Játra trpí jak kvůli alkoholu, tak i díky přejídání

Játra, ten multifunkční orgán v našem těle, hrající klíčovou roli v detoxikaci, metabolizaci a uchovávání živin, jsou často naší poslední myšlenkou, pokud vůbec. Ačkoli si mnoho lidí uvědomuje spojitost mezi poškozením jater a alkoholem, pravda je mnohem složitější. V naší moderní době se objevují nové hrozby, které ohrožují zdraví našich jater, a často jsou přehlíženy nebo podceňovány. Podívejme se na některé z nejzásadnějších faktorů, které mohou vést k poškození jater, a na to, jak jim předcházet.

Konzumace alkoholu

Alkohol je pravděpodobně nejznámějším a nejčastějším faktorem spojeným s poškozením jater. Nadměrná konzumace alkoholu vede k alkoholickému onemocnění jater, což může zahrnovat ztučnění jater, alkoholickou hepatitidu a cirhózu jater. Je důležité mít na paměti, že riziko poškození jater roste s množstvím a pravidelností konzumace alkoholu.

Nesprávná strava

Nadměrná konzumace nezdravých potravin, zejména těch bohatých na rafinované cukry a tuky, může způsobit nárůst tuku v játrech, což je známé jako steatóza. Steatóza může být přechodná, ale pokud se stane chronickou, může vést k závažnějším stavům, jako je například nealkoholická steatóza jater (NAFLD) a nealkoholická steatóza hepatitida (NASH).

Léky a doplňky

Některé léky a doplňky mohou mít vedlejší účinky, které mohou poškodit játra. Patří sem například paracetamol v nadměrných dávkách, některá antibiotika, anabolické steroidy, a dokonce i některé bylinné přípravky. Je důležité dodržovat pokyny lékaře ohledně dávkování a používání těchto látek.

Infekce

Infekce jako je hepatitida B a C mohou způsobit zánět a poškození jater. Tyto infekce se mohou šířit krví nebo sexuálním kontaktem a často mohou být asymptomatické po mnoho let, což zvyšuje riziko vážných komplikací, jako je cirhóza a hepatocelulární karcinom.

Obezita a metabolický syndrom

Obezita a související metabolický syndrom jsou spojeny s vyšším rizikem výskytu nealkoholické steatózy jater (NAFLD) a její pokročilejší formy, jako je nealkoholická steatóza hepatitida (NASH). Tyto stavy mohou vést k cirhóze a rakovině jater.

Foto: Pixabay

Závěr

Začínáme lépe chápat rozmanitost faktorů, které mohou poškodit naše játra. Ačkoli některé z těchto rizik jsou dobře známy a veřejně diskutovány, jako je konzumace alkoholu, jiné jsou méně viditelné a často jsou přehlíženy. Je důležité, abychom si byli vědomi svého životního stylu a přijímali opatření k ochraně našich jater. To zahrnuje zdravou stravu, omezování konzumace alkoholu, používání léků s opatrností a pravidelné lékařské prohlídky pro screening na infekce a další zdravotní problémy. Naše játra jsou klíčovým orgánem pro naše celkové zdraví, a proto si zaslouží naši péči a pozornost.

Zdroje info: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK547852/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36990226/

Náhledové foto: Pixabay