Zřícenina zámku Zvířetice doplatila na výstavbu železnice. Přesto je to na pohled stále hezká ruina

Nad obcí Podhradí se nedaleko města Bakov nad Jizerou vypíná zřícenina zámku Zvířetice. Je častým cílem výletníků, kteří milují historii a historické pamětihodnosti. Abyste se mohli obdivovat tomu, co z původní renesanční stavby zůstalo, je třeba mít romantického ducha a představivost. Naštěstí v případě Zvířetic zůstalo zachováno docela dost, rozhodně více než jen terénní reliéfy. Ostatně vypravte se tam a na vlastní oči se můžete podívat, jak se zub času na zámku podepsal.

Lemberkové

V souvislosti se Zvířeticemi hovoříme o ruině renesančního zámku. Původně se ale jednalo o gotický hrad, který nechali ve 14. století vybudovat Lemberkové. Jeho zakladatelem byl Zdislav z Lemberka, syn Zdislavy z Lemberka, jež proslula svými léčitelskými schopnostmi. Lemberkové se později psali jako páni ze Zvířetic. Na hradě zůstali až do počátku 16. století. Jejich hrad střežil důležitou cestu  z Prahy až na sever Čech.

Vartenberkové a Valdštejnové

Po nich se nemovitost dostala do majetku Vartenberků, kteří hrad přebudovali na zámek v renesančním slohu. Jeho dominantou byla hradební věž s cibulovitou bání. Ve 30. letech 17. století se na hradě usadil mocný rod Valdštejnů, který zde nechal vybudovat barokní kapli.

Jednou z významných vlastníků nyní již zámku byla hraběnka Marie Eleonora z Valdštejna, rozená z Rottalu, za jejíž vlády Zvířetice zažívají období velkého rozkvětu. Před zámkem díky byla založena zahrada a na popud hraběnky vznikl i detailní slovní popis celého zámku, který i dnes dává nahlédnout na to, jak pamětihodnost kdysi vypadala.

Zvířetice. Foto: Alena Kalová 

Postupem času Zvířetice ztrácely na své důležitosti, protože panstvo se přestěhovalo na mnohem pohodlnější sídlo v Mnichově Hradišti. Dílo zkázy pak dovršil požár v roce 1720, kvůli němuž se zámek Zvířetice postupně proměnil v ruinu. Co nezničil oheň, to si rozebrali lidé z okolních vesnic na stavební materiál. Přesto ještě na kresbě básníka Karla Hynka Máchy v 19. století je viditelná stojící celá věž. Její část se k zemi zřítila na konci 90. let 19. století, a to v souvislosti s výstavbou železnice, která prochází okolo zříceniny.

Zřícenina zámku Zvířetice je přístupná ze železniční stanice Bakov nad Jizerou, vzdálené asi osm set metrů. Z hradní věže je udělaná rozhledna, odkud je hezký výhled na Český ráj, Ještěd, Bezděz i Krkonoše. Zřícenina je přístupná za jednotné vstupné 50 korun.

Zdroj: https://www.zviretice.cz/zviretice/zricenina-v-krajine/, https://www.apsida.cz/hrady/strednicechy/okrbol/zviretice/zviretice.html

Náhledové foto: Alena Kalová 

U nás i za hranicemi je tolik zajímavých míst, která stojí za to být navštívena. A proto vás chci s nimi seznamovat.