Potravináři zveřejnili výsledky kontrol za loňský rok. Jen za pokuty do státního rozpočtu putuje přes 128 milionů

Pracovník SZPI kontroluje prodejnu Jasen Wright / Shutterstock.com

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v roce 2023 provedla téměř 49 000 kontrol v různých typech potravinářských provozoven a uložila pokuty v celkové výši přes 128 milionů korun, což představuje nárůst o 18,5 milionu oproti předchozímu roku. Inspektoři nebyli spokojeni hlavně s výsledky kontroly v oblasti společného stravování.

Přečtěte si také

Fantastické zeleninové jídlo z Francie: Ochutnejte skvělou kombinaci sezónní zeleniny a čerstvých bylinek

Koho inspekce kontrolovala?

Inspektoři SZPI se zaměřili na kontroly v maloobchodním prodeji, společném stravování, výrobě potravin, velkoskladech, prvovýrobě a dalších místech. Celkem bylo zjištěno 4 192 nevyhovujících šarží potravin a ostatních výrobků. Nejvyšší míra pochybení byla zaznamenána u potravin dovážených ze třetích zemí (40,9 %), následovaly potraviny ze zemí EU (24 %) a nejnižší podíl nevyhovujících vzorků byl u tuzemských výrobců (16 %).

V segmentu společného stravování SZPI provedla 13 550 kontrol a porušení právních předpisů bylo zjištěno u 28 % všech kontrol. Při kontrolách zaměřených specificky na dodržování hygienických předpisů nevyhověla třetina kontrolovaných provozoven. SZPI hodnotí stávající stav v tomto segmentu jako neuspokojivý a plánuje mu věnovat zvýšenou pozornost.

Kontroly neminuly ani online prodejce potravin

Vzhledem k rostoucímu trendu online prodeje potravin SZPI provedla 736 cílených kontrol internetového prodeje, včetně potravin nabízených na sociálních sítích, internetových aukcích a bazarech. Nejčastěji kontrolovanou komoditou byly doplňky stravy a celkem 48 % kontrol skončilo s nevyhovujícím výsledkem. Téměř 6 300 provozovatelů internetových obchodů s potravinami splnilo registrační povinnost vůči SZPI.

Kam putují pokuty z kontrol?

V roce 2023 SZPI ukončila 2 982 správních řízení za nedodržení potravinového práva a uložila pravomocné pokuty v celkové výši 128 254 000 Kč, které jsou příjmem státního rozpočtu.

Zdroj: SZPI, Kupi