Celebrity

1. května 2024 09:52

Josef Šťastna

Hrob Nadi Urbánkové konečně kompletní. Náhrobku vévodí zlaté brýle

Hvězda Semaforu Naďa Urbánková (†83) odešla do hudebního nebe 3. února 2023. Více než rok po jejím odchodu je dokončen hrob v Želivě. Náhrobku vévodí pozlacené brýle, které zpěvačku proslavily.

Jana Fabiánová nechala maminku pohřbít v Želivě. Náhrobek je nyní již kompletní, fanoušci, kteří ke hrobu zamíří, ho poznají podle zlatých brýlí.

Urbánková nosila legendární brýle od roku 1964. Tehdy se za ně styděla a zkoušela vystupovat bez nich, ale nešlo to. „Nebuď hloupá, brýle ti sluší a navíc budeš první a jediná zpěvačka v brýlích, takže si tě každý zapamatuje! Podobných buchet, které nějak zpívají, je spousta, ale brýlatá není žádná,“ doporučil podle deníku Blesk mladé zpěvačce Jiří Suchý a Urbánková ho poslechla. Za svůj život prý Urbánková vystřídala 250 různých typů brýlí.

Urbánkovou proslavil film Kdyby tisíc klarinetů

Naďa Urbánková, rodným jménem Naděžda Balabánová, se narodila v Nové Pace u Jičína. Vystudovala zdravotní školu a začala pracovat jako zdravotní sestra. Už tehdy milovala divadlo a hudbu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Otec ji znásilnil, manžel o vše připravil! Takový byl život Nadi Urbánkové

V roce 1959 byla přijata do Pardubického divadla, odkud přešla do pražské Laterny magiky. V roce 1964 ji režisér Ján Roháč obsadil do hudebního filmu Kdyby tisíc klarinetů, který jí otevřel cestu do divadla Semafor, kde se stala výraznou tváří.

Zavzpomínejte na Naďu Urbánkovou:

Sdílejte článek
Štítky hrob brýle hřbitov Jana Fabiánová Naďa Urbánková Želiv Divadlo Semafor

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 17. 5. 2024

Berani, to, zda byste měli vynaložit určitý výdaj, by mohlo způsobit určité napětí mezi vámi a partnerem. Možná si myslíte, že to nyní není možné, zatímco váš přítel je rozhodnutý do toho jít. Dnes není vhodný den na to, abyste se v této záležitosti snažili dosáhnout dohody. Ani jeden z vás pravděpodobně neustoupí. Počkejte pár dní, až budete oba méně napjatí.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.