Hlavní obsah

Adiós, seňor Nadal. Precizní Lehečka se ocitl v jiném vesmíru. Brilantní výkon, oceňují ve světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podal bez přehánění skvělý výkon, vyřadil jednu z největších tenisových legend, ale přesto se Jiří Lehečka ocitl trochu na vedlejší koleji. Jeho vítězný zápas s Rafaelem Nadalem (7:5, 6:4) byl v Madridu ve znamení velkých emocí kolem odcházejícího velikána sportovní historie.

Sestřih zápasu Jiří Lehečka – Rafael NadalVideo: sntv

 
Článek

Lehečkův výsledek není třeba zpochybňovat, i když je jeho úterní soupeř po vleklých zdravotních problémech až 512. ve světovém žebříčku. A z předchozího dne měl za sebou tříhodinový duel s Argentincem Cachínem. Pořád je to ale NADAL. K tomu na antuce, na níž vyhrál 14 ze svých 22 grandslamových titulů. I když mu za měsíc bude už 38 a závěr jeho skvostné kariéry se kvapem blíží.

„Sdílet kurt s tak legendárním hráčem je pro mě splněný sen. Vždy jsem věřil a přál si, aby se to stalo. Jsem velmi vděčný, že jsem dosáhl tak velkého okamžiku,“ řekl pokorně Lehečka po svém posledním vítězství, i když část publika už ho neposlouchala a opustila hlediště poté, co z kurtu odešel Nadal.

„Je to trochu hořkosladké zažít tak pěkný výsledek před všemi těmi lidmi, kteří Rafovi fandí. Ale energie zde byla úžasná. Bylo to, jako bych byl v jiném vesmíru. Něco, co jsem nikdy v životě na tenisovém kurtu nezažil,“ pravil Lehečka, který se stal čtvrtým českým hráčem, jenž španělského dříče dokázal porazit. Ale vůbec prvním, co to předvedl na antuce!

V roce 2004 sedmnáctiletého Nadala smázl v Davis Cupu 3:0 Jiří Novák. Životní výhru ve druhém kole Wimbledonu 2012 zaznamenal se Španělem Lukáš Rosol. Tomáš Berdych měl proti běhavému soupeři v počátcích vzájemných klání bilanci 3:1, následujících osmnáct duelů prohrál, než si ve čtvrtfinále Australian Open 2015 připsal čtvrtou a poslední výhru nad Nadalem. Na další český úspěch proti antukovému stachanovci se pak čekalo víc než devět let.

A Lehečka si pro něj šel naprosto příkladným výkonem, který deptal nejen Nadala, ale i jeho fanoušky. Španělský veterán se na servis českého tenisty – 7 es, úspěšnost 89 procent po prvním podání – prakticky nechytal. Jediný brejkbol mu Lehečka odvrátil brutálním forhendem k lajně. A aby nebylo pochyb, vzápětí vzal Nadalovi servis čistou hrou zakončenou na síti nejlepší výměnou madridského večera. Lehečkův kouč Michal Navrátil po ní samým nadšením vyskočil ze sedačky a vedle něj tleskal i Berdych.

Nadal hnaný publikem přesto nedal kůži zadarmo. Jakmile Lehečka něco uspěchal, španělský idol mu předvedl leváckou zatáčku jak za svých nejlepších časů. Poslední dubnový den roku 2024 mu ale nebylo přáno. Rychlost pohybu a síla úderů byly tentokrát větší na české straně. Po dvou hodinách a třech minutách přistál úder z Nadalovy rakety v autu a Lehečka získal skalp hráče, jehož stopy v tenisové historii nikdo nevymaže. Navíc po brilantním výkonu, jak píšou zdaleka nejen v britském Guardianu.

Musel to být skvělý pocit, Lehečka se ovšem znovu ukázal jako absolutní profík, který umí ukázat respekt. Žádné vylomeniny po proměněném mečbolu, ani válení v antuce. Tohle byl Nadalův večer, i když v něm prohrál.

„Dnešek byl pro mě velmi výjimečný. Upřímně řečeno, jediné, co mohu udělat, je poděkovat,“ řekl Nadal své adiós Madridu i španělským kurtům. Pařížské adieu a neodvratný konec kariéry už jsou blízko.

Ta Lehečkova (v live žebříčku je 26. na světě) se však teprve pořádně rozjíždí. A výhra nad velikánem ji může nakopnout ještě víc.