Hlavní obsah

Letos jsem si užíval hokej, co nepamatuju, říká Mrázek po návratu do nároďáku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedm let chyběl v národním týmu, jeho kariéra mezitím v NHL prošla pády i vzestupy. Teď Petr Mrázek své hokejové „vzkříšení“ korunuje účastí na světovém šampionátu v Praze, protože patří mezi českou trojici vyvolených brankářů (vedle něj Lukáš Dostál a Karel Vejmelka). „V sezoně jsem si užíval hokej, co nepamatuji za hodně dlouhou dobu,“ říká Mrázek. Mimochodem základní části NHL odchytal ze všech českých gólmanů největší porci minut, v porovnání s Dostálem i Vejmelkou měl i lepší statistická čísla.

Letos jsem si užíval hokej, co nepamatuju, těšilo Petra Mrázka. Základ byl být zdravý, a to mi vyšlo na jedničkuVideo: Sport.cz

 
Článek

Na šampionát se počítá se současným triem brankářů z NHL. Jak moc to mezi vámi bude konkurenční prostředí a nechcete znát roli předem?

Konkurence je hodně důležitá, speciálně u brankářů. Všichni se těšíme na to, že si to užijeme a uděláme si mezi sebou pohodu, aby to fungovalo a šlapalo. A role? Někdo ji chce znát předem, ale já si myslím, že konkurence je zdravější. Gólmani musí být připravení na každý zápas. Kdokoliv skočí do brány, tak vždycky dostane od těch dvou podporu.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Brankáři Karel Vejmelka (vlevo), Lukáš Dostál a Petr Mrázek během tréninku hokejové reprezentace před turnajem Betano Hockey Games v Brně

Bavili jste Ondřejem Pavelcem, trenérem brankářů, o případné pozici?

Ondra byl za námi v Chicagu, viděl se i s Karlem (Vejmelkou) a Dostym. Probírali jsme, jaké scénáře mohou být. Dneska jsme tady první den, zatím jsme nic neřešili a necháme to na trenérech, jak to všechno bude. Sám Ondra byl v této pozici několikrát, chytal dlouho v NHL, byl v reprezentaci, takže se vůbec nebojíme, že by v tom byl nějaký zádrhel nebo špatná komunikace. Sám moc dobře ví, co potřebujeme, a v těchto věcech to bude úplně v pohodě.

Je mistrovství doma pro hokejistu sen?

Je to unikátní pro fanoušky, samozřejmě i pro nás a naše rodiny. My se budeme snažit z toho vytěžit co nejvíc a nesmíme si připouštět tlak na sebe. Musíme prostě jít a hrát to, co umíme.

Vy jste z osobního pohledu zažil výtečnou sezonu, že?

Užíval jsem si hokej, co nepamatuju za hodně dlouhou dobu. Takže jsem se těšil na to, že si to teď mohu prodloužit. Jak jsem vždycky říkal, základ byl být zdravý a letos mi to vyšlo na jedničku. Doufám, že další tři čtyři týdny to tak zůstane. A když je člověk zdravý, tak má i sebevědomí a věří si. Může si dovolit na ledě cokoliv a ví, že se nezraní.

Měnil jste něco v přípravě, stravě?

Hlavně byla letní příprava, kterou jsem absolvoval, po třech čtyřech letech kompletní. Loni jsme vypadli s Chicagem brzy, mohl jsem si dát měsíc a půl volno a potom do toho tři měsíce v posilovně šlápnout. Tím se všechno nabalilo, že zdraví drželo a neměl jsem ani jeden problém s třísly či se zády. Prostě s ničím.

A vysloužil jste si za to u Blackhawks kontrakt na další dva roky.

Byl jsem rád, že jsem měl v lednu vše vyřešeno a teď se můžu soustředit jak na mistrovství světa, tak na další dva roky. Věřím, že Chicago půjde nahoru a za další dva roky uvidíme. Bude mi 34 a věřím, že ještě můžu být v Chicagu u něčeho speciálního.

Letos jste hráli strop?

Měli jsme mladší tým než loni. Věřím, že zkušenosti mladým klukům pomohou. Příští sezonu bude v týmu hodně nových jmen, že se to celkem pročistí a podepíšou se noví hráči. Chicago má hodně výběrů na draftu, asi se bude i trejdovat a postaví se to tak, na co bylo Chicago zvyklé.

Opět širší kádr hokejové reprezentace. Týmu bude pomáhat trenér Pavel Gross a odtajněno, kdo z finalistůVideo: Sport.cz

Jaký je Connor Bedard, osmnáctiletý kanadský talent?

Jeho největší předností je, že čte dobře hru. Umí výborně s pukem a je chytrý. To jsou věci, u kterých si na něj musíme v zápase proti Kanadě dávat pozor.

Prý vám chce dát v Praze gól.

Už i Kurashev (Švýcarsko) a Seth Jones (USA) něco podobného říkali. Nějaké sázky tam asi proběhnou, ale vyplyne to ze hry a jako gólman se nemůžu dívat, kdo je na ledě a kdo střílí. Musím být pořád ve střehu.