Úterý 21. května 2024, svátek má Monika
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Česko

Fiala uvítal Steinmeiera v Kramářově vile. Jednali s výhledem na Prahu

Premiér Petr Fiala v Kramářově vile uvítal německého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera. Za teplého počasí hovořili venku. (30. dubna 2024) foto:  Michal Růžička, MAFRA

Premiér Petr Fiala z ODS se setkal v pražské Kramářově vile s německým prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem. Podle úřadu vlády jednají o spolupráci v obraně a v energetice a o další pomoci válčící Ukrajině. Steinmeier přicestoval na dvoudenní návštěvu v pondělí, na Hradě ho přijal prezident Petr Pavel.
  16:57

Pavel po jednání uvedl, že Česko má zájem na prohlubování spolupráce s Německem v energetice, vědě, výzkumu a vývoji, digitalizaci i kybernetické bezpečnosti. Německo je podle něj strategickým partnerem.

Steinmeier poznamenal, že strategickým zájmem obou zemí i celé unie je rozšíření EU. Německo podle něj podporuje ve vstupu do bloku země západního Balkánu, Ukrajinu, Moldavsko či Gruzii. Stejný postoj zastává dlouhodobě Česká republika.

Česko s Německem podle Pavla také sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině či bezpečnostní situaci v Izraeli a Pásmu Gazy. Steinmeier připomněl, že Německo je po Spojených státech druhým největším podporovatelem Ukrajiny. Pomoc se podle něj týká především právě protiletecké obrany, kde Německo přispělo nejnovější technikou k tomu, že se Ukrajina dokáže ubránit útokům. Ocenil také českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice, na které se Německo podílí.

Steinmeier přicestoval v době, kdy si Česko připomíná 20 let od vstupu do Evropské unie. Oba prezidenti, stejně jako premiér Petr Fiala, v úterý vystoupili na konferenci k tomuto tématu na Pražském hradě.

Autoři: ,

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...