Kanonýr David Pastrňák na honu. Už má před sebou jen tři cíle. Víte, které to jsou?

Apetit hokejového šikuly Davida Pastrňáka je neuvěřitelný. Za poslední sezonu v NHL dokázal v jedné statistice přeskočit hned čtyři české legendy. A teď už míří na stupně vítězů.

i Zdroj fotografie: Boston Bruins
                   

Bostonský útočník David Pastrňák je na honu. V historické střelecké tabulce českých hokejistů v NHL se v této sezoně dostal z osmého na čtvrté místo. Postupně překonal Petra Nedvěda (310 branek), Petra Klímu (313), Petra Sýkoru (323) a Roberta Holíka (326). S 348 góly v 674 utkáních tak má nyní před sebou už jen tři cíle.

Pastrňák dohání Hejduka

Sedmadvacetiletý snajpr nastřílel v tomto ročníku v 82 zápasech 47 gólů. Na vyrovnání historicky třetího Milana Hejduka (bilance 1020 zápasů/375 gólů) chybí Pastrňákovi 27 branek, na druhého Patrika Eliáše (1240/408) 60 přesných tref a na vedoucího Jaromíra Jágra (1733/766) na první pohled nedostižných 418 přesných zásahů. S druhým nejproduktivnějších hráčem historie NHL bude mít tedy pořádnou honičku. Ovšem při nadprůměrné sezoně by se mohl na stříbrnou pozici dostat už na konci příštího ročníku.

V kanadském bodování se Pastrňák díky 110 bodům posunul z 15. místa na 8. pozici. Celkově nasbíral 727 bodů a o 20 zaostává za sedmým Holíkem, který v 1314 duelech zapsal 747 bodů. Pastrňák tak bude brzy atakovat třetí pozici a může přeskočit i Václava Prospala (765 bodů), Davida Krejčího (786), Hejduka (805) i Jakuba Voráčka (806).

V play off blokuje střely

Nyní sbírá Pastrňák, o jehož plánované svatbě jsme psali na SportechŽivě, body v play off. Boston zatím vládne v sérii s Torontem 3:1 na zápasy (pátý duel se hrál v noci na středu). Rodák z Havířova zaznamenal ve čtyřech utkáních dvě branky a dvě asistence. „Omezil jsem ztráty a to dost. Hodně se na to soustředím. Sice nejsem u tolika akcí a nedostávám se tolik do šancí, ale s tím jsem smířený. Se svou hrou jsem spokojený a chci se dál zlepšovat,“ řekl webu NHL po pondělním tréninku.

Česko má v NHL Honzu Kollera. Trénoval jako za komunistů, slýchával, že je kyklop, teď ho čeká kontrakt za stovky milionů

„Pasta mi přišel dobrý už ve třetím zápase proti Torontu, ale ve čtvrtém to pozvedl ještě na jinou úroveň. Blokoval střely, působil konzistentně. V play off potřebujete, aby vaši velcí hráči předvedli velké výkony. A Pastrňák s Marchandem to pro nás dělají,“ chválil Pastrňáka v rozhovoru pro NHL trenér Bostonu Jim Montgomery.

Myslíte si, že Pastrňák v gólech dožene i Jágra? Napište nám do komentářů

Diskuze Vstoupit do diskuze
85 lidí právě čte
Autor článku

Matěj Pokorný

Zobrazit další články