Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ME ve vodním slalomu 2024

Repríza souboje ze základní skupiny. Dortmund není lehčí soupeř než Barcelona, varuje trenér PSG Enrique

Dortmund a Paris St. Germain si v semifinále Ligy mistrů zopakují souboj ze skupinové fáze, v níž na podzim Pařížané zvítězili doma a remizovali venku. Čerství francouzští šampioni jsou proti pátému celku Bundesligy favoritem i nyní a budou usilovat o druhou účast ve finále Ligy mistrů. Dortmund může do závěrečného duelu o vítěznou trofej v prestižní soutěži postoupit potřetí.

Kylian Mbappé v utkání proti Dortmundu
zdroj: Reuters autor: Wolfgang Rattay

V lepším rozpoložení vstupují do semifinále Pařížané. Prohráli jediný z posledních 32 soutěžních zápasů, a i když v sobotu v generálce jen remizovali 3:3 s Le Havrem, o den později potřetí za sebou získali francouzský titul.

Dortmund v sobotu prohrál v Lipsku 1:4, zvítězil jen ve dvou z posledních šesti soutěžních duelů a v německé lize je až pátý.

"Musíme si v obraně počínat mnohem lépe než proti Lipsku. Pařížský tým byl v posledních letech budován tak, aby vyhrál Ligu mistrů. Na začátku sezony možná nepodávali takové výkony, jaké si představovali, ale vždy dosáhli svých cílů. Během sezony se ale velmi zlepšili a nyní mají nejlepší formu," řekl trenér Borussie Edin Terzic.

Dortmund se představí v semifinále Ligy mistrů popáté a poprvé od sezony 2012/13, kdy vyřadil Real Madrid.

Nejprestižnější klubovou soutěž dosud ovládl jen v roce 1997, o šest let později ve finále neuspěl. Borussia se chce opřít o bilanci doma, kde ve čtyřech zápasech semifinále Ligy mistrů neprohrála.

Na svém stadionu rovněž v dosavadních třech duelech nepodlehla ani Pařížanům. V prosinci na závěr skupiny s PSG doma remizovala 1:1, předtím venku s francouzským gigantem prohrála 0:2.

"Bude to odlišný zápas než ve skupině. Bylo to velmi otevřené utkání, ve kterém jsme byli o něco blíže vítězství. Teď očekávám taktičtější bitvu," mínil Terzic.

Pařížané spoléhají především na útočníka Kyliana Mbappého, který podle médií po sezoně zamíří do Realu Madrid.

Pětadvacetiletý francouzský reprezentant vede s osmi góly střeleckou tabulku této sezony Ligy mistrů a skóroval ve třech ze čtyř zápasů vyřazovací fáze. Dvěma brankami pomohl v odvetě čtvrtfinále k postupu přes Barcelonu.

"Není snadné ho zastavit, což platí i o dalších hráčích Pařížanů. Kylian má mimořádnou individuální kvalitu, 43 gólů ve 44 soutěžních zápasech za PSG v sezoně hovoří samo za sebe. Soupeři si pokaždé dávají za cíl ho uhlídat, ale ne vždy se to povede," řekl Terzic.

Pařížané si zahrají semifinále Ligy mistrů počtvrté, uspět dokázali jen v sezoně 2019/20. Ve finále pak ale tehdy prohráli s Bayernem Mnichov a na celkový triumf v prestižní soutěži stále čekají.

Francouzský šampion venku 15 soutěžních zápasů po sobě nenašel přemožitele a na stadionech soupeřů uspěl v osmifinále i čtvrtfinále, na druhou stranu zvítězil v jediném ze sedmi pohárových duelů na německé půdě.

"Potřebujeme zopakovat výkony ze čtvrtfinále proti Barceloně. Pak bychom měli slušnou šanci, že uspějeme i v semifinále a projdeme do finále. Rozhodně nás nečeká lehčí soupeř než Barcelona," uvedl trenér PSG Luis Enrique.

"Účast v semifinále je velká věc. Když jsme byli naposledy v semifinále, dostali jsme se až do finále. Doufám, že letos dokážeme to samé a dostaneme se do Wembley," řekl s připomínkou dějiště finálového zápasu útočník PSG Ousmane Dembélé.

Podobně jako obránce Ašraf Hakimí dříve působil v Dortmundu, čeká ho tedy souboj proti bývalému klubu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články