Další oběť kutnohorské sekty: Její guru měl muži vymlátit zuby a nechat ho zemřít v lese

Soud s partnerkou a kamarádkou zemřelého léčitele

Šéf sekty, kterého zabila kutnohorská zubařka, měl na účtu přes 100 milionů

Členové kutnohorské sekty měli půl roku bít a týrat podnikatele Jiřího H. Za krutým mučením a smrtí svého následovníka údajně stál – nyní již také mrtvý – vůdce sekty Richard Šiffer. Nové podrobnosti o případu, v němž středočeská policie obvinila na konci minulého roku šest lidí, přinesl server iRozhlas.cz.

Zesnulý Jiří H. žil ve vsi nedaleko Kutné Hory. Mezi místními platil za šikovného řemeslníka a úspěšného podnikatele. Pak jakoby se po něm slehla zem – všechno rozprodal, opustil rodinu a začal se stýkat výhradně se členy sekty. Vášeň k ezoterismu a podobným myšlenkovým proudům se mu nakonec zřejmě stala osudnou – předloni v srpnu totiž za velmi podivných okolností zemřel, píše iRozhlas.

ČTĚTE TAKÉ: Plán zabít vymahače dluhů na Trutnovsku se zvrtl. Na schůzku přijel i s přítelkyní

Těsně před smrtí podstoupil lesní rituál, který mu nařídil vůdce společenství Šiffer. Oba muži se podle svědků znali už dlouho předtím, než kolem sebe Šiffer vytvořil sektu. „Nevím, jestli se znali od dětství, ale znali se dlouho,“ potvrdila reportérům Českého rozhlasu Jiřího exmanželka. V sektě se prý dokonce mluvilo i o tom, že si z něj Šiffer vychovává nového zástupce.

Důležitou roli v celém případu sehrála zubařka Magdalena (ta nyní stojí před soudem za vraždu gurua Šiffera). Té vůdce sekty podle iRozhlasu určil roli „černé ovce“ a neustále ji nějak ponižoval. Pak ho ale po dvaceti letech společného soužití opustily dvě ženy a jeho novou partnerkou se překvapivě stala právě zubařka. Jedna z těchto žen pak u soudu vypověděla, že Jiřího začal Šiffer týrat hned po jejich odchodu.

Šiffer pak podle informací iRozhlasu nechal v rámci jakéhosi „sociálního experimentu“ Jiřího dva dny bydlet u zubařky. Následně si vymyslel, že spolu dvojice měla intimní styk, a snažil se z nich dostat, jak probíhal. Vyptával se na všemožné detaily, s žádnou verzí však nebyl spokojený a tvrdil, že celou pravdu zná jen on sám.

Vymlácené zuby i pokus o sebevraždu

Postupně do těchto výslechů zapojoval i fyzické mučení. Jiřímu měl během nich trhat zuby a hrozit, že když neřekne pravdu, přijde o další. Trhání zubů jako mučící praktiku prokázali i kriminalisté. „Šiffer říká, že mu vymlátil všechny zuby, jeden po druhém, kleštěmi,“ stojí v dokumentu, do kterého měly Radiožurnál a server iRozhlas.cz možnost nahlédnout. Ostatním členům sekty pak Šiffer tvrdil, že bude Jiří H. umírat v bolestech, protože mu způsobil rakovinu prostaty.

Postupně se z týrání Jiřího stala běžná rutina. Vůdci sekty uvěřil, že mu silou vůle dokáže způsobit nemoc či smrt, a tak se nebránil. A nešlo vždy jen o fyzické týrání. Šiffer mu měl například nechat vystěhovat celý byt, sebrat mu od něj klíče a nechat ho několik dní bydlet v autě.

Psychické i fyzické trýznění muže nakonec dohnalo k hrůzostrašnému činu – vzal zahradní nůžky a sám si ustřihl malíčky na nohou. Rány se mu podle svědectví členů skupiny nehojily. Šiffer ho posílal nahého do lesů, aby se „léčil“, a to bez přístupu k jídlu a vodě. Na takové „ozdravné pobyty“ prý posílal i své další stoupence. Ti se vůdce báli. Stejně jako Jiřímu jim totiž vyhrožoval, že na ně přivolá nemoc či smrt.

Poslední takový „pobyt“ Jiří absolvoval v pondělí 15. srpna 2022 před půlnocí. Do lesů u hradu Český Šternberk ho sektáři odvezli v kufru auta a nechali ho tam společně s dalšími třemi muži a jednou ženou. Další členové sekty je tam jezdili kontrolovat. Jednou dokonce přijel i sám Šiffer. „Pak chtěl Šiffer odejít s tím, že osoby, které na místě zůstanou, zemřou,“ stojí podle iRozhlasu v jednom z dokumentů, který se věnuje trestnímu stíhání šestice osob.

Za špatnou odpověď rána tyčí

Jiří se následně pokusil utéct. Ostatní mu v tom však měli zabránit a zalehnout ho k zemi. Vůdce sekty ho znovu vyslýchal ohledně nocí strávených u zubařky Magdaleny. Za každou „nesprávnou odpověď“ prý dostával od stoupenců rány dřevěnou tyčí. Dva muže, kteří ho mlátili, policie později obvinila ze zločinu vydírání se zbraní, jednoho z nich navíc s následkem smrti.

Šiffer chtěl z Jiřího dostat přiznání, že Magdalenu znásilnil. Když tak muž pod nátlakem učinil, odešel léčitel z lesa i se svými stoupenci. Na místo se vrátili až po dvou dnech. Jiřího našli bezvládně ležet. Toho se prý Šiffer zalekl a ujel. Ostatní však naložili tělo do auta a vydali se léčitele hledat. Věřili totiž, že ještě muži dokáže svými údajně nadpřirozenými schopnostmi pomoci.

Pomoc sektáři zavolali až po jeho opakovaném odmítnutí. Podle pitevní zprávy citované v jednom z dokumentů, které měl iRozhlas k dispozici, byl ale v tu dobu léčitelův dlouholetý přívrženec několik desítek minut, popřípadě hodin po smrti.

Trýznivých rituálů se měl zúčastnit i další muž – František J. Několikrát vyrazil do lesů na inspekci a viděl tedy, jak vypadali lidé, kteří se „ozdravných pobytů“ účastnili. Jednou měl do lesů odvézt další skupinu, na smluvené místo však nedorazil a nikomu se neozýval. Kriminalisté ho pak našli mrtvého nedaleko Kutné Hory. Jeho případem se policie stále zabývá.

Případem kutnohorské sekty se začali policisté zabývat po smrti samotného Šiffera. Před soudem kvůli ní stojí dvě ženy, a to včetně zubařky Magdaleny. Šiffer je podle obžaloby svým vlivem přiměl, aby ho zavraždily. Zároveň ženám tvrdil, že jeho tělo po smrti zmizí.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Podvod století u soudu: Mladík sliboval zhodnocení peněz, klienty připravil o 2,4 miliardy

Tagy: