Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ME ve vodním slalomu 2024

Počet hráčů v kempu před MS se rozroste o pět finalistů extraligy, nechybí Sedlák či Voženílek

Jak bylo avizováno, tak se také děje. Trenér národního týmu Radim Rulík pozval do reprezentace hned pět finalistů extraligového play-off. Do početného kádru 32 hráčů přibudou tři zástupci stříbrných Pardubic, a to obránci Libor Hájek s Janem Košťálkem a útočník Lukáš Sedlák, a dále dva členové mistrovského Třince – bek Tomáš Kundrátek a útočník Daniel Voženílek.

Lukáš Sedlák
zdroj: Český hokej

Pozvaní hráči se už ve středu připojí k týmu na Českých hrách, které se budou konat v Brně od čtvrtka do neděle, přestože se tuhý boj o extraligové zlato protáhl až do sedmého zápasu, jenž skončil v neděli pozdě večer.

"Po cestě z pondělní nominační tiskovky jsem se spojil s útočníky, Marek Židlický s obránci. Byl jsem překvapený, že jsem se dovolal. Kluci mají obrovskou chuť. Měli by být už zítra na tréninku, dáme jim ale takový program, aby se trošku zotavili. Mají za sebou velkou porci zápasů, určitě k tomu přistoupíme citlivě, jen jsme chtěli, aby už byli s námi, s celým kolektivem," řekl Rulík.

Potěšil ho také přístup hráčů, přestože Oceláři měli co oslavovat po zisku pátého titulu v řadě, na který dosáhli po oslnivé cestě nástrahami play-off, v němž vyhráli všechny tři série 4:3 na zápasy.

"Když jsem volal Danovi, tak musím říct, že jsem byl strašně překvapený, že byl ready," podotkl s úsměvem Rulík. "Na jeho hlase nebylo vůbec nijak znát, že by ho to nějak semlelo. Já jsem mu říkal, aby to úplně nepřeháněl, ale odpověděl: 'Trenére, mám to pod kontrolou.' Přišlo mi to hrozně sympatické, co řekl," ocenil zkušený kouč.

Je nám líto, video expirovalo.
Hokejovou nominaci rozšíří účastníci play-off extraligy

Realizační tým už měl na prvním tréninku na jihu Moravy k dispozici i všech deset nově povolaných hráčů ze zámoří. K mužstvu se připojili brankáři Petr Mrázek z Chicaga, Karel Vejmelka z Arizony a Lukáš Dostál s obráncem Radkem Gudasem z Anaheimu, další bek Jan Rutta s útočníkem Filipem Zadinou ze San Jose a další ofenzivní hráči Ondřej Palát s Tomášem Noskem z New Jersey, Dominik Kubalík z Ottawy a Radim Zohorna z Pittsburghu.

Kromě brankářů nemá nikdo nic jistého, i proto Rulík očekává v trénincích a nadcházejících zápasech proti Finsku, Švédsku a Švýcarsku maximální nasazení. "Ti kluci to vědí, příprava na trénink je zhruba dvacetiminutová, jsou tam videa, herní situace ze zápasů, chceme mít v tréninku všechny ty věci, co chceme, aby fungovaly v zápasech. Bez toho nasazení to nejde, tím spíš, když tady máte tolik hráčů, kolik jich tady máme," prohlásil Rulík.

"Je to pak už v podstatě tréninkový zápas, protože nastupují lajny proti lajnám, je tam jen krátký odpočinek. A když to odšlapou všichni – i když se to nezdá – tak i v tomto počtu se ten trénink dá udělat. A prostoje jsou úplně minimální," dodal Rulík.

V úterý spolu trénovali v jedné útočné formaci Ondřej Palát, Tomáš Nosek a Dominik Kubalík. Kouč ale nechtěl prozradit, zda s nimi takto počítá i do zápasu. "Já bych nepředbíhal, takhle jsme zkrátka začali. Už jsem avizoval, že evropské jádro ještě trhat nebudu. Uvidíme, těch variant je víc. Teď se ještě domluvíme, jestli budeme v podobné sestavě trénovat i zítra," vysvětlil Rulík.

Rulík navíc prozradil, že realizačnímu týmu pomůže během šampionátu vedle trenéra dvacítky Patrika Augusty také kouč Sparty Pavel Gross. "Byl jsem pomoct na dvacítkách, tedy byl k dispozici, abych to nepřeháněl. Byl jsem tam jako takový ten trenér seshora, abych sledoval nejen hru naší dvacítky, ale trošku i soupeřů. Byli jsme s Patrikem domluvení, že Patrik zase na mistrovství světa pomůže nám. Jde samozřejmě o Prahu a je to turnaj, na který musíme být připravení úplně maximálně po všech stránkách. I proto jsem už v sezoně oslovil Pavla Grosse," uvedl k výpomoci Rulík.

Přivítal, když kouč bronzového týmu extraligy jeho nabídku přijal. "Vím, jak je pracovitý a že má hodně podobný pohled na hokej, jako máme my tady. Po sezoně jsem mu dal prostor a nechtěl ho bombardovat, protože to pro něho po vyřazení Sparty určitě nebyla lehká situace, ale teď jsme se spojili a Pavel mi řekl, že by chuť měl. Jsem rád, že to takhle dopadlo, došlo k dohodě a pomůže Patrikovi," pochvaloval si Rulík.

Nominace českých hokejistů na České hry v Brně (2.–5. května):

Brankáři: Lukáš Dostál (Anaheim/NHL; 1 zápas), Petr Mrázek (Chicago/NHL; 11), Karel Vejmelka (Arizona/NHL; 16).

Obránci: Michal Kempný (83 zápasů/10 branek), Jakub Krejčík (oba Sparta Praha; 115/5), Libor Hájek (12/2), Jan Košťálek (oba Pardubice; 31/5), Tomáš Kundrátek (Třinec; 108/11), Jan Ščotka (Kometa Brno; 46/1), Jiří Ticháček (Kladno; 7/0), Radko Gudas (Anaheim/NHL; 34/3), Dominik Mašín (Ilves Tampere/Fin.; 22/0), Jan Rutta (San Jose/NHL; 41/5), David Špaček (Iowa Wild/AHL; 2/1), Libor Zábranský (Ässät Pori/Fin.; 25/1).

Útočníci: Filip Chlapík (32/6), Pavel Kousal (oba Sparta Praha; 19/2), Michal Kovařčík (22/1), Ondřej Kovařčík (oba Jukurit Mikkeli/Fin.; 12/1), Tomáš Nosek (11/3), Ondřej Palát (oba New Jersey/NHL; 21/3), Ondřej Beránek (Karlovy Vary; 53/7), Jakub Flek (Kometa Brno; 79/19), Ondřej Kaše (Litvínov; 2/0), Jáchym Kondelík (České Budějovice; 4/0), Lukáš Sedlák (Pardubice; 25/9), Daniel Voženílek (Třinec; 18/6), Roman Červenka (Rapperswil-Jona/Švýc.; 196/54), Petr Kodýtek (Ilves Tampere/Fin.; 36/6), Dominik Kubalík (Ottawa; 83/34), Radan Lenc (HV 71/Švéd.; 67/15), Matěj Stránský (Davos/Švýc.; 65/10), Michael Špaček (Ambri-Piotta/Švýc.; 65/10), David Tomášek (Färjestad/Švéd.; 59/21), Jakub Vrána (St. Louis/NHL, Spingfield/AHL; 31/10), Filip Zadina (San Jose/NHL; 15/6), Radim Zohorna (Pittsburgh/NHL; Wilkes-Barre/Scranton/AHL; 19/0).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články