Hrajeme.cz
Pro rodinné hraníRecenze

Recenze hry Kapitán Flip

Hledáte jednoduchou, ale zajímavou hru pro hraní s dětmi? Pokud máte rádi pirátské téma, pak byste měli vyzkoušet hru Kapitán Flip. Je to svižná rodinná hra, kterou si zahrajete do dvaceti minut. Během hry v ní najímáte posádku své pirátské lodi, abyste s jejich pomocí získali co největší poklad. Hra je určena pro 2–5 hráčů od 8 let, zvládnou ji ale i děti od 6 let, které umí počítat do deseti.

Krabice obsahuje několik herních plánů pro každého hráče, pytlík s oboustrannými kartičkami postav a hromádku mincí několika hodnot. Herní plány znázorňují různé pirátské lodě, na které budete vykládat kartičky postav. K tomu, abyste se v postavách vyznali, vám poslouží přehledová karta.

Před začátkem hry si zvolíte jeden ze čtyř plánů. Označeny jsou písmeny A–D. Všichni budou potřebovat stejný. Každý na sobě má pět sloupečků různé výšky a různého rozložení.

Obrázek: Herní materiál

Jak se hraje

Pravidla hry Kapitán Flip jsou natolik jednoduchá, že se s nimi seznámíte během pár minut. Je to výhoda, kterou oceníte při hraní s dětmi. Děti chtějí hrát, a ne poslouchat pravidla. Herní plán jste si již rozdali a připravili mince a pytlík s kartičkami postav. Stačí tedy vylosovat prvního hráče a můžete začít.

Ve svém tahu si vylosujete kartičku postavy tak, abyste viděli jen vrchní stranu. Nyní máte dvě možnosti, buď vám zobrazená postava vyhovuje a vy si ji umístíte na svůj plán, nebo kartičku otočíte, flipnete. Postavu na druhé straně pak musíte umístit. Efekt ve žlutém rámečku vyhodnocujete hned, šedivý rámeček vyhodnotíte až na konci hry.

Každý z pěti dostupných sloupečků zaplňujete odspodu. Postav je v pytlíku celkem devět typů, mají různé efekty, některé se vzájemně ovlivňují, jiné fungují samostatně. Kuchař vám například dá tolik mincí, kolik je postav v daném řádku, papoušek vám umožní vyložit ještě jednu postavu, ale na konci přijdete o jednu minci, za plavčíky obdržíte na konci tím víc peněz, čím víc sloupečků je obsazeno plavčíkem, opice vám umožní otočit sousední postavu a vyhodnotit její efekt.

Vaším cílem ve hře je umisťováním postav na svůj plán získat co nejvíce mincí. Musíte proto dobře vážit, zda vám aktuální postava v tomto cíli pomůže, nebo kartičku raději flipnete a risknete, jakou postavu vám poskytne. Zároveň si musíte pohlídat konec hry. K tomu dojde, když některý hráč doplní čtvrtý sloupec. Pak se jen dohraje kolo, aby odehráli všichni stejný počet tahů.

Celkové hodnocení

Kapitán Flip je přístupná a rychlá rodinná hra, která je založena na jednoduchém, ale nápaditém mechanismu. Hodí se pro situace, kdy si chcete zahrát něco svižného, co zvládnete za 20 minut. A pokud máte více času, můžete zahrát více partií za sebou a vyzkoušet si i různé herní plány.

Díky náhodnému vybírání kartiček postav z pytlíku s možností jejich flipnutí je zaručena variabilita a napětí v každé partii. Zároveň ale záleží i na vašem rozhodnutí, kam kterou postavu umístíte, protože se různé postavy ovlivňují. Můžete také zvážit, do jaké míry chcete riskovat, a získat například hodně mincí za střelce, ale také prohrát, když na konci hry budete mít tři.

Šikovná je velká karta s nápovědou, která popisuje efekty všech postav. Usnadní vám především první partie hry. Ilustrace a ikony efektů jsou ale natolik srozumitelné, že si je při dalších hrách již budete pamatovat.

Celkově se jedná o příjemnou rodinnou hru, kterou si rádi zahrajete opakovaně. Doporučuji vyzkoušet.

Kapitán Flip

Autoři: Remo Conzadori, Paolo Mori

Počet hráčů: 2–5

Herní doba: 20 minut

Doporučený věk: od 8 let

Rok vydání: 2024 (česky 2024)

Mohlo by vás také zajímat

Připojte svůj komentář