josef Středula dnes při společném připomenutí Svátku práce se SOCDEM na Střeleckém ostrově kritizoval, že není dané přesné číslo věku odchodu do důchodu, a obává se, že pro narozené po roce 2002 bude vyšší než 70 let. »Už se nikdo nebaví o tom, že věk dožití ve zdraví je 62 let. Člověk bude nemocný a v ten moment nebude schopen pracovat, jak si to vysnívají v teoretických debatách. Nebylo by lepší se podívat, jak ten důchodový systém vysáli?« vyzval.

»Délka lidského života ve zdraví zůstává v tuzemsku pořád nízká a problémy s dostupností lékařské péče budou zdravotní stav celé populace dále zhoršovat. I to se promítne do situace našeho penzijního systému a do nároků na něj,« uvádí Michal Šmarda, předseda SOCDEM, která k debatě o důchodových změnách a svých vlastních návrzích vyzvala prezidenta Petra Pavla.

»Hnutí Přísaha odmítá asociální podobu ‚důchodové reformy‘, kterou dnes vláda na sílu protlačila. Zvyšování hranice odchodu do důchodu je absolutní nesmysl a systém nezachrání. Pominu-li zcestný způsob výpočtu, který už dříve zpochybnili demografové, není to možné ani ze zdravotního hlediska. Jak mají lidé pracovat déle, když se ve zdraví dožívají v průměru jen 62 let? Efekt bude stejně nula, protože jim stát bude místo důchodů vyplácet nemocenskou a sociální dávky,« připojilo se s kritikou i hnutí Přísaha ústy jeho místopředsedkyně Karolíny Kubiskové.

Jasně proti navšování věku odchodu do důchodu je i KSČM. »Je skandální, že se současná asociální vláda snaží ‚šetřit‘ skrze další zbídačování seniorů, zatímco se nestydí doslova vyhazovat stovky miliard korun na zbrojní dodávky, jako je například nákup předražených a nepotřebných amerických stíhaček F-35uvedl místopředseda komunistů Milan Krajča.

Kde najít peníze na důchody, nastínil na sociální síti předseda PRO Jindřich Rajchl»Začali bychom tím, že bychom okamžitě škrtli navýšení rozpočtu na obranu (40 miliard) a snížili rozpočet obrany oproti roku 2023 (dalších 20 miliard). V této souvislosti zrušili nákup letadel F-35. Následně bychom zavedli sektorové daně na banky, tvrdě si posvítili na vnitropodnikovou fakturaci (přes ni odchází z ČR nejvíce nezdaněných peněz) a zavedli digitální daň na online společnosti působící na území ČR. Tam máme dalších 100 miliard korun. A především bychom okamžitě zrušili veškeré financování politických neziskovek z veřejných zdrojů,« vypočítal Rajchl.

Kritikou nešetřil na dnešní tiskové konferenci ČSSD – České suverenity sociální demokracie ani její předseda Jiří Paroubek. Uvedl, že vládní návrh důchodové reformy je postavený mj. na prodlužování věku odchodu do důchodu nad 65 let podle prodlužování života. »Důvodem je, že žijeme dlouho a cílem má být, abychom si v průměru neužívali důchodu déle než 21 let,« uvedl Paroubek. Zdůraznil, že jde o zcela chybný předpoklad, což dokládají také statistiky. Z nich vyplývá, že střední doba dožití je v ČR u mužů 76 let a u žen 82 let. »Když dnes půjdu do důchodu v 65 letech, měl bych se v průměru dožít 86 let, abych si užil těch chimérických 21 let,« uvedl Paroubek. Je ale podle něj daleko pravděpodobnější, že jako muž zemře v 76 letech, důchod mu tak bude trvat pouze 11 let. Ženy jsou na tom o něco lépe, podle statistik by si měly užívat důchodu až 17 let. »Ať počítám, jak počítám, 21 let nikde nevidím. Státní důchodový systém ovšem v každém případě ušetří,« konstatoval předseda ČSSD.

(pk)

Související články

1 KOMENTÁŘ

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy