Vztah je o intimitě víc než o sexu

Intimita je založena na hlubokém spojení a porozumění toho druhého. Projevit náklonost partnerovi můžete mnoha způsoby.

Mnoho lidí si intimitu obvykle spojuje se sexem. Ale intimita mezi lidmi může existovat na několika úrovních, nejen na té fyzické. Jaké intimity by měly být součástí každého dobrého vztahu?

Fyzická intimita

Nejznámější formou intimity je fyzická. To zahrnuje všechny druhy fyzických dotyků, jako je líbání, objímání, držení za ruce, masáž, mazlení nebo sex. Pokud jde o fyzickou intimitu, každý z nás má jiné potřeby, které se mohou v průběhu času měnit. Je důležité otevřeně komunikovat a ujistit se, že naplňujeme potřeby i toho druhého.

Emocionální intimita

Emocionální intimita je o tom, že se vy a váš partner spojujete na hluboké úrovni. Vyžaduje se především důvěra a ochota se citově otevřít. Toho lze dosáhnout sdílením strachů a obav, pochopením spouštěčů, mluvením o věcech, které byste raději skrývali, a projevováním zájmu o pocity toho druhého.

Ale také abychom se navzájem cítili bezpečně s těmi nejhanebnějšími verzemi nás samých, abychom si pomáhali růst nebo se navzájem učili nové věci. Budování emocionální intimity je neuvěřitelně důležité, zvláště když procházíte těžkými obdobími ve vašem vztahu, protože si vybudujete dostatek důvěry, abyste věděli, jak se v tomto období navzájem podporovat.

Intelektuální intimita

Vedení smysluplných a hlubokých rozhovorů, sdílení stejných hodnot a zájmů a přijímání neshod, to vše je součástí intelektuální intimity. Intelektuální intimita nemusí být vždy složitá a cílem není zcela souhlasit s partnerem. Jde spíše o to rozpoznat své odlišnosti a naučit se s nimi vypořádat.

Duchovní intimita

Duchovní intimita je jednou z nejdůležitějších forem intimity ve vztahu, která je často nejvíce opomíjena. Hlavní je pěstovat si navzájem vnitřní klid, milovat se a respektovat se i v těžkých situacích a respektovat přesvědčení toho druhého, i když nevěříte ve stejné věci.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5987853/, názory autora






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pelmeně

(1 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:01
5 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:07
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:17

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat