Sponzorováno

Střelecké (střelcovo) ucho – poškození ucha silným zvukem – příznaky, příčiny a léčba 4.78/5 (9)

  • Střelecké (či střelcovo) ucho je často používaný termín v českém jazyce a označuje zvukové poškození ucha, které vzniká v důsledku dlouhodobé expozice hluku, zejména střelby.
  • Tento termín je obvykle spojen s loveckou či sportovní střelbou, kde je vystavení intenzivnímu zvuku zbraně běžné. Dlouhodobá expozice tomuto zvuku může způsobit trvalé poškození sluchu, které se projevuje například ztrátou sluchu, tinnitus (pískání nebo zvonění v uších) nebo dalšími problémy se sluchem.
  • Je proto velmi důležité chránit své uši pomocí sluchátek při střelbě a vystavení jiným hlasitým prostředím.

A co vy? Nosíte na střelnici nebo při střelbě střelecká sluchátka?

A co vy? Nosíte na střelnici nebo při střelbě střelecká sluchátka?

Jako audiolog jsem pracoval s mnoha pacienty, kteří kvůli svým koníčkům nebo povoláním zažili ztrátu sluchu způsobenou hlukem.

Přestože jsou střelecké sporty oblíbenou zábavou v mnoha částech Evropy, mohou bez řádných opatření vést také ke ztrátě či poškození sluchu. Jednou z nejčastějších příčin poškození ucha u mých pacientů je střelba, ať už z vojenské služby, lovu, práce při vymáhání cvičení střelby na terč.

Střelecké ucho je skutečným zájmem každého, kdo má rád tento sport, a je důležité pochopit, co to je a jak se před ním chránit. Pokračujte ve čtení, abyste se dozvěděli o střelcově uchu, co to znamená a jak si chránit uši.

Co je střelecké ucho?

Střelcovo (střelecké) ucho je druh akustického traumatu nebo poškození hlukem způsobené vystavením hlasitým zvukům, jako jsou typicky výstřely ze zbraně.

Když střílíte ze zbraně, zvuk může dosáhnout 140 decibelů nebo více, což pro nechráněné ucho stačí k poškození během několika sekund. Tento hlasitý zvuk může okamžitě poškodit vláskové buňky ve vašem vnitřním uchu.

Naše drobné, jemné vláskové buňky mají neuvěřitelnou schopnost slyšet, užívat si hudbu a rozumět řeči. Tyto buňky jsou však také velmi jemné a náchylné k traumatu z těchto hlasitých zvuků.

Střelecké ucho je běžné u myslivců.

Expozice a následné poškození výstřelem se bude lišit v závislosti na typu zbraně, blízkosti výstřelu a na tom, zda je střelec pravák nebo levák. Na audiogramu je obvykle patrné, zda je střelec pravák nebo levák.

Například u střelce z pravoruké pušky se s největší pravděpodobností rozvine větší ztráta sluchu na levém uchu. Jedno je však jasné: Střelba často zanechá stopy nejen na cíli, ale i ve střelcových uších.

Příznaky střeleckého ucha

Vystavení výstřelům ze zbraně – byť jen jednorázové – může mít za následek:

  • Zvonění, bzučení, hučení nebo jiné zvuky v uchu (tj. tinnitus)
  • Utlumený sluch
  • Potíže s porozuměním řeči
  • Potíže s porozuměním řeči v přítomnosti hluku na pozadí

Časté používání střelných zbraní také způsobuje vysokofrekvenční senzorineurální ztrátu sluchu, což znamená, že slyšíte lidi mluvit, ale jejich slova se zdají jakoby tlumená a postrádají srozumitelnost.

Střelecké ucho může být dočasné nebo trvalé

Střelcovo ucho může způsobit dočasné nebo trvalé poškození sluchu v závislosti na závažnosti a délce expozice.

Pokud po střelbě zaznamenáte zvonění nebo tlumený zvuk v uších, je to známka toho, že jste si mohli poškodit sluch. Tento typ ztráty sluchu může trvat hodiny nebo dny, ale pokud se budete nadále vystavovat hlasitým zvukům, poškození se může stát trvalým.

Podle průzkumu v magazínu National Health and Nutrition Examination Survey přibližně 70 % lidí, kteří jsou vystaveni hlasitému zvuku, nepoužívá ochranu sluchu.

Bohužel u lovců, kteří nepoužívají chrániče sluchu, dojde téměř s jistotou časem ke ztrátě sluchu. Proto je důležité mít na paměti, že dvojitá ochrana sluchu, jako jsou špunty do uší a mušlové chrániče sluchu, jsou zásadní pro ochranu vašich uší v budoucnu. Lov nemusí poškodit váš sluch, pokud dodržíte správná opatření.

Jak vzniká střelecké ucho?

Podle odborníků na střelné zbraně generuje většina střelných zbraní hladinu hluku vyšší než 140 dB (decibelů). To je úroveň, na které začíná docházet k poškození vašeho sluchu. Puška ráže .22 generuje při výstřelu asi 140 dB, brokovnice ráže 12 dokáže dosáhnout 155 dB, 9mm „umí“ 159,8 dB a velkorážná puška spolu s ostatními podobnými zbraněmi dosahuje hladiny hluku přes 175 dB.

Prostředí, kde se střílí, může navíc přispět k ještě vyšší hladině hluku – kvůli jevům, jako je odrážení výstřelu od stěn nebo jiných konstrukcí. Tyto hlasité zvuky vytvářejí energetické vlny, které zasahují vaše vnitřní ucho. Otřesou ušním bubínkem, malými kostmi a hlemýžděm (cochlea). Když se tyto části ucha otřesou natolik, že utrpí poškození, s největší pravděpodobností začnete ztrácet schopnost slyšet.

Dá se taková ztráta sluchu zvrátit?

V současné době neexistuje žádná všeobecně uznávaná léčba, která by zvrátila takovou ztrátu sluchu. Předpokládá se, že jakmile jsou vaše uši poškozené, budete muset buď žít se sníženým sluchem, nebo se můžete obrátit o pomoc na naslouchadlo.

Sponzorováno

POZOR: Při střelbě byste nikdy neměli nosit naslouchadla, protože ta ještě více zesílí zvuk výstřelu.

Chraňte svůj sluch před střeleckým uchem

Dobrou zprávou je, že lov může být skvělý způsob, jak si užít „zábavu“ v lese, a ochrana sluchu poskytuje bezpečnější způsob, jak se tomuto sportu věnovat.

Pokud se vy nebo někdo, koho znáte, účastníte střeleckých sportů, zde je několik tipů, jak chránit svůj sluch:

  • V blízkosti hlasitých zvuků noste vždy ochranná sluchátka nebo chrániče sluchu.
  • Při střelbě používejte dvojitou ochranu sluchu (např. špunty do uší a chrániče sluchu).
  • Udělejte si při lovu přestávky, aby vaše uši měly šanci se zotavit.
  • Pokud jste často vystaveni hlasitým zvukům, nechte si sluch pravidelně testovat audiologem.

Naštěstí je střelcovo ucho stavem, kterému lze předejít, a je nezbytné pochopit, jak ovlivňuje váš sluch, a podniknout nezbytné kroky k jeho ochraně.

Pokud zjistíte, že pociťujete jakékoli známky ztráty sluchu v důsledku střelby, kontaktujte audiologa, který vám poskytne komplexní vyšetření sluchu. Se správnými nástroji a bezpečnostními opatřeními si můžete i nadále užívat svůj oblíbený outdoorový sport a přitom chránit svůj sluch.

Chrání naslouchátka vaše uši?

Pozor na to. Naslouchátka mohou pomoci zlepšit váš sluch, pokud jste již zaznamenali nějaké omezení sluchu, ale nejsou navržena tak, aby chránila vaše uši před hlasitými zvuky.

