První gól jsem měl napsaný v osudu, vzpomíná na svůj debut ve slovenské hokejové reprezentaci Šatan

Hokejisté Slovenska se připravují na světový šampionát v Praze a Ostravě, kde se budou potkávat s těmi nejlepšími týmy. Před třiceti lety po rozdělení federace to tak ale nebylo.

SERIÁL RADIOŽURNÁLU SPORT Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslav Šatan střílí gól Švédsku na mistrovství světa v roce 2002

Miroslav Šatan střílí gól Švédsku na olympijských hrách v roce 1994 | Zdroj: Profimedia

Zřejmě nejblíž k nám mají Slováci, kteří si prošli za posledních třicet let od rozdělení federace mnoha zvraty. A popisuje to například dokument slovenské televize Keď na Slovensku vládol hokej.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si vzpomínky funkcionářů i hráčských legend na historické milníky slovenského hokeje

V roce 1993 čtyři měsíce po rozdělení federace hráli Češi a Slováci na šampionátu v Mnichově společně, ale o rok později museli Slováci do skupiny C. Češi zůstali ve skupině A.

„Byla to jednoznačná křivda,“ vzpomínal s odstupem na rok 1994 bývalý prezident Slovenského svazu ledního hokeje Ján Mitošinka. „Nám to dodalo motivaci a posunulo nás to,“ přiznal tehdejší slovenský trenér Július Šupler, že bral křivdu jako motivaci.

Slováci v roce 1994 vyhráli jasně domácí šampionát skupiny C a o rok později v Bratislavě i mistrovství kategorie B. Mezitím už v roce 1994 startovali na olympijských hrách v Lillehameru, především diplomacie emigranta, hvězdy NHL, kapitána a největší osobnosti Petera Šťastného byla důležitá.

„Blížila se olympiáda a mě napadlo, že se ještě nikdo nikdy nedostal na zimní olympiádu z B skupiny nebo z C skupiny. Nakonec to hlasování bylo těsné, ale dostali jsme se do kvalifikace, to byla obrovská úleva,“ rekapituloval Šťastný.

Příběh nováčka Šatana

Slováci v Norsku na olympiádě kromě Šťastného měli třeba Žigmunda Pálffyho, Jozefa Daňa, Róberta Petrovického a představili nováčka Miroslava Šatana.

„Na olympiádě jsem ani nevěděl, jestli budu hrát. První zápas se Švédy jsem seděl zabalený v dece na střídačce a po první třetině se trenér Šupler rozhodl proměnit sestavu. Dal mě do první pětky k Petrovi Šťastnému. Možná to bylo napsané v osudu. Po jedenácti sekundách se mi podařilo dát gól a vyrovnat na 2:2. Potom už jsem měl stabilní místo v sestavě,“ popisoval Šatan, jak se dostal do reprezentační sestavy.

Slováci skončili v Lillehammeru šestí. Šatan byl v osmi zápasech s devíti góly nejlepším střelcem a právě on jako kapitán přivedl Slovensko v roce 2002 k největšímu úspěchu země. Tehdy totiž Slováci získali titul mistrů světa.

Poslední medaile

Poslední medaili Slovensko na mistrovství světa vybojovalo deset let po titulu v roce 2012, kdy získali stříbro. A tehdy s českým koučem Vladimírem Vůjtkem ve čtvrtfinále vyřadilo Kanadu, v semifinále Česko pod vedením Aloise Hadamczika a ve finále prohrálo s Ruskem.

K největším osobnostem historie slovenského hokeje patří jména jako Ján Starší, Karol Fako, Jozef Golonka, Zdeno Cíger, Peter Bondra nebo Zdeno Chára.

A také Stan Mikita, neboli Stanislav Guoth, kterého v dětském věku rodiče poslali do Kanady k příbuzným a stala se z něho první hvězda NHL z Československa, tedy konkrétně ze slovenské dnes už neexistující obce Sokolče, která ustoupila přehradě Liptovská Mara.

David Procházka, klh Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme