Hokejová osmnáctka se vzpamatovává z porážky s Kazachstánem. Avšak největší ostudu s „U18“ zažil Voráček s Kubalíkem

Přidat na Seznam.cz

Na probíhajícím hokejovém mistrovství světa do 18 let je zatím největším šokem výhra Kazachstánu nad českým výběrem 4:3 po prodloužení. Pro Kazachy to znamenalo historicky první výhru v elitní skupině. Pro Česko, při vší úctě k soupeři, ostudný výsledek. Porážka navíc mohla znamenat, že český tým dostane ve čtvrtfinále těžšího soupeře, než jakého si jistě čeští mladíci představovali.

Nakonec Česku pomohla výhra Švédska nad Švýcarskem jen v prodloužení, takže „Tre kronor“ skončili třetí, český nároďák si uchoval druhou pozici. Znamená to tedy, že se ve čtvrtfinále střetneme se Slovenskem.

Český mladý tým tak má pořád velkou naději zažít velký úspěch a letošní ročník se klidně může zařadit mezi historicky úspěšné. Pokud bychom ale hledali protipól, nejhorším výsledkem pro hokejovou osmnáctku byl jednoznačně sestup z elitní skupiny v roce 2007. Přitom Češi tento šampionát začali velmi dobře. Vyhráli nad Švýcarskem, poté na nájezdy porazili Slovensko. Jenže následné dvě porážky s Finskem a Švédskem je posunuly do skupiny o záchranu. Pět bodů jim sice stačilo na čtvrté místo, jenže v těch letech se hrál ještě jiný formát. První ve skupině měl jisté semifinále, druhý a třetí si křížově s druhou skupinu zahráli o nejlepší čtyřku. Čtvrté a páté týmy ve skupinách hrály o udržení. V play-out jsme sice na úvod porazili Lotyšsko, jenže následná porážka s Německem nás ostudně vyřadila z elitní skupiny.

Když se podíváme na tehdejší soupisku našich mladíků, najdeme tam několik hráčů, kteří to dotáhli daleko, ale zároveň i jména, o kterých jsme v následujících letech neslyšeli. Do první skupiny patří jednoznačně Jakub Voráček, Dominik Kubalík či Tomáš Kundrátek. Posledně dva jmenovaní jsou dokonce v současném výběru na České hry, o konečné nominaci na MS ještě není definitivně rozhodnuto. Ze zajímavých jmen z U18 2007 můžeme ještě zmínit Michala Jordána, který ještě vloni reprezentoval či Dominika Furcha, brankáře Karlových Var. Naopak jména jako Kachlík, Karpov, Valchař či Bartošek už fanouškům mnoho neříkají.

A kdo se časem proslaví ze současné osmnáctky? Benák, Sikora či Galvas? To poznáme až za několik let.

Zdroj: redakce, wikipedia.org