Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...

Fanoušci Etherea mohou zajásat. EigenLayer potvrdila airdrop roku

Protokol EigenLayer bude mít vlastní token. První airdrop už je za rohem. Spolu s ním představí Eigen Foundation i systém intersubjektivního forkování.

Publikováno
Fanoušci Etherea mohou zajásat. EigenLayer potvrdila airdrop roku
Zdroj: eigenfoundation.org

Protokol EigenLayer, který ještě před vydáním své vlastní kryptoměny nashromáždil 15,7 miliardy USD, v pondělí potvrdil, že se chystá v květnu uvést na trh svůj vlastní token EIGEN.

K čemu slouží EigenLayer?

Za protokolem stojí Sreerama Kannana, který jej založil v roce 2021, když působil jako docent na Washingtonské univerzitě. EigenLayer je v čele nového trendu známého jako “restaking”, kdy je ether (ETH) uložený v blockchainu Ethereum znovu použit k zabezpečení dalších sítí nebo protokolů.

Token EIGEN bude hrát v ekosystému EigenLayer klíčovou roli. Po spuštění budou stakované tokeny EIGEN sloužit k zabezpečení EigenDA, které představují levnější a zároveň stejně bezpečnou možnost, jak získávat off-chain data pro sítě druhé vrstvy.

Tokenomika EIGEN

Celková nabídka tokenu je stanovena na 1,67 miliardy kusů a na distribuci tokenu bude dohlížet nezisková organizace Eigen Foundation. 45 % je přiděleno komunitě EigenLayer, 29,5 % investorům a 25,5 % prvním přispěvatelům.

Investoři a první přispěvatelé do EigenLayer podléhají tříletému období uzamčení svých přidělených tokenů (tzv. vesting).

V prvním roce dojde k úplnému uzamčení, po němž bude následovat postupné uvolňování tempem 4 % měsíčně v průběhu následujících dvou let.

Podíl komunitních tokenů je dále rozdělen na tři stejné části po 15 % pro:

  1. uživatele, kteří stakovali a stakují své ETH na EigenLayer,
  2. budoucí pobídky komunitě
  3. a rozvoj ekosystému.

První airdrop, který rozdělí 5 % nabídky tokenů uživatelům na základě jejich stakovacích aktivit k 15. březnu 2024, umožní oprávněným uživatelům získat 90 % těchto tokenů od 10. května s dobou nároku 120 dní.

Zdroj: eigenfoundation.org
EIGEN emisní plán s plánovanou 5% inflací
Emisní plán tokenu EIGEN s plánovanou 5% inflací

Emisní plán tokenu EIGEN také předpokládá 5% roční míru inflace pro komunitní stakedropy, iniciativy a pobídky.

Intersubjektivní fork

EigenLayer také zavádí nový technologický design, který nazývá intersubjektivní forking, a který je určen k řešení tzv. “intersubjektivních chyb”.

“Intersubjektivní chyby jsou případy nesprávného chování, které nelze objektivně identifikovat on-chain, ale libovolná dvojice rozumných pozorovatelů se shodne na tom, že si zaslouží potrestat,” jak uvádí Eigen Foundation na svém blogu.

Může jít například o zatajování dat v oracles postavených nad EigenLayer.

Pokud vznikne podezření na intersubjektivní chybu, může být navržen fork a uživatelé se rozhodnou pro verzi, kterou považují za platnou. Tento proces proběhne celý v rámci EigenLayer, aniž by se spoléhal na konsensus Etherea.

Poslouchejte naše podcasty, ať vám nic neunikne!

Víte, že máme dva podcasty? V krátkém podcastu Burza s odstupem každý týden odhalujeme to nejzajímavější, co se na finančních trzích stalo.

Dvakrát do měsíce si pak můžete poslechnout podcast Kam tečou peníze, kde se do hloubky věnujeme ekonomice, politice a tomu do jakých finančních aktiv může být zajímavé investovat.

Získejte díky těmto podcastům exkluzivní pohled na investiční strategie a naučte se, jak správně investovat a nakládat s osobními financemi.

Odebírejte a poslouchejte tyto podcasty, ať vám nic zajímavého neunikne.

Líbil se vám tento článek?
1
0

Autor

Milovník finančních trhů a akciového investování. Na své investiční cestě uplatňuje dlouhodobý pasivní investiční přístup.

Lubor se ve svých článcích nejčastěji věnuje akciovým titulům a investování do akcií jako takovému. Ekonomická a kryptoměnová témata mu však také nejsou cizí.

Jeho cílem je čtenáře rychle a stručně informovat o dění na finančních trzích.

Přečíst více

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.