Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...

Jaký je výnos amerického akciového trhu za vlády demokratických a republikánských prezidentů?

Je výkonnost amerického akciového trhu lepší za demokratických nebo republikánských prezidentů? Odpověď nám dá historie.

Publikováno
Jaký je výnos amerického akciového trhu za vlády demokratických a republikánských prezidentů?
Zdroj: depositphotos.com

Index S&P 500 je jedním ze tří hlavních amerických akciových indexů, ale díky svému rozsahu a rozmanitosti je nejlepším barometrem celkového akciového trhu.

Index sleduje 500 velkých amerických společností, které pokrývají všech 11 tržních sektorů, a zahrnuje hodnotové a růstové akcie, které tvoří 80 % amerických akcií podle tržní kapitalizace.

Aktuální vývoj hodnoty indexu S&P 500

Indexu S&P 500 se v posledním roce daří, protože se změnila nálada investorů z medvědí na býčí. Mezi faktory, které přispěly k této změně nálady, patřily překvapivě silný hospodářský růst, lepší než očekávané finanční výsledky, nadšení z umělé inteligence a naděje, že Federální rezervní systém začne brzy snižovat úrokové sazby.

Nicméně vzhledem k tomu, že do příštích prezidentských voleb zbývají jen měsíce, investory může zajímat, jak si akciový trh vedl za vlády demokratických a republikánských prezidentů. Přečtěte si odpověď.

Průměrný výnos akciového trhu za vlády demokratických a republikánských prezidentů

Od svého vzniku v březnu 1957 vzrostla hodnota indexu S&P 500 o 11 830 %, což představuje roční přírůstek 7,4 %. Tato složená roční míra růstu (CAGR) nezohledňuje dividendy vyplácené v průběhu času, což znamená, že celkový výnos by byl mnohem vyšší (okolo 10 %).

Následující graf ukazuje CAGR indexu S&P 500 během každého prezidentského období od jeho vzniku. Ukazuje také průměrné CAGR a medián CAGR za demokratických a republikánských prezidentů.

Zdroj: ycharts.com
Složená roční míra růstu indexu S&P 500
Složená roční míra růstu indexu S&P 500

Index S&P 500 dosáhl průměrné CAGR 9,8 % za demokratických prezidentů a 6 % za republikánských prezidentů. Index však dosáhl mediánu CAGR 8,9 % za demokratických prezidentů a 10,2 % za republikánských prezidentů.

To znamená, že obě politické strany mohou správně tvrdit, že akciový trh si vede lépe, když ovládají Bílý dům – záleží, který statistický údaj budou brát v úvahu.

Na problém se můžeme podívat i z jiného úhlu pohledu. Další graf ukazuje výnosy indexu S&P 500 v jednotlivých letech od března 1957. Ukazuje také průměrnou roční míru růstu (AAGR) v době, kdy byli prezidentem demokraté a republikáni.

Zdroj: ycharts.com
Návratnost indexu S&P 500 v jednotlivých letech
Návratnost indexu S&P 500 v jednotlivých letech

Index S&P 500 dosáhl AAGR 11,4 % za vlády demokratických prezidentů a 7 % za vlády republikánských prezidentů. Tyto údaje jsou užitečné, protože poskytují kontext o výkonnosti v jednotlivých letech, ale graf má dvě zásadní chyby.

  • Prezidentské inaugurace jsou mírně posunuty oproti kalendářním rokům, protože se obvykle konají 20. ledna následujícího roku po volbách. Z
  • AAGR je obecně horším měřítkem výkonnosti ve srovnání s CAGR, protože nezohledňuje složené úročení, což z něj činí velmi zavádějící metriku.
Info

Uvažujme například hypotetickou akcii o ceně 100 USD. Pokud akcie v prvním roce vzroste o 50 % (na 150 USD) a ve druhém roce klesne o 50 % (na 75 USD), AAGR se rovná nule, ale CAGR se rovná záporným 13,4 %.

Z těchto dvou čísel podává CAGR jednoznačně přesnější obrázek, protože skutečná cena akcie během tohoto dvouletého období klesla o 25 %.

