Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Stamiliardová soutěž na jádro je v další fázi. Klíčové otázky zůstávají bez odpovědí

Nejen Dukovany, nové jaderné zdroje se mají stavět také v Temelíně. Foto: Adobe Stock
Nejen Dukovany, nové jaderné zdroje se mají stavět také v Temelíně. Foto: Adobe Stock

Zájemci z Francie a Jižní Koreje podali finální nabídky na stavbu nových jaderných bloků v Česku. Stát se k tomu pochlubil razítkem z Bruselu, jímž se schvaluje financování jednoho z bloků. Pořád ale není jasné, jak by se měly zaplatit až čtyři nové reaktory, s nimiž počítá vláda.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Až čtyři nové jaderné bloky v Dukovanech a Temelíně postaví francouzská státní firma EDF, nebo jihokorejský polostátní podnik KHNP. Obě společnosti podaly závěrečné nabídky na svou účast v tuzemském jaderném tendru. Korejci to zvládli už v pondělí, Francouzi svou přihlášku do centrály skupiny ČEZ, která soutěž organizuje, doručili dnes. Tedy v poslední den, který měli k dispozici.

Vláda by měla vítěze největší veřejné zakázky v novodobé české historii představit v půlce července.

Ještě podstatnější událost se ale odehrála v Bruselu. Evropská komise tam Česku schválila veřejnou podporu financování prvního nového bloku v Dukovanech. Jde o obecný rámec, jehož výklad přitom do značné míry určí, kolik budou Češi v horizontu dalších 40 let platit za elektřinu.

Původně měla

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Energie

Tendr na Dukovany

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější