Základní parametry předposlední etapy zněly na 195 km a 2065 výškových metrů. Peloton v průběhu předešlých pěti etap zchudnul o dvacet jezdců, ale zbylo jich stále dost: 122. Mezi nimi komplet tým ATT Investments. Na rozdíl třeba od devo týmů Astany, FDJ či Visma, kteří pokračovali už jen ve čtyřech, Q36.5 ve třech a Intermarché dokonce jen ve dvou.

20 km po startu jelo vpředu osm jezdců, zastoupení tu měly mj. devo týmy Quick Step, Uno-X, Astana, Arkéa či Lidl-Trek. Co bylo důležité pro nás, nechyběl ani dres ATT Investments v podání Filipa Řehy. Společně dokázali najet až ke 2,5 minutám, podělit se o všech pět vrchařských i tři sprinterské prémie.

Naprázdno přitom nevycházel ani Filip, když na vrchařských si připsal 2., 3., 4. a 5. místo, na sprinterských byl 3., 5. a znovu 5. Výsledkem těchto bonusových zisků byl jeho posun na 6. místo ve vrchařské soutěži.

440808983_743685004595693_3109067548702143033_n.jpg

45 km před cílem, kdy se uprchlíci už pohybovali v prvním z pěti cílových okruhů, měli stále minutu náskok. A to přesto, že především týmy Lotta, Alpecinu a dsm, za nimiž kolem desáté pozice byli patrni dva jezdci ATT Investments, usilovně pracovali na dostižení.

V dalších kilometrech se začalo v čelní skupině nastupovat, odjížděli jednotlivci, kteří byli znovu dojížděni. Nakonec se skupina uprchlíků promíchala, pár lidí si dopředu dojelo, pár jich odpadlo. 

Mezi odpadlými byl nakonec i Filip Řeha, který v předešlých kilometrech odvedl značné množství práce především při hlídání nástupů s cílem být užitečný pro udržení pozice Dana Turka. A to se povedlo. Vše se totiž nakonec sjelo, došlo na hromadnou koncovku, čas vítěze získalo 85 cyklistů.

IMG-20240430-WA0001.jpg

Nejlépe z ATT dokončil Dominik Neuman na 21. místě, podstatně důležitější bylo, že v hlavní skupině byl i Dan Turek a zachoval si tak průběžné 4. místo.

Jarda Friede: "Do úniku jsme nasadili Filipa, protože měl v celkové klasifikaci ztrátu, nebyl v tomto ohledu nebezpečný a při dobré konstelaci by mohl únik dojet až do cíle. Závod kontrolovaly týmy z popředí celkového pořadí. Naším hlavním cílem bylo udržet pozici Dana Turka a to se díky práci celého týmu povedlo."

Filip Řeha: "Před startem jsme se dohodli, že bych mohl jít do úniku. Na 20. km byl kopec, v němž jsem nastoupil a Dan Turek to za mnou odpojil. Nejprve jsme byli dva, pak si nás dojelo šest dalších. Zprvu jsme dobře spolupracovali. Pár lidí ale nebylo v pořadí daleko. Na cílových okruzích přestal střídat jezdec Treku, protože mají žluťáka. Já pak také, kvůli Danovi. Soustředil jsem se na sjíždění nástupů, ale pak už jsem toho měl po celém dnu opravdu dost. Vrátil jsem se do balíku a dojel už volněji, abych pošetřil síly na zítřek."