Jojoba je zázrakem pro pokožku. Jaké má přínosy a proč se používá v kvalitní kosmetice?

Plody jojoby na keři Nature1000/Shutterstock.com

Pokud používáte různé kosmetické produkty, pravděpodobně jste si už všimli, že řada z nich obsahuje jojobu. Možná už vám tato přísada zevšedněla, ale netušíte, co to vlastně je a jak vypadá. Jedná se o unikátní rostlinu, která má specifické vlastnosti, kvůli nimž se stala vysoce žádanou v kosmetickém i farmaceutickém průmyslu. Představíme si, co to jojoba je, jak vypadá a jak můžete i vy využít její přínosy pro podporu svého zdraví a krásy.

Přečtěte si také

Kdo přijde do PENNY v dresu, dostane speciální velkou slevu na nákup

Dar Sonorské pouště

Tuto rostlinu na českých zahrádkách nehledejte, jojoba kalifornská se zrodila ve vyprahlé poušti v oblasti jihozápadních Spojených států a severozápadního Mexika. Tato rostlina nemá příbuzné, je to jediný druh čeledi jojobovité a je v mnoha ohledech unikátní. Jde o stálezelený keř nebo malý strom, který dorůstá výšky až kolem 2 metrů a miluje horké a suché klima.

Má husté listy ve tvaru oválu a světle zelenou barvu. Listy jsou obvykle malé a hladké, často s voskovým povrchem, což pomáhá rostlině udržovat vlhkost v suchých podmínkách. Jojoba kvete v závislosti na podmínkách až na jaře, přičemž květy jsou obvykle žluté a drobné. Tyto květy mohou produkovat zelené ovoce velikosti olivy, které při dozrávání zhnědne.

Proč je jojobový olej tak žádaný?

Uvnitř plodu se nacházejí semena, ze kterých se získává jojobový olej. Domorodí Američané ovoce vařili a používali olej z drcených semen k léčbě mnoha onemocnění kůže a pokožky hlavy. Dnes se jojobový olej vytahuje ze semen v ovoci pomocí lisu za studena nebo chemikálií. Asi polovinu každého semene tvoří olej, takže je poměrně snadné ho extrahovat. Chemicky je jojobový olej z 98 % vosk, takže ho vědci považují spíše za tekutý vosk než za olej.

Jaké je jeho složení?

Má zlatou nebo světle žlutou barvu a díky vysokému obsahu antioxidantů se nekazí. Tvoří ho směs jojobového vosku, volných mastných kyselin, alkoholů, molekul zvaných steroly (jako je cholesterol), stejně jako antioxidantů a vitamínů rozpustných v tucích. Asi 79 % vitamínů v jojobovém oleji tvoří vitamín E. Jojobový olej je široce používán v kosmetických přípravcích, jako jsou opalovací krémy , hydratační krémy a přípravky na vlasy. Ukázalo se, že je účinný při zvyšování absorpce topických léků.

Sklizené jojobové plody YULIYA KIRILLOVA / Shutterstock.com

Zázrak pro pokožku

Jojobový vosk je hodně podobný lidskému kožnímu mazu, oleji, který vaše pokožka vytváří, aby zůstala hydratovaná a pružná. Vzhledem k tomu, že jojobový olej je velmi podobný kožnímu mazu a má vysoký obsah vitamínu E, je to vynikající změkčovač pokožky, který dokáže vyhlazovat suchou pokožku, předcházet šupinatění a zlepšovat pružnost pokožky.

K čemu se jojobový olej používá?

Jeho vysoký obsah voskových esterů z něj dělá skvělý přípravek pro léčbu dermatóz se změněnou kožní bariérou, jako je seboroická dermatitida, ekzémová dermatitida a akné. Jojobový olej má také prokázaný protizánětlivý účinek s potenciálním využitím při různých kožních onemocněních včetně kožních infekcí, stárnutí kůže. Jeho další přínosy pro pokožku si představíme níže:

Je antibakteriální: Má antimikrobiální a protiplísňové vlastnosti. Zatímco laboratorní testy ukázaly, že jojobový olej nezabije všechny bakteriální nebo plísňové druhy, zabíjí určité bakterie a plísně, které mohou způsobit salmonelu, infekci E. coli a kandidu.

