Hlavní obsah

Z kraje do ligy za rok a půl. Zbytečně jsem pochyboval, říká hradecký objev

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podzim 2022, SK Lipová, olomoucký krajský přebor. Jaro 2023, FK Blansko, třetí liga (MSFL). Podzim 2023, 1. SK Prostějov, druhá liga. Jaro 2024, FC Hradec Králové, první liga. Příběh fotbalového obránce Karla Spáčila je skoro pohádkový, v kariéře vstřebává jeden rychlý skok výš za druhým. „Snažím se být pořád skromný, pokorný a nebrat si to do hlavy. Soustředím se jen na sebe, musím dál makat,“ vypráví Spáčil. A pozor, není spolehlivý jen v obraně, za Hradec dává i góly. V neděli se v lize trefil potřetí, skóroval proti Slavii (1:2).

Foto: David Taneček, ČTK

Karel Spáčil z Hradce Králové (uprostřed) slaví gól proti Slavii.

Článek

Jeho cesta je o pokoře a pracovitosti. Když se Spáčila na dynamický rozvoj jeho kariéry zeptáte, odpoví: „Poslední dobou nad tím taky hodně přemýšlím. Snažím se makat, dávat tomu něco navíc, v každém zápase odevzdat maximum. Ale není to jen o tom. Přítelkyně mě hrozně moc podporuje. Rodina totéž. Patří jim velký dík. Všichni jsou na každém zápase. Podporují mě i kamarádi a známí. Mimo hřiště se cítím skvěle, což je jeden z důvodů, proč mohu podávat výkony, jaké chci.“

Skromnost a správné nastavení jsou u dvacetiletého blonďáka hmatatelné. Odchovanec Prostějova se v dospělém fotbale obouchal v páté a třetí nejvyšší soutěži. Podzim strávil v Prostějově ve druhé lize a v zimě si pro něj přišel Hradec. Váhal. Jeho táta byl skeptický.

„Táta je teď pyšný. Ze začátku mi říkal, že na to ještě nemám. Ale musím přiznat, že to jsem si říkal i já. Chybělo mi víc sebevědomí. Ale jsem rád, jak to dopadlo,“ líčí Spáčil.

Hleděl i na rozpoložení Prostějova, který trávil zimní přestávku F:NL na posledním místě. „Cítil jsem zodpovědnost, byl jsem tam celý život,“ vypočítává Spáčil. „Byly tam i další okolnosti jako škola. Když se na to však dívám zpětně, pochyboval jsem zbytečně. Hrát ligu chce přece každý,“ dodává.

Na první utkání s Bohemians koukal jako náhradník. Do ligové premiéry naskakoval z lavičky, v Olomouci odehrál osmnáct minut. Pak už se pevně usadil v základní sestavě Votroků. „Když ho vidíme na tréninku, s trenéry kolikrát protáčíme oči, co je schopný vymyslet. Šel neskutečně nahoru. Je to pochvala pro vedení a pro lidi, kteří ho vybrali stejně jako brankáře Adama Zadražila. Tyhle přestupy se trefily,“ praví hradecký trenér David Horejš.

On v době Spáčilova příchodu v Hradci ještě nebyl, mužstvo přebral po třech jarních kolech. Při Horejšově premiéře v Jablonci (1:1) dal dvacetiletý junák svou první branku. Pak se trefil při výhře 2:1 s Karvinou. A v neděli se parádní ranou zpoza vápna prosadil proti Slavii, kdy korigoval porážku na 1:2. „Snažím se v posledních zápasech doplňovat útok, být na odražených míčích. Podruhé se mi to takhle povedlo uklidit, je to hezké,“ říká Spáčil.

„Příběhy, jako je jeho, jsou krásné. Podává nadstandardní výkony. Přeju mu to. Je to kluk, který na sobě maká. Charakterově do týmu skvěle zapadl. V kabině o něm ani moc nevíte, ale neustále na sobě pracuje. Odměna se mu teď dostává. Neznal jsem ho, je pro mě obrovským překvapením. Jsem rád, že s ním můžu pracovat,“ uzavírá Horejš.

Spáčil může dál růst. Předpoklady i nastavení má výborné.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články