Největší chyby v přátelství

30.04.2024 | Vztahy

Přátelé. Potřebujeme je, spoléháme na ně, ale občas jim uštědříme i pěkně tvrdou ránu. Vinou čeho se mohou urazit, odmlčet a stáhnout? Přešlapů, kterých se na nich dopouštíte, existuje hned několik.

Řecký filozof Aristoteles řekl, že přítel je jedna duše ve dvou tělech, což neuvěřitelně sedí. Přátelství jako takové se totiž přirovnává k lásce, ovšem bez fyzického kontaktu. Pečovat se o něj musí vždycky, jinak vyprchá. Neděláte náhodou tyhle chyby, které ho oslabují?

Nedostatek kontaktu

Možná váš přítel přestal reagovat na vaše zprávy a nelajkuje ani komentáře a fotky na vašich sociálních sítích. Nebo už nenavazuje kontakt jako dříve. Může to být způsobeno tím, že jste na něj zkrátka neměli čas – dlouhé týdny či měsíce. Zřejmě má pocit, že o jeho osobu zase tolik nestojíte.

Nevyžádaná a překvapivá zpětná vazba a kritika

Vaše kamarádka je opravdu nadšená z nového oblečení, které si koupila. Pochopitelně, že se vám pochlubí a zeptá se vás, co si o tom myslíte. Bez obalu utrousíte, že ty šaty, jež si koupila, jsou příšerné (jako ty předchozí), a navíc jí spíš sluší tohle a tamto. Taky by se konečně měla jinak líčit. Au, to bolí. Upřímnost je jedna věc, ale nevyžádaná zpětná vazba a kritika bez špetky sebekontroly druhá.

Pomlouvání

Drby jsou v naší kultuře sociální a obvyklou měnou, ale zároveň velkým průšvihem. Přemýšlejte. Ani vám by se nelíbilo, kdyby si přítel nenechal pro sebe důvěrnou informaci o vašem kupříkladu intimním životě. Skutečný kamarád nepomlouvá a drží slovo, pokud jde o uchovávání tajemství. Máte v tomhle čisté svědomí?

Nadměrná výřečnost a skákání do řeči

Přítel vás má rád, nicméně neskáče radostí, když mu neustále skáčete do řeči, opravujete ho a často ani nepustíte ke slovu. Zamyslete se, zda o svých problémech nemluvíte až příliš – na úkor druhých. Je to další z frustrujících prohřešků vůči přátelství.

Chladný odstup

Vynecháváte-li kamaráda z večírků, skupinových sezení či hromadných výletů, dřív nebo později se vám odcizí. Zapomínáte sledovat významné událost v jeho životě? Tak to počítejte se stejným problémem.

Zdroje: https://www.psychologytoday.com/intl/blog/the-teen-doctor/202304/8-major-friendship-missteps






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat