Saily Recenze

Naše webové stránky obsahují odkazy na partnerské weby. Pokud se prokliknete z našich stránek na stránky partnera a tam si zakoupíte jeho služby, obdržíme za zprostředkování provizi (Zjistit více informací). Tato forma spolupráce nijak neovlivňuje objektivnost našich recenzí. Každým nákupem přes proklik z našich stránek podpoříte naši redakci, abychom i do budoucna mohli tvořit kvalitní a užitečný obsah. Ďekujeme.

Důležité upozornění Všechny naše články píšou skuteční lidé. Nejsou to umělé texty od stroje.


WordPress Hero

Recenze: eSIM služba SAILY – připojte se k internetu ve 150 zemích za ceny výhodnější než roaming

Na rozdíl od klasických plastových SIM karet, eSIM technologie používá čip přímo zabudovaný do vašeho zařízení (telefon, ale i tablet nebo chytré hodinky, některé modely aut). Je možné vytvořit více SIM profilů v jednom zařízení a tím si zpřístupnit mobilní služby a data od různých operátorů.

Nejprve si podrobně vysvětlíme, jak funguje eSIM a poté se zaměříme na službu Saily, která je od stejných tvůrců jako VPN služba NordVPN. eSIM služba Saily poskytuje přístup k internetu bez ohledu na to, kde se právě nacházíte, s nabídkou datových balíčků ve více než 150 zemích světa.

Ukážeme, jak si službu Saily aktivovat a zaměříme se na její výhody. Službu Saily jsme otestovali v mobilu Google Pixel 6a s operačním systémem Android.

Co je to eSIM?

Technologie eSIM nahrazuje tradiční plastové SIM karty.

  • V zařízení podporujícím eSIM technologii je zabudovaný čip.
  • V novém telefonu je nastavený výchozí SIM profil od výrobce telefonu nebo od operátora.
  • Na eSIM je možné uložit více SIM profilů a podle potřeby se mezi nimi přepínat.
  • Profil může být spojen s různými mobilními operátory. Některé profily tak můžete mít jako pracovní, některé si můžete nastavit pro volání a datové služby z různých zemí během cestování do zahraničí.
  • Technologie eSIM je podporována na novějších smartphonech: iPhone (od modelu XS), Google Pixel (od modelu 2), Samsung Galaxy (od S20) a dalších. Také je dostupná na některých modelech chytrých hodinek (jen některé modely, ne ve všech zemích), pro notebooky a tablety.
  • Novější zařízení s eSIM technologií většinou umožňují mít aktivní dva SIM profily najednou. Například jeden eSIM profil a jeden klasický SIM profil současně nebo dva eSIM profily současně. Potom můžete přijímat hovory, SMS a podobně najednou na obě čísla, při telefonování si v jednoduchém dialogovém okně vybíráte, která SIM má být právě použita.
  • Přesný postup aktivace eSIM závisí na modelu vašeho telefonu (zařízení). Je potřeba nainstalování profilu a jeho aktivace. Menu v nastavení telefonu potom umožňuje správu všech SIM, přiřazení, zda SIM má být použita na volání, SMS či data.
  • Použití eSIM místo klasické SIM karty umožňující většina mobilních operátorů. Stačí, když máte eSIM kompatibilní zařízení a místo klasické SIM karty si u operátora zakoupíte eSIM.
  • Na telekomunikačním trhu však kromě mobilních operátorů přibývá nový segment – poskytovatelé eSIM služeb. Stávají se důležitými hráči, protože spotřebitelům i firmám přinášejí flexibilnější a cenově výhodnější řešení pro využívání datových balíčků při pobytech v zahraničí.
  • Přes eSIM se dá telefonovat, posílat SMS zprávy i využívat internetová data, stejně jako přes klasickou plastovou SIM kartu. Nabídka záleží od konkrétního poskytovatele eSIM služeb.
  • Pokrytí země signálem a ceny za služby také určují konkrétní poskytovatelé eSIM služeb.

Výhody a nevýhody eSIM oproti klasické SIM kartě:

  • Velkou výhodou je možnost vytvořit více SIM profilů a jednoduché přepínání mezi nimi. Počet profilů závisí na modelu telefonu, například iPhone 14 umožňuje mít nainstalovaných až 8 eSIM profilů, přičemž mohou být najednou aktivní 2 eSIM profily.
  • eSIM zabírá méně fyzického prostoru v zařízení, není potřebný slot na zasunutí fyzické karty. Navíc je to ekologické – nespotřebují se plasty na výrobu klasické karty.
  • Nevýhodou je, že je potřeba eSIM kompatibilní zařízení – tedy novější modely telefonů.
  • SIM profil může být nainstalován na více typech zařízení, i na zařízeních, do kterých by se jinak běžná SIM karta nevešla (chytré hodinky).
  • Někteří operátoři nemusí umožnit používání eSIM ve všech zařízeních. Dostupnost pro stejné zařízení v různých zemích se může lišit. (Například na Slovensku není možné použít eSIM v Apple Watch, jen v chytrých hodinkách Samsung nebo Huawei: viz Nejčastěji kladené otázky k eSIM, Telekom.)

Cestujete? Jak efektivně využívat datové služby v zahraničí?

Při cestování do zahraničí máme kromě připojení k lokální wi-fi několik dalších možností, jak si zpřístupnit mobilní služby ve svém telefonu nebo jiném zařízení. Každá z těchto možností má své výhody a nevýhody.

  • Roaming umožňuje používat mobilní telefon pro telefonování, posílání SMS a přístup k internetu i mimo vaši domovskou zemi s využitím sítě zahraničního operátora.
  • Nákup zahraniční SIM karty v místě pobytu.
  • Využití eSIM služeb.
Digitalni Nomad
Sen digitálního nomáda o internetovém připojení na pláži – obrázek vygenerovaný pomocí Midjourney

Roaming

Hlavní výhodou roamingu je, že zákazníci mohou pokračovat v používání svého stávajícího telefonního čísla, nemusí si kupovat novou SIM kartu nebo nastavovat nové služby.

  • Různí operátoři mohou nabízet různé roamingové balíčky, vybrat optimální možnost jejich porovnáváním je někdy zdlouhavé.
  • Balíčky mohou zahrnovat jen určité množství dat, minut na telefonování a SMS za pevnou cenu. Při překročení limitů sazby mohou velmi rychle narůstat.
  • Zpoplatněny bývají nejen odchozí hovory a SMS, ale i příchozí hovory a SMS. (Zavolá vám někdo příbuzný a rozdíl v ceně příchozího hovoru doplácíte vy, ne volající.)
  • V některých oblastech může být omezené síťové pokrytí a proto mohou být některé služby vybraného operátora nedostupné.

Telekomunikační služby v USA obvykle pokrývají celou zemi bez dodatečných poplatků za roaming uvnitř země, takže uživatelé mohou telefonovat, posílat SMS a využívat datové služby bez ohledu na to, ve kterém státě USA se nacházejí. Pro občany USA, kteří cestují mimo území USA, podmínky a ceny roamingu závisí na konkrétním operátorovi a zemi, do které cestují.

Od června 2017 vstoupilo v platnost EU nařízení o regulaci cen roamingu v rámci Evropské unie. Nařízení „Roam like at home“ (RLAH) určuje, že občan libovolné země EU může v rámci celé EU telefonovat, posílat SMS a používat datové služby za stejné ceny, jako u svého domovského operátora, bez placení dodatečných poplatků za roaming, pokud nepřekročí stanovený limit dat, minut nebo SMS, které jsou zahrnuty v jeho paušálu nebo předplaceném kreditu. Po překročení limitu jsou převolané minuty, SMSky i data zpoplatňovány. Mimo EU se podmínky a ceny roamingu liší a závisí na konkrétním operátorovi a zemi, do které občan cestuje.

Nákup zahraniční SIM karty v místě pobytu.

Cestovatelé si často pořizují místní SIM kartu, zvláště pokud plánují strávit v dané zemi delší dobu a chtějí minimalizovat poplatky za používání mobilních dat, hovorů a SMS.

  • Roaming obvykle má limity na data, provolané minuty nebo počet SMS. Místní SIM karta vám může poskytnout neomezené datové limity za cenu mnohem výhodnější než roaming.
  • Místní SIM usnadňuje přístup k lokálním službám, jako jsou nouzová volání, místní aplikace pro dopravu a podobně, které pro zahraniční SIM mohou být blokovány.
  • Předpoklad pro použití místní SIM je odemčený telefon + vhodný formát SIM karty (nano, micro, standard)
  • V některých zemích můžete potřebovat místní doklad totožnosti nebo adresu pro nákup a aktivaci SIM karty.
  • Nákup zahraniční SIM karty řeší jen místní hovory, SMS. Ceny hovorů ze zahraničí domů mohou být pro vás stejně vysoké jako při roamingu. Vyplatí se vám to tedy hlavně kvůli levnějším datům, než byste měli při roamingu.

Jaké jsou výhody a nevýhody eSIM služeb oproti roamingu a zahraniční SIM?

Výše jsme si již vysvětlili, že v zařízení podporujícím eSIM technologii je čip zabudovaný přímo do zařízení, na eSIM je možné uložit více SIM profilů a podle potřeby mezi nimi přepínat.

  • Při cestování do exotických zemí můžete při vyřizování lokální SIM narazit na jazykovou bariéru (neporozumíte smluvním podmínkám, zaměstnanci nemluví jiným než lokálním jazykem a podobně). Pokud využijete eSIM služby, vše vyřídíte online.
  • Po příjezdu do ciziny nemusíte hledat, kde koupit lokální SIM kartu, ani porovnávat nabídky lokálních operátorů a rozhodovat se, co je pro vás nejvýhodnější. Nainstalujte si eSIM v pohodlí domova, přepnutí a připojení do sítě operátora v zahraničí je možné ihned po příjezdu.
  • Pokud měníte fyzickou SIM kartu za SIM kartu lokálního operátora, může se vám právě nepoužívaná SIMka poškodit nebo ztratit.
  • Jako nevýhoda se může jevit, že poskytovatelé eSIM služeb mají v nabídce jen různé datové balíčky a neumožňují volání ani posílání SMS. S daty máte k dispozici volání přes internet například přes WhatsApp, Messenger a podobně.

eSIM služba Saily

Jedním z poskytovatelů eSIM datových služeb je Saily. Přichází s nabídkou datových balíčků ve více než 150 zemích světa. V aplikaci můžete spravovat eSIM profily pro všechny země a vybírat si různé datové balíčky z nabídky.

Saily Web

Aktivaci v zahraničí byste potřebovali data. Rozhraní aplikace je jednoduché a její používání intuitivní. Seznámení se s aplikací a jejím fungováním vám ušetří stres po příjezdu do zahraničí. Když budete mít Saily nainstalovanou, přepnutí a připojení do sítě operátora v zahraničí je možné okamžitě po příjezdu.

Postup je jednoduchý:

  1. Domácí příprava: Ověřte si, zda je váš mobil kompatibilní s technologií eSIM.
  2. Domácí příprava: Stáhněte a nainstalujte si aplikaci Saily, zakupte si datový balíček pro cílovou destinaci, nainstalujte eSIM profil do telefonu. (Pozor, zatím neaktivujte datový balíček.)
  3. Po příjezdu do zahraničí: Přepněte eSIM profil ve vašem telefonu a aktivujte datový balíček přes aplikaci Saily.

Přesný postup trochu závisí i na modelu vašeho telefonu, my jsme Saily otestovali v mobilu Google Pixel 6a, s operačním systémem Android. Podívejte se na náš návod.

Domácí příprava: Ověření kompatibility vašeho telefonu

Nejste si jisti, zda váš telefon umožňuje ukládání eSIM profilů? Kompatibilitu vašeho telefonu si můžete zkontrolovat přímo v telefonu. Například pro Google Pixel 6a jsme v nastavení vyhledali volbu „Network & internet“. Po kliknutí na volbu „SIMs“ se otevře obrazovka, která umožňuje přidat nejen klasickou SIM kartu, ale i eSIM (například naskenováním QR kódu od poskytovatele eSIM).

Esim Service Saily 1

Kompatibilitu vašeho zařízení si můžete ověřit také přímo na webu Saily, v detailu nabídky pro každou zemi najdete odkaz „Check for eSIM compatibility“. Po kliknutí na odkaz se vám zobrazí seznam zařízení, pro které je služba dostupná.

Esim Service Saily 2

Domácí příprava: Stáhněte a nainstalujte si aplikaci Saily, zakupte si datový balíček pro cílovou destinaci, nainstalujte si eSIM profil

Aplikaci Saily si stáhnete z Google Play Store nebo App Store. Vyhledejte aplikaci, nainstalujte a otevřete ji. Zobrazí se vám obrazovka, na které jsou tlačítka:

  • „Explore plans“, přes které si i bez přihlášení můžete prohlížet nabídku Saily, tedy dostupné země a ceny datových balíčků pro ně.
  • „Log in or Sign up“ pro přihlášení do aplikace.
Esim Service Saily 3

Potupovali jsme tak, že jsme nejprve prohlédli nabídku datových balíčků pro různé země. Vybrali jsme si základní 1 GB balíček na 7 dní pro Turecko. Na obrázku vidíte nejprve vybranou zemi Lesotho (Saily pokrývá opravdu i exotické destinace) a můžete porovnat cenové balíčky – při stejném objemu dat je služba Saily pro Turecko levnější než pro Lesotho. Pro různé země jsou různé balíčky i ceny.

Esim Service Saily 4

Následně po výběru země a balíčku klikněte na tlačítko „Continue“. Aplikace Saily vás vyzve k přihlášení. Přihlásit se můžete přes Google účet nebo Apple ID. Pokračovala jsem ve výběru platební metody. Dostupná je platba kartou nebo Google Pay.

Esim Service Saily 5

Trvalo přibližně minutu, než se platba ověřila, následně se zobrazila obrazovka se zprávou, že platba proběhla úspěšně. Pomocí tlačítka „Check your eSIM plan“ jsem se přesunula na obrazovku, ze které je umožněna instalace eSIM profilu v aplikaci Saily.

Esim Service Saily 6

Po kliknutí na tlačítko „Install eSIM“ se eSIM profil nainstaluje do vašeho telefonu.

Esim Service Saily 7

Datový balíček, který jste si zakoupili, je přiřazen k tomuto eSIM profilu. Datový balíček zatím neaktivujte! Má po aktivaci omezenou časovou platnost. Aktivujte ho až po příjezdu do zahraničí.

Po příjezdu do zahraničí: Přepněte eSIM profil ve vašem telefonu, aktivujte datový balíček přes aplikaci Saily

Pokud chcete využívat zakoupený datový balíček Saily, po příjezdu do zahraničí potřebujete udělat dva kroky:

  1. Aktivovat zakoupený datový balíček. Na tento krok je potřeba internetové připojení. Tedy aktivaci proveďte někde ve veřejné wi-fi nebo pokud máte předplacená roamingová data, tak s jejich využitím.
  2. Přepnout eSIM profil ve vašem telefonu.

Aktivace datového balíčku v aplikaci Saily je jednoduchá. První ikona v dolním menu je eSIMs – seznam profilů. Mezi jednotlivými profily je možné přepínání pomocí indikačních bodů. K profilu je přiřazen zakoupený datový balíček. Aktivuje se pomocí tlačítka „Activate“. Od okamžiku aktivace se vám odečítá čas platnosti, proto ho aktivujte až po příchodu do zahraničí. Na aktivaci je potřebné připojení na internet, na tento krok musíte použít buď lokální wi-fi nebo roamingová data.

Esim Service Saily 9

Systém vás upozorní, abyste si prostudovali nastavení a přepnuli eSIM profil. Přepnutí eSIM profilu v Google Pixel 6a je možné přes nastavení „Network & internet“, volba „SIMs“. Po instalaci eSIM profilu Saily přibyla v seznamu položka 1GLOBAL. Zatím je neaktivní, po rozkliknutí ji můžeme pomocí posuvníku aktivovat.

Esim Service Saily 8

Telefon podporující eSIM technologii umožňuje nastavit pro SIM karty, na jaký účel mají být využity. Když máte ve svém zařízení aktivní fyzickou SIM kartu a eSIM, můžete nastavit, která SIM karta má být použita pro hlasové volání, SMS a která pro datové služby. Nastavení se pro různé modely telefonů může trochu lišit. (Poznámka: V telefonu jsme neměli vloženou klasickou SIM kartu od operátora, jinak by byla také v seznamu.)

Všimněte si v menu „Network & internet“ položku „Calls & SMS“. Kdybychom v telefonu měli klasickou SIM nebo eSIM profil umožňující i volání a SMS, přes tuto volbu bychom určili, přes kterou SIM mají volání a SMSky být realizovány. Takové menu má Google Pixel 6a, hledejte podobné přiřazení SIM a eSIM i ve svém telefonu a nastavte, která SIM karta má být defaultně použita na hovory a SMS a která SIM karta na datové přenosy.

A to je vše, můžete začít prohlížet internet!

Pokud si s nastavením nevíte rady, prostudujte si nápovědu Saily, druhá položka v dolním menu aplikace je Help – kde jsou dostupné buď podrobné návody nebo také chat se Zákaznickou podporou. Zákaznická podpora je dostupná 24/7, mohou vás navigovat, jak si službu nastavit ve vašem telefonu.

Esim Service Saily 10

Správa datových balíčků v Saily

Pokud spotřebujete data v balíčku, který jste si zakoupili, postup při koupi dalšího balíčku je velmi intuitivní: Otevřete aplikaci Saily, v dolním menu klikněte na eSIMs a ve vybraném profilu použijte tlačítko „Add Data“, vyberte si k danému profilu další datový balíček. Postupujete stejně jako předtím, zaplatíte ho a aktivujete.

Esim Service Saily 11

Cenová politika Saily

Přes Saily není možné telefonovat ani posílat SMS, Saily je pouze pro datové přenosy. Datové balíčky charakterizuje objem dat a časová platnost. Pro různé země jsou různé ceny balíčků. Na následujících obrázcích jsou vybrané země, ceny balíčků jsou platné k datu zveřejnění článku. Z vybraných zemí nejlevnější je Francie, nejdražší Kostarika. Čím exotičtější destinace, tím můžete očekávat vyšší ceny, ale stále jsou velmi výhodné ve srovnání s roamingovými balíčky od mobilních operátorů.

Roamingové balíčky, které nabízejí mobilní operátoři, bývají často globální, země jsou rozděleny do několika tarifních skupin. Saily je flexibilnější, nabízí datové balíčky pro jednotlivé země, a proto si může dovolit mnohem výhodnější ceny.

Esim Service Saily 12

Výhody a nevýhody služby Saily

Klady (+)Zápory (-)
+ Globální dostupnost ve více než 150 zemích.
- Telefonní hovory ani SMS nejsou podporovány, pouze datové balíčky.
+ Jednoduchá aplikace s intuitivním rozhraním, obsahuje také rozsáhlou nápovědu a chat se Zákaznickou podporou.

- Aktivace datového balíčku vyžaduje internetové připojení.
+ Podpora pro Android i iOS.- Na platbu zatím není možné použít Apple Pay, pouze platbu kartou a Google Pay.
+ Žádné skryté poplatky, ceny balíčků jsou jasně dané.
+ Podpora přes live chat 24/7.
+ Podpora mobilního hotspotu.

Souhrn a závěr

eSIM technologie umožňuje jednoduché přepínání mezi různými SIM profily. Novější modely smartphonů, které podporují eSIM, většinou umožňují i současné používání dvou SIM profilů. Je to pohodlné řešení: například jedna SIM pro soukromé účely a druhá SIM pro firmu. Možnost dvou SIM ocení i cestovatelé, například přes klasickou SIM kartu mají dostupné volání a SMS, přes eSIM přístup k datům. Zda váš telefon podporuje eSIM a Dual SIM si ověřte v jeho nastaveních.

Otestovali jsme eSIM službu Saily. Nabízí různé datové balíčky ve více než 150 zemích za ceny mnohem výhodnější než jsou ceny roamingu. Proto pokud cestujete do zahraničí a víte, že budete potřebovat data, určitě se vám vyplatí Saily využít. Saily sice neumožňuje hovory ani zasílání SMS, ale po připojení na internet můžete použít vaši oblíbenou chatovací aplikaci a vyřídit hovory a zprávy přes ni.

Saily má intuitivní rozhraní a snadno se používá. Doporučujeme vám aplikaci si nainstalovat ještě doma, a také zakoupit datový balíček. Eliminujete stres i potřebu dat na stažení a instalaci aplikace. Po příjezdu do zahraničí si pak jen zapnete eSIM profil v nastaveních telefonu a aktivujete datový balíček. Pokud si s něčím nevíte rady sami, zákaznická podpora je dostupná 24/7.

5/5 - (1 vote)

WooCommerce pluginy pro české a slovenské prostředí

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..