Nutella slaví 60 let. Do obchodů míří limitovaná edice usmívajících se sklenic s veselými osobnostmi

Hříšné potěšení! Mladá žena mlsá pomazánku z lískových oříšků sofie_dee/Shuttertsock.com

Nejoblíbenější sladká pomazánka na světě slaví 60. narozeniny. Ať už je nedílnou součástí vašich snídaní, sladkého pečení nebo ji chodíte ujídat jen tak po lžičkách, lískooříšková Nutella je ikonou. Také proto se firma Ferrero rozhodla její jubileum oslavit ve velkém a do obchodů ji vyslala v unikátních veselých obalech, které se na vás budou už z dálky usmívat. Jak vlastně Nutella vznikla, jaká je její nejnovější limitovaná edice a co její konkurence?

Přečtěte si také

Neplacené dálniční úseky v roce 2024. Kam se mohou řidiči dostat i bez dálniční známky?

Jak ikonická pomazánka vznikla?

Historie pomazánky sahá až do roku 1946. V době, kdy bylo po druhé světové válce kakao nesmírně vzácnou a drahou surovinou, se cukrář Pietro Ferrero, zakladatel stejnojmenné společnosti, rozhodl obalamutit (a uspokojit) chuťové pohárky milovníků sladkého (zejména čokolády) a stvořil pastu z cukru, tuku, lískových oříšků a trošky kakaa, kterou prodával pod názvem Giandujot zabalenou po kostkách.

Již od počátku byla pochoutka určena jako obloha na chleba, není proto divu, že postupem let změnila konzistenci z tuhé na krémovou, lehce roztíratelnou. A v roce 1964 se poprvé představila ve sklenici jako Nutella.

Limitovaná edice usmívajících se sklenic Ferrero

Proč Nutella rozdává sladké úsměvy?

„To, že je Nutella s námi již 60 let, je úžasné. V dnešní době je navíc více než kdy jindy důležité, abychom se nezapomněli usmívat. Naší misí je přinášet radost a lidi sbližovat. A to nejen u snídaně prostřednictvím pomazánky Nutella, ale právě také šířením úsměvů,“ uvedla pro MediaGuru Markéta Kšandová, brand manažerka značky Nutella.

U příležitosti oslav pak Nutella vydala limitovanou edici sklenic, které se představují jako veselí hrdinové a zdroje naší každodenní radosti.

Nepečený cheesecake z Nutelly
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Nepečený cheesecake z Nutelly

Milujete Nutellu? Pak musíte tento recept vyzkoušet. Nepečený cheesecake z Nutelly je jednoduchý na přípravu a zcela určitě udělá radost dětem, kterým jeden kousek stačit nebude. Ideální jako dezert ke kávě nebo na pohoštění pro nečekané návštěvy.

Nepečený cheesecake z Nutelly
Domácí nutella
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Domácí nutella

Domácí nutella namazaná na krajíc chleba je perfektní snídaně pro každého milovníka sladkých dobrot. Tato lískooříšková pomazánka je hladká, krémová a skvěle se roztírá. Nutellu využijete také na sladké pečení a jistě oceníte i její složení, které budete mít díky domácí výrobě naprosto pod kontrolou.

Domácí nutella
Domácí nutella bez cukru
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Domácí nutella bez cukru

Vyrobte si domácí verzi nutelly bez cukru. Tato lískooříšková pomazánka je zdravější než ta klasická, obsahuje jen pár surovin a mohou ji s klidem jíst i vegani. Potřebujete pouze lískové oříšky, kakao, kokosový olej a špetku soli, tak se do toto pusťte.

Domácí nutella bez cukru

Jaká sklenice nejlépe vystihne vás a vaše blízké?

Limitovanou kolekci smějících se sklenic Nutella (1000 g) najdete v obchodech od 1. dubna 2024. V deseti unikátních designech se představuje celá parta osobností. Kolekce totiž byla inspirovaná lidmi, které máme kolem sebe a díky nimž se na svět usmíváme.

  • Tip: Nutellu v nových designech koupíte za stejnou cenu jako běžnou variantu, narazit na ni můžete také ve slevě. V letákových akcích začíná cena za kilové balení i na 169,90 Kč.

Svým blízkým nebo sobě tak můžete vybrat favorita, který se k vám bude dokonale hodit. Sáhnete po Superhrdinovi, Šéfkuchaři, Umělci, Géniovi, Rockové hvězdě, Cestovateli, Romantikovi, Módní ikoně, Nejlepším příteli nebo Fanouškovi č. 1?

Hnědá pomazánka v dřevěné misce na dřevěném stole, na němž jsou také lískové oříšky beats1/Shuttertsock.com

Které další značky nabízí oříškové pomazánky?

Kromě Nutelly dnes můžete na trhu vybírat i z celé další řady lískooříškových pomazánek. Vedle populární Milky nebo Lindtu je nabízí většina řetězců pod svými privátními značkami (např. Lidl, Kaufland, Albert, Billa, Tesco, Penny, dm drogerie a další).

Odkdy se vyrábí česká Nugeta?

A vynechat samozřejmě nesmíme ani populární Nugetu, která je u nás legendou a je jen o něco mladší než původem italská Nutella. Nugeta se u nás spolu se svou lískooříškovou alternativou začala vyrábět začátkem roku 1972 v kolínské čokoládovně, která dnes funguje pod názvem Chocoland. Nejprve se stáčela do malých kelímků, později se prodávala i v ikonických „sloupávacích“ vaničkách, následně i ve velkých kilových sklenicích nebo praktických tubách. A dostupná je dodnes, také pod značkou Orion.

Zdroje: Ferrero, MediaGuru