5 úžasných výhod při používání kurkumy ve vaší zahradě

Kurkuma získala v posledních letech velkou pozornost jako zázračný lék na artritidu. Stejné vlastnosti, které umožňují kurkumě působit jako protizánětlivý prostředek, mohou hodně pomoci rostlinám ve vaší zahradě.

Pokud na zahradě kurkumu nepoužíváte, zde je několik důvodů, proč byste to měli udělat.

I když si kurkumu můžete koupit v obchodě, je poměrně snadné ji pěstovat. Pouhým umístěním malého kousku kořene rostliny do země může vyklíčit zcela nová rostlina.

1. Kurkuma je přírodní ochrana proti škůdcům
Především je to vynikající způsob, jak ovládat mravence a moučné brouky. Silný zápach kurkumy je přirozeným repelentem.

Chcete-li ji použít, nasypte práškovou kurkumu po zahradě, podobně jako byste to udělali s komerčním zabijákem mravenců. Můžete také zasadit kurkumu každých pár stop v oblastech, kde nechcete mravence.

 

2. Kurkuma odpuzuje půdní škůdce
Houby a jiné kořenožravé chyby jsou kurkumou odpuzovány. Chcete-li dosáhnout nejlepšího účinku, vmíchejte práškovou nebo nakrájenou kurkumu přímo do zeminy v květináči; asi jedna polévková lžíce na galon půdy bude stačit k odpuzení většiny půdních škůdců. Dávejte pozor, abyste půdu nepřesytili, protože kurkuma může být kyselá a příliš mnoho poškodí kořeny rostlin.

Pokud máte co do činění se škůdci poté, co vaše rostliny vyrostou, přimíchejte asi jednu polévkovou lžíci kurkumy do galonu vody. Tuto vodu použijte k zalévání zahrady, aplikujte alespoň jednou týdně. Opět dávejte pozor, abyste nepoužili příliš mnoho, protože příliš mnoho kurkumy spálí listy a kořeny některých rostlin.

3. Opravte poškozené rostliny
Pokud máte rostliny se stonky nebo kmeny, které byly poškozeny řezem nebo škůdci, je kurkuma dobrým způsobem, jak jim pomoci s uzdravením. Protizánětlivé a imunitní vlastnosti, díky kterým je kurkuma skvělá pro lidi, kteří se snaží snížit inflaci, také pomohou rostlinám urychlit zotavení.

Chcete-li použít kurkumu tímto způsobem, smíchejte prášek s vodou a vytvořte hustou pastu. Poté tuto pastu rozetřete po poraněné části rostliny. Poté omotejte poraněnou část rostliny kusem hadru; v podstatě dělat policii pro rostlinu. Tato metoda se po staletí používá k podpoře růstu a hojení stromů, které byly naroubovány.

 

Především kurkuma může hodně pomoci rostlinám, které trpí odumírajícími chorobami. Toto onemocnění má tendenci postihovat rostliny, které byly roubovány, a vypadá to, jako by oblast, na které byl roub proveden, začala odumírat. V mnoha případech zahrádkáři jednoduše předpokládají, že roub nezabral, ale je možné kvůli tomuto typu onemocnění ztratit celou rostlinu.

Kurkuma může být použita k pokrytí části stonku po odstranění nemocné části, aby se choroba nerozšířila do zbytku rostliny.

K podpoře celkového hojení menších rostlin s poškozenými listy a stonky je také možné použít výše popsaný roztok vody a kurkumy.

4. Kurkuma může být použita jako zakořeňovací činidlo
Kurkuma, která je přimíchána do půdy obklopující novou rostlinu, pomůže rostlině vyvinout kořeny. Pokud často používáte řízky k rozšiřování rostlin ve vaší zahradě, přimíchat lžíci práškové kurkumy do půdy v květináči pomůže rostlinám rychleji vyvinout kořeny.

5. Přírodní pesticid
Kromě odpuzování škůdců lze kurkumu smíchanou s vodou nastříkat přímo na rostliny, které napadají mšice a mšice.

Připravte směs pomocí lžičky kurkumy na půl šálku teplé vody. Výsledkem bude jasně oranžová tekutina, která zabije zahradní škůdce.