Hrají se hokejová mistrovství světa nižších divizí. O překvapení není nouze

Přidat na Seznam.cz

Do šampionátu v Praze zbývá ještě 10 dní, kdo tedy lační po hokeji, ten může sledovat NHL. Anebo mistrovství světa nižších divizí. Hraje se mimo jiné o to, kdo bude startovat na šampionátu roku 2025 v Dánsku a Švédsku a vyzve tak nejlepší mužstva světa.

Mistrovství světa divize 1 se hraje v italském Bolzanu. Hlavními favority jsou domácí, kteří na elitním mistrovství hrají poměrně často. Loni jim ale účast těsně utekla, přišli o ni na úkor Polska a Velké Británie. Italové si tudíž chtějí spravit chuť na domácí půdě.

A začali dobře, v prvním zápase porazili nováčka ve skupině Rumunsko jasně 6:1. Konkurenti Italů na postup do největší skupiny tak suverénní nebyli. Maďaři měli proti Japoncům kus štěstí, vyhráli jen 3:1, když se zachránili pár vteřin před koncem gólem do prázdné brány. Ještě hůře se předvedli hokejisté Slovinska, kteří loni v Rize pořádně zatápěli českým reprezentantům. Proti výběru Jižní Koreje prohráli 4:2. Plán na návrat mezi elitu tak dostal trhlinu.

Slovinsko v úterý 30. dubna složilo reparát a porazilo Rumunsko 6:1. Tentýž den bude hrát ještě Maďarsko proti Koreji a Itálie proti Japonsku. Ze šestičlenné skupiny postoupí na MS 2025 do Dánska a Švédska jen dva nejlepší výběry.

Hraje se také MS v hokeji divize I, skupiny B. Šamionát hostí Vilnius. Zlepšené výkony proti předchozím letům jsou k vidění u výběru Číny. I bez hokejistů Kunlunu, který hraje KHL, totiž Číňané porazili Španělsko a Nizozemsko. V úterý 30. dubna ale dostali výprask 9:0 d Ukrajinců. Ti mají na kontě už 3 výhry a úctyhodné skóre 21:0. O postupu se rozhodne zřejmě mezi Ukrajinci a Litevci, kteří jsou rovněž stále bez porážky.

Zdroj: autorský článek, IIHF