Co je v Praze zadarmo v květnu 2024

13.5. můžete oslavit 50 let pražského metra v CAMP, info v textu / Foto: 
Jiřího z Poděbrad,  Josef Stepanek on Unsplash
13.5. můžete oslavit 50 let pražského metra v CAMP, info v textu / Foto: Jiřího z Poděbrad, Josef Stepanek on Unsplash

Aktuální akce bez vstupného v Praze.

Průběžně doplňujeme o nové akce, sledujte tuto stránku i stránku Co je v Praze zadarmo na Facebooku !

(aktualizováno 4. května 2024)

Akce zdarma:

do 15. 5. Kolo v časech nesvobody / Goethe Institut Prag

Komorní výstava o historii jízdních kol a cyklistiky v Německu a v Československu. Informační tabule, fotografie a exponáty přiblíží návštěvníkům cyklistické reálie bývalého východního či západního Německa i Československa a představí také druhdy nejvýznamnější cyklistický závod na světě: Závod míru.

 

14. 3. – 13. 7. Výstava Bejšovec & syn / Galerie Magnus Art

Svou sbírku uměleckých děl buduje Jan Bejšovec dlouhá léta. Další sbírku pak vytváří pro svého jedenáctiletého syna, který stejně jako jeho otec také postupně nachází zalíbení v umění. Nyní díla na krátký čas opouští prostory sběratelova bytu a míří do karlínské Galerie Magnus Art. Návštěvníci si je mohou prohlédnout zdarma až do poloviny léta.

13. 3.   – 16. 7.  HORIZONTY / Kooperativa, Pobřežní 21 – Praha 8

Známe ten pocit nejspíše všichni, vzpomínka z dětství – zahrada táhnoucí se, kam oko nevidí, nekonečná cesta do lesa, nedozírná hladina rybníka. Vjemy naší mladosti život po dekády obrábí do nicotnosti, až na hranici vyhasnutí, do bezčasí, kde obzor už jímá zmar. Tak se vrší generace za generací a horizonty věků se stírají a mizí. Němými a přece výmluvnými svědky oněch pravých dějů jsou a zůstávají obrazy mistrů.

4. 4. – 6. 10. Tělo v těle / Galerie Atrium Žižkov

Záměrem výstavy Tělo v těle je upozornit na naše tělo, na to, jak se během života proměňuje, jak ho ne-vnímáme, jak si osvojuje nové návyky, jak o něm přemýšlíme nebo jak dokážeme překonávat nejrůznější vrozená či časem získaná omezení.

13. 3. – 16. 7. HORIZONTY – Umění mezi nebem a zemí / Galerie Kooperativy

Známe ten pocit nejspíše všichni, vzpomínka z dětství – zahrada táhnoucí se, kam oko nevidí, nekonečná cesta do lesa, nedozírná hladina rybníka. Vjemy naší mladosti život po dekády obrábí do nicotnosti, až na hranici vyhasnutí, do bezčasí, kde obzor už jímá zmar. Tak se vrší generace za generací a horizonty věků se stírají a mizí. Němými a přece výmluvnými svědky oněch pravých dějů jsou a zůstávají obrazy mistrů.

19. 1. – 22. 5. Veronika Psotková: Beze Strachu / Artium Bořislavka

 

 

KALENDÁŘ

1. – 4. 5. United Islands of Prague

Během letošních čtyř festivalových dnů se diváci budou moci zaposlouchat do největších hudebních objevů zemí evropské sedmadvacítky. Mimo tuzemské scény se představí například umělci z Francie, Španělska, Portugalska, Německa, Slovinska, Dánska, Irska, Švédska nebo z Faerských ostrovů.

 

1. 5. v 10:30 hod.  Procházka Vinohradským hřbitovem

Zavzpomínáme na Jiřího Šlitra, který by letos oslavil sto let, ale také na řadu dalších literátů, hudebníků, herců, výtvarných umělců a dalších osobností veřejného života, často mezinárodního významu, kteří jsou zde pochováni – rodinu prezidenta Václava Havla, sochaře Otto Gutfreunda, architekta Jana Kotěru, výtvarníka Jiřího Koláře a mnohé další. Provede vás Kateřina Konečná. Sraz účastníků je před hlavní branou (zastávka Vinohradské hřbitovy).

1. 5. ve 13:30 hod. Olšanskými hřbitovy za osobnostmi 20. století

Procházkou si připomeneme umělce, které si ještě sami dobře pamatujeme. Jsou mezi nimi oblíbení herci, výtvarní umělci, literát jako např. Josef Lada, Adolf Born, Vladimír Menšík, Rudolf Hrušínský, Voskovec a Werich, Ladislav Smoljak a další velké osobnosti. Provede vás Kateřina Konečná. Sraz účastníků je před hlavní branou (zastávka Olšanské hřbitovy).

2. 5.  17:30 komentovaná prohlídka výstavy Jakuba Janovského „ČERNÝ PETR“ / Galerie Václava Špály

Výstavou provede osobně autor.

2. 5. Zahájení sezony v Přístavu 18600

Oblíbená karlínská městská divočina, živý park a místo pro setkávání i útěk před ruchem velkoměsta letos vstupuje do své jubilejní 10. sezony.

4. 5. 12:00 Festival Pojď dál 2024

Jednodenní festival Pojď dál, který každoročně organizuje kapela The Tap Tap, zapsaný spolek TAP a Jedličkův ústav, se odehraje ve v areálu škol Jedličkova ústavu na Vyšehradě.

 

6. 5. 18:30 uvedení čísla časopisu Plav: Sport v literatuře / venkovní prostory Muzea literatury

Kondiční trénink u příležitosti uvedení čísla časopisu Plav s podtitulem Sport v literatuře. Jaká je tělesná kondice lidí zabývajících se slovy? Kolik naběhaných kilometrů vyžaduje dobrá kniha? A kolik z vás si vydělá sportem víc než literaturou?

8. 5. 13:00 hod. Umělci a umělecká díla na Olšanských hřbitovech

Procházka je věnována zajímavým sochařským dílům na Olšanských hřbitovech a jejich tvůrcům – od Františka Bílka po Olbrama Zoubka. Provede vás Tereza Frindová. Sraz účastníků je před hlavní branou (zastávka Olšanské hřbitovy).

9. 5.  17:30 Háčkovací posezení v Kafe Atrium

Začátečníci*ce, pokročilí*é nebo profíci. Poklidný čas a prostor pro to naučit se něco nového nebo sdílet zkušenosti a ,,fígle“. Každý druhý čtvrtek v Kafe Atrium se Zdeňkou Kršíkovou, naší žižkovskou sousedkou a odbornicí na háčkování.  

9. 5. 50 let metra / CAMP Praha

9. května je to půl století, co se otevřel první úsek linky metra C.  U této příležitosti vás čeká bohatý program ve formě mnoha filmových promítání zaměřených na historii metra i jeho budoucí rozvoj. Proběhnou přednášky, v rámci nichž nahlédnete pod pokličku plánované automatizace metra a dozvíte se další informace ze zákulisí pražské dopravy. V průběhu dne budou v CAMPu k vidění krátké archivní filmy o městské hromadné dopravě.

13. 5. Svatojánské slavnosti Navalis – spouštění benátských lodí

Tradiční spouštění benátských lodí na hladinu Vltavy jako předzvěst Svatojánských slavností NAVALIS 2024.

13.  – 19. 5. Open House Praha

Jubilejní desátý ročník festivalu otevřených budov Open House Praha letos proběhne v termínu od 13. do 19. května 2024. Zatímco v týdnu od 13. května bude připraven bohatý doprovodný program, o víkendu 18. a 19. května zpřístupní festival zdarma 115 budov a prostorů na celém území hlavního města. Seznam otevřených budov je zveřejněn na www.openhousepraha.cz/festival-2024/.

