Do Česka přišel prudce závadný čaj. Kupoval ho každý. Nesmíte si ho ale dát, jinak to bude velmi špatné

Možná si říkáte, že pokud si kupujete v obchodě svůj oblíbený čaj, můžete být bez obav. Že se vás netýkají varování před kvalitou a nezávadností potravin, která se neustále objevují. Tak tomu ale bohužel není a problémy se mohou vyskytnout skutečně u jakéhokoliv produktu.

Úřady musely zasáhnout

Naštěstí tu máme kontrolní úřady, které v případě potřeby zasáhnou. Státní zemědělská a potravinářská inspekce odhaluje jeden závažný případ za druhým, ale je třeba mít na vědomí, že ani zdaleka nezvládne obsáhnout všechno. Spousta závadných potravin tedy jednoduše unikne, což není vůbec dobrá zpráva.

Je ale třeba se alespoň řídit těmi hlášeními, kde se záchyt podařil. Jako naposledy v případě Heřmánkového čaje, který vyrábí společnost Vitto Tea. Ta ho potom také dodává do všech možných obchodních řetězců. Jde o jeden z nejoblíbenějších čajů v tuzemsku.

Bohužel se však ukazuje, že vedle svých blahodárných účinků obsahoval i nějaké ty látky, které v něm neměly co dělat. “Rozbor v akreditované laboratoři SZPI v Praze v předmětném čaji potvrdil nadlimitní obsah pyrolizidinových alkaloidů, a to v množství 1936 mikrogramů na kilogram,” informovala SZPI. “Maximální povolený limit je přitom podle příslušného právního předpisu výrazně nižší – pouze 400 µg/kg.

Proč se nekontroluje jinak?

Je tedy zjevné, že limity byly překročeny masivním způsobem, a to téměř pětkrát. Konzumace takového čaje může být skutečně vážným ohrožením. Je přitom docela možné, že ho máte stále doma. V žádném případě byste ho ale neměli pít.

Vzorek byl odebrán v podnikové prodejně výrobce Vitto Tea, ale zákazníci si mohli tento čaj koupit všude možně. Datum spotřeby je do 4. srpna 2025, přičemž výrobek je označen číslem šarže L23083104.

Čtěte také: Ihned musíte vyhodit tuto pochoutku z Lidlu. Prodávala se na kvanta, ale našli v ní hrozné věci

Zákazníci se už ptají, jak je něco takového možné a zda by náhodou kontrola neměla probíhat jiným způsobem a nikoliv až zpětně. “Opět chybí kontrola na vstupu. Prodejci ohrožují zdraví lidí,” ptal se jeden z nich. Na to však SZPI reagovala tím, že takové oprávnění nemá a že může dělat pouze namátkové kontroly u prodávaného zboží.

Foto: Shutterstock

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments