Gjelland končí u českých biatlonistek, novými trenéry jsou Bormolini a Dostál. K mužům se připojí Moravec

Výkonný výbor Českého svazu biatlonu (ČSB) schválil složení reprezentace a trenérského týmu pro příští sezonu. Prezident svazu Jiří Hamza po konci uplynulého ročníku avizoval, že je nutné na nepovedenou sezonu zareagovat a přijmout opatření. Už v březnu opustil reprezentaci Matthew Emmons, nyní skončil i hlavní trenér žen Nor Egil Gjelland. Naopak k realizačnímu týmu mužů se připojí Ondřej Moravec. Uvedl to ČSB v tiskové zprávě na svém webu.

Jablonec nad Nisou Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Egil Gjelland už není trenérem reprezentace žen

Egil Gjelland už není trenérem reprezentace žen | Foto: Vlastimil Vacek, Právo | Zdroj: Profimedia

Čeští biatlonisté prožili nepovedený ročník. Na domácím mistrovství světa v Novém Městě na Moravě nezískali ani jeden cenný kov a prezident svazu vyhodnotil, že je třeba přikročit k rázným změnám. 

Vnímali jsme, že po nevydařené sezoně potřebuje reprezentace nový impuls. A dva roky před olympijskými hrami je poslední šance takový krok uskutečnit,“ uvedl prezident ČSB Jiří Hamza v tiskové zprávě na webu Českého biatlonu.

Místo Nora přijde Ital

V březnu na vlastní žádost u biatlonové reprezentace mužů skončil Matthew Emmons. Nyní ČSB představil složení realizačních týmů pro příští sezonu a v seznamu nefiguruje dosavadní trenér žen Nor Egil Gjelland. Jeho místo nově zaujme Ital Luca Bormolini, s nímž bude spolupracovat Lukáš Dostál.

Sedmatřicetiletý Luca Bormolini je starším bratrem bývalého biatlonisty Thomase Bormoliniho. Nový trenér českých biatlonistek se taktéž biatlonu aktivně věnoval a po ukončení sportovní kariéry se etabloval jako trenérský školitel Mezinárodní biatlonové unie. Paralelně působil i u reprezentačních výběrů Austrálie, Jižní Koreje nebo Nového Zélandu, kde pro světový biatlon objevil Campbella Wrighta, který od roku 2023 úspěšně reprezentuje USA.

Povýšení Dostála

Jednatřicetiletý Dostál je rodákem z Nového Města na Moravě a někdejším juniorským reprezentantem. Trenérsky vyrůstal v Letohradě. Od minulé sezony pracoval současně i jako asistent u juniorského týmu.

Další změnou je návrat Ondřeje Moravce k biatlonu. Medailista z olympijských her i mistrovství světa ukončil závodní kariéru v roce 2021, nyní se ale k biatlonu vrací v nové roli. 

„Po diskuzích s Jiřím Hamzou a Ondřejem Rybářem jsem cítil, že je o mě zájem. A sám jsem vnímal, že nyní nastává ten správný moment k návratu. Za dvě přípravná období před olympiádou lze udělat ještě hodně práce,“ řekl Moravec.

klh Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme