Průjem, zácpa, únava a vyrážka: Takto se projevuje intolerance na lepek

Problémy s trávením, vyrážka, únava a další příznaky mohou znamenat potíže s trávením lepku. Mohou být ale příznakem i jiného onemocnění, proto se poraďte s lékařem.

i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

S intolerancí lepku se setkává čím dál více lidí. Nejedná se o celiakii jako takovou, spíš je to porucha trávení ve střevech, kdy dochází po konzumaci potravin s obsahem lepku k nepříjemným trávicím obtížím. Tyto potíže mají negativní vliv na kvalitu života a ovlivňují i životní styl. Často pomáhá vyřadit z jídelníčku lepek. Příznaky, které vám napoví, že tak máte učinit, vám představíme níže.

Bolesti břicha

Bolesti břicha mohou stát za mnoha onemocněními. V případě nesnášenlivosti lepku bývají nejvýraznější ze všech příznaků, často se k nim přidává plynatost, nadýmání, průjem nebo zácpa. Podle webu Healthline dochází ve střevech poškození střevní sliznice, takže tělo nemůže správně vstřebávat minerály, vitamíny a další živiny z potravy.

Závratě

Při intoleranci lepku se mohou objevit závratě jako po jízdě na kolotoči. Jedná se o pocity podobné ztrátě rovnováhy a zamlžování před očima.

Náladovost a migréna

Web MedicalNewsToday upozorňuje, že nepohoda ve střevech se odrazí i v mozku. Pokud vám vadí lepek, budete bezdůvodně podráždění, úzkostní nebo rozrušení. Objevit se může chronická migréna, která se dostavuje půl hodiny až hodinu po jídle.

Žena s bolestí hlavy sedící na posteli iZdroj fotografie: Freepik
Migréna, únava a bolest celého těla může být způsobena intolerancí lepku.

Svědění a kožní projevy

Při potížích s trávením lepku se nejčastěji objeví kožní projevy. Často to bývá suchá pokožka, mohou se na ní objevit tvrdé pupínky, o kterých jsme psali na JakZdravě dříve. Takto změněná pokožka může svědit. Nesnášenlivost lepku se spojuje s nemocemi, jako jsou lupénka a ekzémy. Je to dáno reakcí imunitního systému na lepek.

Bolesti žaludku se dá zbavit i bez léků: Mátový čaj přinese rychlou úlevu, jogurt myslí na celý trávicí trakt

Bolest těla a únava

Fibromyalgie znamená bolesti svalů, šlach a vazů. Jedná se o chronické onemocnění, které se špatně diagnostikuje a ještě hůře léčí. V některých případech může ulevit vysazení lepku. To pomáhá i v případech, že se cítíte stále unavení, vydatný spánek vás neosvěží a dochází vám energie rychleji než obvykle. Někdy se intolerance lepku může převléknout za běžný zkrat organismu, jak varovala naše redakce v minulém článku. Proto příznaky nepodceňte a vždy je konzultujte s lékařem.

Jaké zkušenosti máte s intolerancí lepku vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
116 lidí právě čte
Autor článku

Dita Polívková

Zobrazit další články