V Domažlicích budou vítat ptačí zpěv i ptáka roku
Rehek, zdroj foto: Pixabay
Rehek, zdroj foto: Pixabay

V Domažlicích budou vítat ptačí zpěv i ptáka roku

1 května, 2024 0 Od Pavel Žižka

Rehek domácí, tak se jmenuje pták roku, který je pro letošní rok vyhlášen Českou společností ornitologickou. Právě ona a  Městský  úřad  Domažlice pořádají již  32. ročník akce  „Vítání ptačího zpěvu“, na který zvou širokou veřejnost.

Akce je naplánována na neděli 5. května 2024. Účastníci budou muset být skutečnými rannímu ptáčaty. Vždyť sraz bude už v půl šesté ráno, a to v areálu městského parku u bývalé nemocnice v Domažlicích před sochou Petra Hany. A takový milovník přírody musí být připraven i na všechny její rozmary. Akce se tak koná za každého počasí. Je vhodné se teple obléci a vzít si sebou dalekohled. Účastnící obdrží i propagační materiály s tématikou ochrany ptactva a dozví se řadu zajímavostí o ptákovi roku rehku domácím.

První ročník této mezinárodní akce proběhl v anglickém Birminghamu v roce 1984. Vznikla tak tradice, která se postupně ujala v celém světě. Jejím cílem je seznámit veřejnost se zajímavým světem ptactva, jejich životními projevy, zvláště zpěvem.

Rehek domácí je malý pěvec, který je známý svým typicky rezavočerveně zbarveným ocasem, kterým často pocukává1. Původně vysokohorský druh se během několika staletí stal souputníkem člověka. Obývá nejrůznější lidské stavby a zejména městská betonová džungle mu zřejmě připomíná skalnaté prostředí hor2.

Tento druh hnízdí v severozápadní Africe, Evropě a Asii východně až po střední Čínu1. V Česku se vyskytuje na celém území od nížin až do 1602 m n. m. na Sněžce v Krkonoších1. Během hnízdění se živí hmyzem, pavoukovci a dalšími bezobratlými živočichy, mimo hnízdění si jídelníček zpestřuje rostlinným materiálem1. Jedná se o monogamní druh. Hnízdo miskovitého tvaru si nejčastěji staví na budovách či jiných stavbách1.

Ve středoevropských podmínkách rehek domácí hnízdí pravidelně dvakrát do roka1. Na rozdíl od mnoha jiných druhů ptáků, jejichž populace ubývají, rehkovi domácímu se podle sledování ornitologů daří dobře – česká i celoevropská populace dlouhodobě vykazují mírný vzestup početnosti3.

zdroje: