Hlavní obsah

Nebezpečný vedlejší efekt rychlého hubnutí, o kterém se nemluví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Léto už ťuká na dveře a to znamená pro mnoho lidí jediné - hubnutí do plavek. Nekontrolované snižování váhy je přitom pro naše tělo velmi nebezpečné. Může díky němu dojít ke zdravotnímu problému, který se nemusí projevit hned, ale až s věkem.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ačkoliv trend přehnané štíhlosti už ve společnosti nerezonuje tak jako kdysi, módní průmysl se stále drží zajetých kolejí a hollywoodské celebrity ujíždějící si na léku Ozempic jakbysmet.

Tento narativ pak přejímá společnost, přičemž největší tlak je v našem prostředí přirozeně v létě, kdy nastává sezona dovolených u moře.

Před rychlou ztrátou hmotnosti přitom lékaři varují. Zahrávat si totiž můžete nejen s rozhozeným metabolismem, ale také s řídnutím kostí.

„V komunitě obezitologů je to dnes hlavní téma - jaké jsou nezamýšlené důsledky hubnutí?“ uvedl pro HuffPost Kurt Kennel, endokrinolog věnující se bariatrii na Mayo Clinic v Rochesteru v Minnesotě.

Jeden z těchto důsledků popsala herečka Jameela Jamilová, která nedávno na Instagramu sdílela, že roky extrémních diet a hubnutí poškodily hustotu jejích kostí. Osmatřicetiletá Jameela uvedla, že dvacet let diet se projevilo právě touto formou a nyní se musí vypořádávat i s bolestí.

„Hustota kostí je množství minerálního obsahu přítomného ve vaší kosti,“ vysvětlila Gillian Wooldridgeová, lékařka sportovního lékařství z Houston Methodist Hospital.

„Pokud máte vyšší hustotu kostí, obecně to znamená, že máte hustší - a z větší části zdravější - kosti, které jsou odolnější vůči zlomeninám a osteoporóze,“ řekla Wooldridgeová.

„Naše hustota kostí dosahuje vrcholu kolem 25 let. A pak doufáme, že si to udržíme po většinu našeho středního věku až do 50 let. Protože poté začnou naše kosti vinou přirozeného stárnutí a menopauzy hustotu ztrácet,“ sdělil Kennel.

To je jeden z důvodů, proč jsou pády pro starší lidi často velkým problémem, což vede k vážným zdravotním problémům, jako jsou zlomeniny kyčle nebo jiné zlomeniny velkých kostí.

Nebezpečné hubnutí

„Ztráta hmotnosti může snížit hustotu kostí, a to jak u lidí s podváhou, tak i u lidí s nadváhou, kteří výrazně zhubli,“ řekla Deborah Sellmeyerová, klinická profesorka medicíny v oboru endokrinologie, gerontologie a metabolismu na Stanfordské univerzitě.

Výzkum ukazuje, že úbytek kostní hmoty je méně rozšířený a škodlivý u lidí, kteří zhubnou mírné množství hmotnosti zdravým způsobem – ačkoli někteří odborníci tvrdí, že k tomu stále dochází.

Zkratky v hubnutí nefungují. Všechny extrémy nám tělo spočítá

Zdraví

„I když vsázíme na zdravější přístupy, nehubneme vždy jenom tuk. Často přicházíme také o svaly a v některých případech i o hustotu kosti, jako je tomu například u žen v menopauze,“ řekl Kennel.

Wooldridgeová zdůraznila, že extrémní diety a rychlé hubnutí představují významnou hrozbu pro hustotu kostí. „Rychlý úbytek hmotnosti, přísné omezení kalorií nebo vytvoření jiného významného energetického deficitu, jako je nadměrné cvičení, mohou mít negativní dopad na hustotu kostí,“ uvedla.

„Také extrémní úbytek hmotnosti v důsledku neuspořádaného stravování nebo lékařského postupu, jako je žaludeční bypass, může mít negativní dopad na hustotu kostí,“ dodala.

Klíčem je sport a správná výživa

Pokud chcete zhubnout zdravě a předejít komplikacím v pozdějším věku, vsaďte na správnou výživu a sport, který vám bude prospívat.

„Můžeme s jistotou říci, že když začleníme cvičení do procesu hubnutí, zejména cvičení s odporem, ztratíme méně svalů a méně kostní hustoty, než pokud jen omezíme příjem kalorií a prostě zhubneme tím, že omezíme jídlo,“ řekl Kennel.

Odporový trénink zahrnuje kliky, výpady, dřepy, vzpírání. „Cokoli, co vyžaduje, aby vaše svaly pracovaly proti odporu,“ vysvětlil.

To, co jíte, vám také může pomoci udržet hustotu kostí. „Výživa je velmi důležitá pro zdraví kostí. Důležitý je rovněž dostatečný příjem vápníku, vitaminu D a bílkovin,“ řekla Sellmeyerová.

„Obecně považujeme za ‚zdravé hubnutí‘ nebo udržitelné hubnutí rychlost zhruba čtvrt až půl kilogramu za týden. Naopak jojo efekt má tendenci naše tělo pořádně zatěžovat,“ dodala Wooldridgeová.

Jak zvládnout dietní krizi

Zdraví

Ořechy pro každého: které si vybrat podle svých potřeb a cílů

Zdraví
Související témata:

Výběr článků

Načítám