Housenky v zahradě: Některé zničí celou úrodu, jiné mohou být prospěšné

Housenky v zahradě: Některé zničí celou úrodu, jiné mohou být prospěšné
Některé jsou nenažrané a spasou úrodu dřív, než bys řekl švec. Jiné zase hubí škůdce a pěstitelům pomáhají. Rozpoznáte škodlivé housenky od těch, které se naopak vyplatí na zahradě mít?

V domácí zahradě se můžete potkat s desítkami druhů housenek. Rozlišit ale ty dobré od špatných, v tom aby se čert vyznal. V nevědomosti pak často dochází k tomu, že zahrádkáři používají chemické přípravky i na ty druhy, které jsou pro pěstování plodin na zahradě v konečném důsledku prospěšné. Používání takových přípravků neovlivňuje pouze životy těchto organismů, ale často i kvalitu plodin a půdy, ve které jsou pěstovány. Ukážeme si několik nejrozšířenějších housenek v typické, české zahradě a označíme, proti kterým je radno bojovat a proti kterým nikoliv.

Nenechte se zlákat roztomilým vzhledem běláska zeleného

Bělásek zelený - krásný motýl, kterého když vidíte poletovat mezi kytkami, vyčaruje vám úsměv na tváři. Jeho housenky jsou ale pěkně zákeřné a zlikvidujou vám úrodu. Na pozoru by se měli mít hlavně ti, kteří ve velkém pěstují kapustu, zelí či brokolici. Zvláště na listech těchto plodin si housenka běláska zeleného umí náramně pochutnat. Jakmile na listech uvidíte žlutozelenou housenku s černými tečkami po celém těle, případně vajíčka výrazné žluté barvy, je třeba zakročit.

Housenek a vajíček ostatních druhů bělásků se ale obávat nemusíte. Jednak proto, že ostatní bělásci mají u nás nižší zastoupení a také proto, že svá vajíčka kladou nejčastěji na plané rostliny a neohrožují tak úrodu.

Bělásek je sice krásný motýl, ale na Vaší zahradě Vám může udělat pěknou neplechu
Bělásek je sice krásný motýl, ale na Vaší zahradě Vám může udělat pěknou neplechu | Zdroj: kvkirillov / Depositphotos

Obaleč jablečný už podle názvu umí udělat pořádnou paseku

Sladká jablíčka a jiné plody rostoucí na ovocných stromech jsou útočiště larev obaleče. Jakmile se jeho malé bílé housenky dostanou na kus jablka, hrušky, meruňky, nebo třeba ořechu, rychle si umí prokousat chodbičku až k jadřinci plodu. Silně napadené stromy pak vysychají a trpí předčasnou opadavostí plodů.

Máte na zahradě pestřenky? Tak to máte štěstí!

Pestřenky jsou často zaměňovány s vosami a mnoho lidí říká, že nemají pro zahradu příliš velký význam. Opak je ale pravdou. Pestřenky kladou své larvy nejčastěji do vlhkého prostředí, v blízkosti stojaté vody. Na zahradě se mohou objevit například i u kompostů, v kvalitní kypřené půdě je ale můžete najít takřka kdekoliv.

Světle žlutá larva pestřenky dokáže za svůj život spořádat až stovky mšic, které jsou známým škůdcem domácích zahrad ve střední Evropě. Rozhodně se tak vyplatí dát pestřenkám prostor.

Na závěr je důležité říct, že i neškodné druhy housenek a larev mohou zahradám škodit v případě, že se přemnoží a může nastat situace, že i proti zdánlivě pomáhajícímu hmyzu bude třeba zakročit. Záleží pak na vás, jestli si dopomůžete chemickými přípravky pro hubení hmyzu, nebo jestli půjdete přírodnější cestou. Pomoci si můžete například tím, že na zahradu přilákáte instalací ptačích budek a pítek ptáky, kteří se vám mohou odměnit tím, že vám na oplátky vyzobou housenky z úrody. Starý babičkovský trik je také ten, že na zeminu nadrtíte skořápky z vajíček. Samičky můr to zmate a budou si myslet, že na místo už nakladla vajíčka jiná samice.