Co je Basilejská dohoda?

Basilejské dohody jsou tři dohody tvořící soubor mezinárodních standardů bankovního dohledu. Tyto dohody byly vytvořeny Basilejským výborem pro bankovní dohled a jsou klíčové pro zajištění stability a bezpečnosti mezinárodního bankovního systému.

Basilej I

První Basilejská dohoda, známá jako Basilej I, byla zavedena v roce 1988. Cílem bylo stanovit minimální kapitálové požadavky pro banky, aby se zvýšila jejich odolnost proti finančním šokům. Basilej I určila, že banky musí mít kapitál ve výši alespoň 8% svých aktiv vážených rizikem.

Basilej II

Basilej II, oficiálně přijatá v roce 2004, rozšířila a prohloubila pravidla Basileje I. Byla založena na třech pilířích – minimální kapitálové požadavky, proces bankovního dohledu a tržní disciplína. Tato dohoda zavedla sofistikovanější metody hodnocení rizik a požadovala od bank, aby lépe spravovaly svá rizika a transparentněji informovaly o své finanční situaci.

Basilej III

Basilej III, která byla vytvořena jako reakce na finanční krizi v letech 2007-2008, měla za cíl posílit bankovní sektor tím, že zvýšila požadavky na kapitál a zavedla nové regulační standardy pro likviditu a pákový efekt. Tato dohoda klade důraz na kvalitu kapitálu, zlepšení řízení rizik a zvýšení průhlednosti bankovních operací.

Zdroj
https://en.wikipedia.org/wiki/Basel_Accords
https://www.cnb.cz/cs/dohled-financni-trh/vykon-dohledu/mezinarodni-aktivity/basilejsky-vybor/

Našli jste v textu chybu či nepřesnost? Dejte nám vědět.