Nošení naslouchátka v hlučném prostředí může ve skutečnosti poškození sluchu ještě zhoršit, protože zvýšená hlasitost může ještě více poškodit vaše ucho.

Při střelbě či lovu je důležité používat správnou ochranu sluchu, i když nosíte naslouchátka.

Nejlepší střelecká ochrana sluchu

Nejlepší způsob, jak chránit svůj sluch při natáčení, je používat zařízení nebo chrániče sluchu speciálně navržené pro střelbu. Tyto produkty jsou navrženy tak, aby snížily úroveň decibelů hlasitých zvuků, kterým jste vystaveni na střelnici.

Některé špičkové elektronické chrániče sluchu umožňují nastavit úroveň zvuku kolem vás, což může být užitečné při komunikaci s ostatními během lovu. Elektronická ochrana sluchu je skvělý způsob, jak chránit svůj sluch a přitom stále slyšet své okolí.

Elektronické chrániče sluchu – sluchátka

Tento typ ochrany sluchu vám umožňuje jasně slyšet řeč a další zvuky okolního prostředí a zároveň poskytuje ochranu sluchu, která blokuje hlasité impulzní zvuky z pušek a pistolí.

Elektronická špunty do uší

Další možností ochrany sluchu jsou elektronické špunty do uší. Například špunty Axil GS Extreme 2.0 jsou kombinací špuntů Bluetooth, sluchátek s izolací hluku a elektronických chráničů sluchu. Tato sluchátka nabízejí ochranu sluchu, snižují zvuky o více než 85 decibelů a zároveň vám umožňují slyšet konverzaci bez tlumené kvality zvuku.

Shrnu to

Střelecké ucho je hovorový termín pro ztrátu sluchu způsobenou střelbou a blízkostí střelných zbraní. Zde dochází ke ztrátě sluchu na opačném uchu, než které je u střelby (kde střelec drží zbraň). Rameno střelecké paže pomáhá blokovat ucho před výbuchem, což má za následek poškození sluchu na opačném uchu. Střelci mohou také zaznamenat zvonění v uších nebo pocit, jako by jejich uši byly tlumené nebo „plné“.

Ztráta sluchu může být způsobena opakovaným vystavením hlasitým zvukům výstřelů nebo k ní může dojít po jednom zvlášť hlasitém výbuchu.

Střelecké ucho je skutečným problémem pro každého, kdo rád střílí, ale lze tomuto problému předejít. Používáním správné ochrany sluchu a pochopením rizik střelby můžete ochránit svůj sluch a nadále si užívat svého koníčka po mnoho let.

Pokud po střelbě trpíte ztrátou sluchu nebo zvoněním v uších, je důležité promluvit si s audiologem, který vám může pomoci najít správné možnosti léčby ke zlepšení vašeho sluchu. Pamatujte, že váš sluch je vzácným smyslem a vyplatí se věnovat mu čas.

Nejlepší věc, kterou můžete se střeleckým uchem udělat, je zabránit tomu, než se stane problémem. Své šance na rozvoj střelcova ucha můžete omezit používáním ochranných pomůcek, kdykoli střílíte nebo když jste v oblasti, kde dochází k používání zbraní (střelnice).

Sponzorováno

Zařízení na ochranu sluchu, jako jsou špunty do uší a střelecká sluchátka, mohou výrazně snížit vaše šance na poškození sluchu při střelbě ze zbraně. Pouze méně než polovina manipulátorů se zbraněmi používá ochranná zařízení, protože se bojí, že během lovu neuslyší přibližující se zvěř. Naštěstí ale dnes technologie ochrany sluchu došla tak daleko, že existují zařízení, která vám umožní slyšet jemné zvuky, jako jsou kroky, a zároveň blokovat hlasité zvuky, jako jsou výstřely.

Dále si přečtěte

Studie a zdroje článku

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autor článku

Daniel Borník (více o nás)

 

Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky:

Přečtěte si také naše další články

 

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva