Hlavní obsah

Slovenské vzepětí ve stínu bizarního závěru. Utkání MS se dohrávalo v tréninkové hale

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velmi nepříjemné trable museli řešit finští pořadatelé na mistrovství světa hokejistů do 18 let. V důležitém utkání o postup do čtvrtfinále mezi Slovenskem a Norskem se totiž během druhé přestávky porouchala rolba. Organizátorům se ji nepodařilo opravit a při jejím odstraňování se poškodila ledová plocha. Utkání se tak muselo dohrávat v tréninkové hale. Slováci, kteří doposud předváděli na šampionátu mizerné výkony, zdemolovali severského soupeře 11:1 a zajistili si čtvrtfinále, v němž narazí na český výběr.

Foto: IIHF

Slovenští hokejisté na MS hráčů do 18 let.

Článek

Duel se přerušil na dlouhých 70 minut. Odstraňování porouchané rolby na zimním stadionu v Espoo, kde sídlí tým z druhé nejvyšší finské soutěže Kiekko-Espoo, totiž zanechalo v ledu velkou rýhu.

Rolba z hrací plochy zmizela už po čtvrt hodině, jenže pořadatelům se nedařilo led vrátit do použitelné podoby. Po nekonečné přestávce se tak organizátoři rozhodli, že se utkání dohraje v tréninkové hale, kam přemístili alespoň jednu kameru, na níž byl snímán přenos.

Slováci už na konci druhé třetiny vedli nečekaně vysoko 8:1, nakonec Norsku uštědřili debakl 11:1, když čtyři góly nasázel útočník Tomáš Poběžal. V předchozích třech utkáních přitom naši východní sousedé, kteří na loňském šampionátu došli až do semifinále a skončili čtvrtí, vůbec nezářili.

Spíš naopak. Na úvod lekce 0:9 s USA, pak porážka 3:5 s Lotyšskem a prohra 0:4 s Finskem, přičemž Slovensko zapsalo v zápase pouhých osm střel na branku, ani jednu ve třetí třetině.

Trenér Martin Dendis přesto hráče po každém duelu chválil. „Finsko nám dalo čtyři góly v první třetině a nebylo jednoduché se pak dát do kupy, za to tým musím pochválit. Čtyřicet minut jsme pak se soupeřem hráli 0:0, předvedli jsme obětavý týmový výkon,“ líčil kouč pro web svazu.

Až v závěrečném utkání skupiny Slováci zabrali. Aby se vyhnuli záchranářským bojům, potřebovali zvítězit aspoň o dva góly. To se jim s rezervou povedlo a ve čtvrtečním čtvrtfinále narazí od 13:45 na český tým. Tomu totiž pomohla ztráta Švédů, kteří porazili Švýcarsko 3:2 až po prodloužení.