Hlavní obsah

Gudas o roli mentora v NHL: Je zadostiučinění, že můj názor má ještě smysl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bude velkou personou české obrany na světovém šampionátu i mužem, který budí respekt a taky si ho umí zjednat. 33letý obránce Radko Gudas se od úterý – stejně jako další kupa posil z NHL – připravuje v Brně s národním týmem na víkendový turnaj Betano Hockey Games i blížící se mistrovství světa. „Měl jsem ho zakroužkované v kalendáři už dávno,“ řekl hráč Anaheimu.

Super, v kabině se mluví česky, zajásal Radko Gudas. Užívá si nejen v nároďáku, ale i roli mentora v AnaheimuVideo: Sport.cz

 
Článek

Těšil jste se?

Ano, v kabině se mluví česky, takže si to užívám. Zatím se adaptuji, přiletěl jsem před pár dny, tak to musím rozjezdit. Mistrovství doma je motivace a měl jsem ho v kalendáři zakroužkované už dávno. Minule mi uteklo, zápas s Philadelphií v Praze mi taky nevyšel, tak si konečně budu moct zahrát doma. To mistrovství v Praze má prostě jiskru navíc.

Co hlavně láká?

Těšil jsem se na kluky, se kterými jsem hrával, protože v NHL se vídáme přes sezonu jen jeden večer za sezonu. Je to jedno z největších lákadel hrát zase s nimi. A zahrát si před českými fanoušky i zabojovat o nějaký cenný kov.

V NHL jste znám jako král hitů, ale v reprezentaci míváte roli jinou.

Taky se moc těším, až vystřelím pár puků. Je tu navíc širší hřiště, takže na něm se na fyzický hokej musí vyloženě počkat. Nejde se tolik srážet v obranné zóně jako v NHL. Taky záleží na systému, jaký se hraje. Ale na tom budu pracovat příští týden a půl. Musím si zvyknout na jiné hřiště. Jak? Dělat cvičení, objezdit rohy. Už dnešní trénink byl super krok ke správné cestě.

Opět širší kádr hokejové reprezentace. Týmu bude pomáhat trenér Pavel Gross a bude odtajněno, kdo z finalistů extraligy mužstvo doplníVideo: Sport.cz

Ale dát hit na tréninku spoluhráči…

... není úplně to pravé ořechové, speciálně ještě týden před šampionátem. Proto máme poslední zápasy, aby si na to člověk zvyknul, zjistil, co si může dovolit a jak rychlí jsou i soupeři.

V přípravě už je 37 hráčů. To je velká porce, ne?

Je to potřeba, aby tým byl dobrý, aby trenéři věděli, koho chtějí, kdo si s kým sedne. Takže je výhoda mít široký kádr a poprat se o místa. Jedině dobře, že tady boj o fleky je. A už dnešní trénink byl ve velkém nasazení.

Máte čtyři děti, početnou rodinu. Kolik budete potřebovat lístků do Prahy?

Dost. Budu pořád na Hnildovi (Milanu Hniličkovi), ať mi nějaké lístky navíc sežene. To bude naše nejčastější konverzace.

Nebyla po zranění účast v ohrožení?

To ne, ale v Anaheimu chtěli, abych byl stoprocentní, než se vrátím zpátky do sestavy, tak proto to trvalo déle, než muselo. Chtěli se ujistit, že je vše v pohodě.

Jaká byla z vašeho pohledu klubová sezona?

Nevyšla, jak jsem si představoval. Myslel jsem si, že po prvních patnácti zápasech budeme v tabulce mnohem výš. Ale měli jsme mladý tým, takže se chyby sem tam objeví. A ty se v NHL trestají. Já osobně si myslím, že jsem měl dobrou sezonu a že jsme založili základní kameny, abychom mohli v Anaheimu budovat dál. A že kluci pochopili, o čem zápasy v NHL jsou, protože spousta mladých neměla zkušenost z celé sezony. Byl to rok ponaučení.

Vás brali i za určitého mentora, že?

Však jsem asi nehrál v obraně s hráčem, který by nebyl v první sezoně. Já si užívám ty jejich otázky, občas je to i srandovní, někdy vyloženě nováčkovské. Ale jsem rád, že jim můžu pomoct, a když pak vidím, že situace vyřeší jinak a stoprocentně, tak je to zadostiučinění, že pořád má můj názor ještě smysl.

Jaký dotaz vás nejvíce rozesmál?

Teď si přesně nevybavím, ale můj parťák, když se ho ptali, co nejčastěji říká, odpověděl: I am sorry. Ale co ti kluci jsou schopní udělat v osmnácti devatenácti letech individuálně, je neskutečné. Budoucnost je tam víc než jasná. Jde jen o to, aby se celkově mančaft sehrál, hráli jsme lepší obranu, a když zlepšíme speciální týmy, tak budeme mít šanci se v příští sezoně posunout v tabulce výš.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články