Jak co nejlépe vyzrát na alergie? Vše si zapisujte a zajděte si na kožní prick testy

Žena se drží za nos Budimir Jevtic / Shutterstock.com

Alergie jsou v dnešní době považovány za jedno z nejčastějších chronických onemocnění. Ať už se jedná o sennou rýmu, alergii na potraviny nebo na zvířecí srst, alergie mohou výrazně ovlivnit kvalitu života nemocných lidí. Pojďme se podívat na to, co alergie vlastně jsou, jak vznikají a jak i s nimi žít kvalitní a spokojený život.

Přečtěte si také

Bizarní kombinace s vínem. Zkusili byste červené víno s mlékem? Prý chutná božsky!

Co je to alergie?

Alergie je reakce imunitního systému na látky, které jsou pro většinu lidí neškodné. Tyto látky jsou v běžném životě nazývány jako alergeny a zahrnují pyl, zvířecí srst, prach, potravinové produkty a další.

Když se postižený člověk setká s alergií, jeho tělo začne během několika minut produkovat protilátky, které se snaží tuto hrozbu eliminovat. Právě tato snaha lidského těla následně vede k projevům alergické reakce, mezi které patří kýchání, svědění, otoky nebo anafylaxe.

Žena sedí venku a smrká Budimir Jevtic / Shutterstock.com

Koho může alergie postihnout?

Alergie může postihnout v podstatě kohokoli. Existují však faktory, které mohou riziko vzniku alergií zvýšit, včetně genetické predispozice, setkání se s alergeny v dětství, ale také životního prostředí a stylu. Pokud jsou například rodiče alergici, je velká pravděpodobnost, že se alergikem stane i jejich dítě.

Na vznik nebo intenzitu alergických reakcí může mít vliv také řada dalších faktorů, včetně hormonálních změn, stresu nebo výskyt jiných látek v okolí. Například ženy mohou být kvůli hormonálním faktorům více náchylnější k alergiím než muži, jak bylo prokázáno studií.

Základní druhy alergií

Podle typu alergenu:

  • bílkovina kravského mléka, med, ořechy, vaječný bílek, ryby, citrusy
  • pyl
  • roztoči
  • plísně
  • léky
  • zvířecí alergeny

Podle způsobu přenosu alergenu:

  • inhalační alergie (vdechované alergeny)
  • potravinové alergie
  • kontaktní alergie (kontakt s kůží)
  • kousnutí hmyzem
  • podávání léků

Podle postiženého orgánu:

  • respirační alergie
  • kožní alergie
  • alergie zažívacího traktu
  • postižení více orgánů
  • celková alergie (anafylaktický šok)
Ruka s alergickou reakcí wisely / Shutterstock.com

Co dělat, když zaznamenáte první příznaky alergie?

Důležité je zamyslet se nad tím, kvůli čemu se mohl váš zdravotní stav zhoršit. Sledujte průběh i okolnosti a pravidelně si vše zapisujte, aby měl lékař ucelený přehled o tom, co se s vaším tělem během několika dnů odehrálo. Zamyslete se i nad tím, co jste měli k jídlu, jaký parfém jste použili nebo s jakou rostlinou nebo zvířetem jste přišli do styku.

„Pokud se u vás alergie objeví, ale nejedná se o velmi zásadní zdravotní problém, můžete první projevy alergie zmírnit pomocí volně prodejných léků na alergii. Pokud se příznaky objevují opakovaně, je důležité, abyste co nejdříve navštívili lékaře. Alergie bude potvrzena několika lékařskými testy, které mohou odhalit i skutečného viníka vašich potíží,“ prozradil Kupi MUDr. Zdeněk Blažek.

Jak probíhá alergologické vyšetření?

Aby bylo možné správně diagnostikovat alergii, kterou dotyčný člověk trpí, je nutné podstoupit základní alergologické vyšetření. Důležitý a prvotní je samotný rozhovor pacienta s lékařem, kdy se odborník snaží zjistit, co se v posledních dnech událo. Dále se lékař doptává na anamnézu v rodině a možný výskyt alergií. Poté se přejde k praktickému vyšetření.

Toto vyšetření může zahrnovat kožní prick testy, díky nimž je malé množství předpokládaných alergenů aplikováno na kůži, aby se zjistilo, zda dojde k reakci či nikoliv. Dále se praktikují běžné krevní testy (RAST nebo ELISA), které měří hladiny specifických protilátek v krvi. V neposlední řadě existuje možnost provokačních testů, kdy se pacientovi podá alergen přímo do těla, a to pod dohledem lékaře.

Testy na alergie New Africa / Shutterstock.com

Jak se léčí alergie?

Léčba alergie se odvíjí od samotné diagnostiky. Protialergické léky jsou zásadní součástí léčby alergií, umožňují kontrolovat symptomy a zlepšit kvalitu života pacientů. Existuje několik typů těchto léků, které cílí na různé aspekty alergické reakce a jejího předcházení.

Každá léčba je specifická a nelze souhrnně říct, jak bude probíhat. Určitě je důležitá správná diagnostika, konzultace s pacientem, přihlédnutí k jeho zdravotnímu stavu a věku a poté se můžeme bavit o nějakém komplexním postupu, který bude cílený individuálně,“ prozradil Kupi MUDr. Zdeněk Blažek, lékař, který se léčbě alergií věnuje více než 30 let.

Zdroje: Kupi, Science Direct, WebMD