 

15. 05.  16:30 Kafe s farářem / Atrium Žižkov

Výjimečně třetí středu v měsíci můžete přijít na Kafe s farářem nebo farářkou a probrat záležitosti lehké i těžké, osobní i společenské, světské i duchovní. Tentokrát se na vás těší Daniel Majer z Církev československé husitské Vinohrady.

15. 5. Svatojánské slavnosti Navalis

 

16. 5. ve 14:30 hod.  Procházka olšanským 2. obecním hřbitovem

Vedle čestných pohřebišť si povšimneme především zde pochovaných významných osobností, jako byl např. spisovatel Ladislav Fuks, herci Oldřich Nový a Jindřich Plachta, ale také Spravedlivý mezi národy – Antonín Kalina. Provede vás Kamila Jurajdová. Sraz je u vstupní brány na 2. obecní hřbitov v ulici Jana Želivského (zastávka Mezi hřbitovy).

17. – 19. 5. Máme otevřeno

Máme otevřeno je komunitní festival otevřených kulturních míst na Sedmičce. Během něj můžete navštívit galerie, umělecké dílny, muzea, designové obchody, kreativní centra a další kulturní organizace, které pro své návštěvníky připravily zajímavý program zdarma. Zažijte pražský Art District 7 zblízka! Kompletní program najdete zde 

18. 5. Živý přenos z Berlínské filharmonie: Brucknerova Třetí symfonie / Goethe-Institut Prag

Goethe-Institut nabídne v květnu živý přenos z Berlínské filharmonie: 18. května od 19:00 to bude živý přenos Brucknerovy Třetí symfonie, a to v její původní podobě z roku 1873. Za pultem Berlínských filharmoniků bude François-Xavier Roth.

18.–⁠19.  5.  Dyzajn market Máj / Výstaviště Praha, Holešovice

 

20. 5. v 17:30   Procházka Malvazineckým hřbitovem

Hřbitov, který vznikl podle návrhu architekta A. Barvitia, je zajímavý mnohými umělecky cennými náhrobkya množstvím zde pochovanýchvýznamných osobností – např. Jakub Arbes, Ladislav Klíma, Jiří Karásek ze Lvovic, Milan Machovec, Egon Bondy, Růžena Vacková, Ondřej Sekora a mnozí další. Provede vás Kateřina Konečná. Sraz účastníků je u hlavní brány do hřbitova (ulice U Smíchovského hřbitova).

21. 5. v 17:30 Procházka Břevnovským hřbitovem

Na hřbitově, na kterém začali pochovávat benediktini z nedalekého kláštera, najdeme místa posledního odpočinku takových osobností, jakými byli arciopat Anastáz Opasek, Karel Kryl, filozof Jan Patočka, hudebník Pavel Jurkovič, klavírista Ivan Moravec, novinář Ivan Medek a mnoho dalších. Provede vás Kateřina Konečná. Sraz účastníků je u hlavní brány v ulici U Vojtěšky.

25. 5. Žižkovské mezidvorky 2024

Událost pro všechny, které zaujala tajuplná žižkovská atmosféra, společně s jeho zajímavou historií a současnou proměnou v kulturně bohatou část města.

27. 5. v 17:30  Procházka Ďáblickým hřbitovem

Procházka hřbitovem v mnoha směrech výjimečným – dle návrhu arch. Vlastislava Hofmana je na světě jediným s kubistickým tvaroslovím. Nachází se zde pohřebiště popravených a umučených v dobách represivních režimů. Najdeme tu ale také první české přírodní pohřebiště Les vzpomínek a nyní i unikátní Luční hřbitov. Provede vás Kateřina Konečná. Sraz účastníků je u hlavní brány do hřbitova (zastávka Sídliště Ďáblice).

 

 

 

Comments

comments

Vyhledat