Hlavní obsah

Jak budou mít otevřeno obchody na Den vítězství 8. května

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na středu v roce 2024 připadají květnové svátky – Svátek práce a Den vítězství. První jmenovaný státní svátek se každoročně slaví 1. května, Den vítězství 8. května. Jak se na svátky vztahuje zákon o prodejní době, kdy většina obchodů musí být zavřená, přinášíme v článku přehledně.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

Obchody 8. květen

Obchody budou 8. května, kdy si připomínáme Den vítězství, zavřené. Platí to pro všechna místa nad 200 metrů čtverečních, výjimku mají např. čerpací stanice, lékárny či obchody na letištích a nádražích.

Některá nákupní centra budou mít otevřeno, aby zákazníci mohli nakupovat v menších obchodech. Také rozvážkové služby nabízejí rozvoz nákupů.

Konec 2. světové války v Evropě se ve většině evropských zemí slaví 8. května, kdy vstoupila v platnost kapitulace německých vojsk. V České republice je tento den připomínán jako Den vítězství. Více čtěte zde >>

Obchody 1. květen

Nákupní centra, potravinové řetězce a obchody byly naopak otevřené 1. května na Svátek práce, zákon o prodejní době se na tento den nevztahuje. Doporučovalo se však přesvědčit se o otevírací době konkrétního obchodu například na webových stránkách, žádný zákon totiž nepřikazuje mít na Svátek práce otevřeno.

Svátek práce byl oficiálně ustaven v roce 1889, jako vzpomínka na oběti tzv. Haymarketského masakru z roku 1886. Tehdy prvního května začali američtí dělníci v Chicagu stávkovat za lepší pracovní podmínky, především osmihodinovou pracovní dobu. Více o Svátku práce čtěte zde >>

Svátky, na které se zákaz prodeje vztahujeSvátky, na které se zákaz prodeje nevztahuje
1. leden – Den obnovy samostatného českého státu a Nový rokVelký pátek – posuvný svátek
Velikonoční pondělí1. květen – Svátek práce
8. květen – Den vítězství5. červenec – Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje
28. září – Den české státnosti6. červenec – Den upálení mistra Jana Husa
28. říjen – Den vzniku samostatného československého státu17. listopad – Den boje za svobodu a demokracii
25. prosinec – 1. svátek vánoční24. prosinec – Štědrý den, prodej povolen pouze do 12.00
26. prosinec – 2. svátek vánoční

Výběr článků

Načítám