Ranní mrazy způsobily pořádné problémy. Některé druhy ovoce jsou zlikvidované

Květ obalený ledem Rabanser / Shutterstock.com

Počasí si s námi v posledních dnech opravdu zahrává. Nejvíce teplotními výkyvy trpí především ovocné stromy, které již ve spoustě případů kvetly. Zemědělci jsou v koncích a momentálně nedokáží určit, jak vysoké budou škody. Je proto velice pravděpodobné, že ceny ovoce a zeleniny půjdou prudce nahoru.

Přečtěte si také

Z českých obchodů mizí košíky do ruky. Byly praktické a hodily se pro malé nákupy, stěžují si spotřebitelé

Ranní mrazy ničí úrodu a snižují tržby

Předpověď počasí je nekompromisní. V posledních dnech se na spoustě míst naší republiky objevily ranní mrazíky, které mohou být především pro rozkvétající stromy velkým problémem. Ačkoliv denní teploty budou znovu atakovat letní dvacítku, ještě není úplně vyhráno.

„Mrazové poškození se také může projevit vizuálně – plody mohou mít tmavé skvrny na kůži nebo mohou být deformované. Tyto defekty snižují komerční hodnotu ovoce, což může vést k výraznému snížení tržeb pro farmáře,“ prozradila redakci Kupi Alena Bečková, PR manažerka Zemědělského svazu ČR.

„Když teploty klesnou pod bod mrazu během vegetačního období, zvláště v době, kdy ovocné stromy kvetou nebo již mají nastavené plody, může to vést k závažnému poškození. Květy mohou být poškozeny mrazem natolik, že nedojde k opylení, což znamená, že z nich nevzniknou plody,“ doplnila Bečková.

Vykvetlé plody mohou umrznout

Velký problém nastává i v situaci, že některé stromy mají již vykvetené plody do takového stavu, který nastává před procesem samotného dozrávání. „U již nastavených plodů může mrazové poškození způsobit, že plody předčasně opadají nebo jsou tak poškozeny, že nejsou vhodné pro konzumaci ani prodej,“ dodala PR manažerka zemědělského svazu ČR.

Podle aktuálních informací mrazy nepostihly jen Českou republiku, ale momentálně s nimi bojují i v Německu, Polsku, Rakousku nebo ve Francii. Právě některé z těchto zemí jsou klíčovými dodavateli ovoce a zeleniny do Česka.

„Dopad na ceny ovoce se pak může projevit růstem cen v důsledku nižší nabídky, což je zvláště citelné u ovoce, které je na daném trhu velmi žádané,“ prozradila redakci Kupi Alena Bečková ze Zemědělského svazu.

Zmrzlé plody na stromě obalené ledem Photo Spirit / Shutterstock.com

Zemědělci se musí připravit na vyšší náklady

Mrazy nejsou jen problémem snížené úrody, ale nejvíce s nimi bojují samotní zemědělci. „Vedle ztráty přímých výnosů se zemědělci mohou potýkat i s vyššími náklady spojenými s ochranou zbylých plodin a obnovou poškozených stromů. Náklady na ochranu mohou zahrnovat technická řešení jako například zavlažování, které pomáhá udržet teplotu nad bodem mrazu, nebo používání fóliových krytů, které fyzicky chrání rostliny před mrazem,“ prozradila redakci Kupi Alena Bečková.

Švestkový ovocný salát
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Švestkový ovocný salát

Švestkový ovocný salát může být velmi příjemným zpestřením jídelníčku a ideální je třeba na svačinu. Stačí jen pár ingrediencí, chvilka času a můžete podávat.

Švestkový ovocný salát
Meruňková marmeláda
Čas přípravy: 1 hod 10 min Obtížnost: Snadný

Meruňková marmeláda

Meruňková marmeláda je ovocná delikatesa, kterou si nejlépe vychutnáte namazanou na čerstvém pečivu. Příjemná chuť s jemně kyselými tóny zaručeně potěší nejednoho malého i velkého mlsouna. Navíc jde o skvělý způsob, jak zpracovat letní úrodu a uchovat ji na později.

Meruňková marmeláda

Prodejní ceny ovoce půjdou nahoru

Vyjma vyšších nákladů pro zemědělce je třeba připravit se na to, že následná prodejní cena ovoce může být vyšší než při běžných teplotách. Podílí se na tom nejen snížené množství ovoce, ale také dražší dovoz ze zahraničí.

„Dubnová vlna mrazů výrazně zasáhla ČR. Mrazy se vyskytovaly opakovaně po dobu několika nocí, kdy se teploty pohybovaly v rozmezí od - 4 do -7 stupňů Celsia. Jde tak o jedno z největších poškození ovocných sadů za posledních 100 let. Ministerstvo proto zvažuje cesty, jak ovocnářům v této těžké situaci pomoct, nicméně je jasné, že domácího ovoce bude letos na trhu méně, což bude mít vliv na cenu ovoce,“ prozradil redakci Kupi Vojtěch Bílý, tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství.

Zdroje: Kupi, Zemědělský svaz ČR, Ministerstvo zemědělství ČR