Historie říká, že trpěliví investoři budou odměněni bez ohledu na to, která politická strana ovládne Bílý dům

Měli byste mít jasno ve dvou věcech. Zaprvé, statistiku lze zmanipulovat, aby se dosáhlo požadovaného výsledku. V tomto případě mohou republikáni i demokraté tvrdit, že si akciový trh vedl lépe, když ovládali prezidentský úřad, a obě strany by měly pravdu.

Za druhé, prezident nemá přímou kontrolu nad akciovým trhem. Americký prezident sice v různé míře ovlivňuje fiskální politiku, ale federální rozpočet nakonec tvoří Kongres, a co je důležitější, vládní výdaje jsou pouze jednou z mnoha proměnných, které ovlivňují akciový trh.

Pro ilustraci tohoto tvrzení si vezměme události, jako je dotcom bublina, velká recese a pandemie covid-19. Tyto události nezpůsobil žádný prezident, ale všechny tři události způsobily krachy na akciových trzích.

Takže s příštími prezidentskými volbami na obzoru mohou oba kandidáti tvrdit, že jsou pro akciový trh lepší. Investoři by takové komentáře měli ignorovat. Ceny akcií jsou určovány základními podnikovými ukazateli, jako je růst tržeb a zisků, které jsou ovlivňovány (ale nikoliv řízeny) fiskální politikou.

Uvažujete o investování do akcií? Zvážit můžete některého z námi recenzovaných brokerů:

Favorit redakce

Při obchodování CFD s tímto poskytovatelem ztrácí 77 % účtů retailových investorů peníze.
Výhody
  • Nákup a prodej akcií i ETF bez poplatku
  • Možnost nákupu frakčních akcií a ETF
Nevýhody
  • Absence některých oblíbených finančních instrumentů – opce, dluhopisy, podílové fondy apod.
  • Danění českých dividend 35% sazbou
U 66,02 % retailových investorů došlo ke vzniku ztráty.
Při investování a obchodování hrozí ztráty. Vaše investice mohou stoupat i klesat a můžete získat zpět méně, než jste investovali.

Staňte se součástí naší investiční rodiny na Discordu

Naše komunita je místem, kde se setkávají nováčci i vášniví obchodníci a zkušení investoři. Sdílejte své obchodní tipy, strategie a bavte se o aktuálních událostech na trzích. Každý den je novou příležitostí a každý člen naší komunity může přinést jedinečný pohled na svět financí.

Připojte se k nám a objevte sílu kolektivní moudrosti, která vám pomůže dosáhnout vašich investičních cílů. S námi není obchodování jen o číslech, ale o společenství, které vám dává klíč k úspěchu!

Pokud s Discordem teprve začínáte, připravili jsme pro vás také stručný návod, jak ho používat.

Líbil se vám tento článek?
0
0

Autor

O investování a finanční trhy se zajímám od roku 2013. Krátce na to jsem se spálil jako aktivní day trader. Zaplacené „školné“ se mi však celkem vyplatilo. Vrhnul jsem se do studia a od roku 2017 dlouhodobě investuji, přičemž v rámci své strategie kombinuji pasivní a aktivní investiční přístup s výhradním zaměřením na akciové trhy.
Inspirací mi jsou především Warren Buffett a jeho učitel Benjamin Graham, z českých investorů pak Daniel Gladiš. Nabyté vědomosti se snažím předávat čtenářům, přičemž se nejraději věnuji textům o investičních strategiích, psychologii obchodování a analýzám jednotlivých akcií.

Přečíst více

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.

Recenze
TOP Nejlepší brokeři
Při obchodování CFD s tímto poskytovatelem ztrácí 77 % účtů retailových investorů peníze.
U 66,02 % retailových investorů došlo ke vzniku ztráty.
Při investování a obchodování hrozí ztráty. Vaše investice mohou stoupat i klesat a můžete získat zpět méně, než jste investovali.
U 51 % retailových investorů došlo při obchodování CFD u této společnosti ke vzniku ztráty.
Investování zahrnuje rizika ztrát.‎