Zdraví a nemoci

1. května 2024 07:00

Ema Bártová

Nová studie přináší varování. Přerušovaný půst ohrožuje srdce, zjistili vědci

Kdo je štíhlejší, bývá zdravější. Jenže to neplatí absolutně a rizikové mohou být i cesty, kterými se člověk k vysněné postavě dostane. Třeba přerušovaný půst, který může podle vědců způsobit fatální srdeční příhodu. Varuje před ním nová studie.

Lidé, kteří vsadili na přerušovaný půst a jedí jen v osmihodinovém okně, zatímco šestnáct hodin denně se musí obejít bez jídla, mají větší pravděpodobnost úmrtí na kardiovaskulární onemocnění ve srovnání s těmi, kdo jedí v průběhu celého dne.

Zjistila to rozsáhlá analýza zdravotního stavu více než dvaceti tisíc dospělých, jejíž výsledky  autoři prezentovali na konferenci American Heart Association koncem března v Chicagu. Odborné setkání kardiologů se zaměřilo na nejnovější poznatky o zdraví a životním stylu.

Nová studie vyčíslila, že striktní dodržování přerušovaného půstu podle poměru 16 : 8 je spojené se zvýšením rizika úmrtí na srdeční potíže o 91 procent.

Ve srovnání se standardním rozvrhem stravování, kdy si člověk rozloží jídlo do 12 až 16 hodin denně, nevedlo omezení příjmu potravy na dobu osmi hodin a kratší k tomu, že by snad lidem prodloužilo život.

Populární přerušovaný půst spočívá v tom, že lidé většinu dne nejedí, většinou nejedí pozdě odpoledne a večer a znovu začínají jíst až kolem poledne. Existuje více časových rozvrhů, jíst se může nejvýše 4 až 12 hodin denně.

Zřejmě nejpopulárnější je rozpis 16 : 8, kdy lidé hladoví 16 hodin denně včetně spánku a jídlo si musí rozložit do zbylých osmi hodin – jíst tak mohou například od 10 hodin dopoledne do 18 hodin večer.

Pořád víme málo

Nové zjištění tak mírní nadšení z předchozí studie, která rovněž studovala přerušovaný půst a zjistila, že časově omezené stravování zlepšuje několik kardiometabolických zdravotních ukazatelů, jako je krevní tlak, hladina glukózy v krvi a množství cholesterolu v krvi.

„Omezení denní doby jídla na krátkou dobu, například osm hodin denně, si v posledních letech získalo na popularitě jako způsob, jak zhubnout a zlepšit zdraví srdce,“ řekl hlavní autor studie profesor Victor Wenze Zhong, předseda oddělení epidemiologie a biostatistiky na lékařské fakultě Shanghai Jiao Tong University v Šanghaji v Číně. Podle něj však stále pořádně nevíme, jaké jsou dlouhodobé účinky přerušovaného půstu a výzkumy jako tento to pomáhají osvětlit. Vědce citoval web American Heart Association.

Přečtěte si také: Jídelníček při žlučníkové dietě je nízkotučný, ale chutný. Můžete si dopřát i hovězí maso

Autoří nové práce vyhodnotili informace o stravovacích vzorcích sesbírané v USA v každoročních průzkumech National Health and Nutrition Examination Surveys (NHANES) z let 2003–2018 a srovnali je s údaji těch, kdo ve stejném období zemřeli – tyto údaje včetně příčiny úmrtí získali z Centers for Disease Control and Prevention’s National Death Index database.

„Pro pacienty, zejména ty s existujícími srdečními chorobami nebo rakovinou, je zásadní, aby si byli vědomi souvislosti mezi osmihodinovým oknem stravování a zvýšeným rizikem kardiovaskulární smrti. Závěry naší studie podporují opatrnější, personalizovaný přístup k dietním doporučením a zajišťují, že jsou v souladu se zdravotním stavem jednotlivce a nejnovějšími vědeckými důkazy,“ pokračoval vedoucí studie.

Podívejte se na podivné diety slavných:

Ačkoli studie našla souvislost mezi přerušovaným půstem a zvýšeným rizikem úmrtí na potíže se srdcem, neznamená to, že by takové stravování mohlo smrt přímo způsobit. Spíše se dá říct, že zvyšuje už existující rizika. Budoucí výzkum by se tak měl zaměřit tímto směrem.

„Celkově nová studie naznačuje, že přerušovaný půst může mít krátkodobé výhody, ale dlouhodobé nepříznivé účinky. Až bude představena celá, bude zajímavé a užitečné dozvědět se více o podrobnostech analýzy,“ komentoval výsledky na webu asociace amerických kardiologů Christopher D. Gardner, profesor medicíny ze Stanfordské univerzity.

Kardiologové na základě studií zároveň doporučují spíše počítání kalorií než přerušovaný půst, protože je podle nich jako metoda hubnutí účinnější a nemá vedlejší rizika.

Zdroje: newsroom.heart.org

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 18. 5. 2024

Tento den nemusí patřit k vašim oblíbeným, Berani. Možná si až příliš uvědomujete omezení, která vám přináší vaše hlavní zaměstnání. Pravděpodobně budete toužit po odpovídající odměně za svou práci. Tento den je vhodný k definování nových osobních a profesních cílů. Budou vás podporovat při plnění vašich povinností. A co takhle mezitím požádat o zvýšení platu?

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.