Jde o účinný antioxidant: Obsahuje přírodní formy vitamínu E. Tento vitamín působí v pokožce jako antioxidant. To znamená, že jojobový olej může pleti pomoci bojovat s oxidačním stresem způsobeným každodenním vystavením znečišťujícím látkám a dalším toxinům.

Je hypoalergenní: Na molekulární úrovni je jojobový olej vosk. I když se může vstřebat do pokožky, jeho vosková povaha mu umožňuje vytvořit na povrchu uklidňující pečeť. Na rozdíl od jiných rostlinných esenciálních olejů je jojobový olej typicky nedráždivý. Alergická reakce je vzácná.

Pomáhá kontrolovat tvorbu mazu: Jojobový olej reguluje produkci kožního mazu, protože je podobný kožnímu mazu, který vaše tělo produkuje přirozeně. Když si na pokožku nanesete jojobový olej, vaše pokožka je zklidněná a hydratovaná. To vysílá signál do vlasů a potních folikulů, že pokožka nepotřebuje další maz pro hydrataci. Díky tomu pleť nevypadá mastně a pomáhá předcházet akné způsobenému ucpanými póry.

Podporuje syntézu kolagenu: Antioxidanty v jojobovém oleji mohou pomoci vašemu tělu produkovat kolagen. Kolagen je protein, který se nachází v kůži a kloubech, stejně jako v částech těla vyrobených z chrupavky. S přibývajícím věkem se hladiny kolagenu snižují. To je jeden z důvodů, proč se struktura obličeje mění s věkem. Studie spojuje antioxidanty aplikované na kůži se zlepšenou syntézou kolagenu.

Urychluje hojení ran: Jojobový olej povzbuzuje kožní buňky, aby se spojily poté, co byly odděleny škrábnutím nebo řezem. To může být také důvodem jeho schopnosti léčit akné a jizvy po akné. Tyto vlastnosti při hojení ran by mohly být spojeny s koncentrací přírodního vitamínu E v jojobovém oleji.

Zklidňuje ekzémy, lupénku a další suchá kožní onemocnění: Má protizánětlivé a hojivé vlastnosti. Místní aplikace může pomoci zmírnit suchost, odlupování, svědění a související příznaky. Lidé, kteří mají zánětlivé kožní stavy, jako je lupénka a ekzém, mohou považovat jojobový olej za zvláště prospěšný.

Léčí spáleniny od slunce: Studie naznačuje, že vitamín E v kombinaci s dalšími antioxidanty může pomoci chránit vaši pokožku před poškozením sluncem. Jojobový olej obsahuje obojí. Poškození sluncem může vaši pokožku dehydratovat a způsobit odlupování. Jojobový olej obnovuje vitamín E, dodává vlhkost a podporuje hojení, aby zklidnil tyto příznaky spálení od slunce.

Může pomoci při léčbě akné: Klinická studie ukazuje, že jojobový olej může pomoci udržet akné na uzdě. Jojobový olej má zklidňující protizánětlivé látky, hojivé vlastnosti, hydratuje a je antimikrobiální. Tyto vlastnosti naznačují, že jojobový olej může pomoci vyhnout se akné a také podpořit hojení mírného akné.

Jojobový olej litý do misky a plody jojoby New Africa / Shutterstock.com

Na kolik jojobový olej vyjde?

Jojoba je pro pokožku skutečným zázrakem a pokud vás její vlastnosti zaujaly, můžete si ji pořídit v podobě jojobového oleje nebo přípravků, které ho obsahují. Nejde ale o levnou záležitost, jeden litr oleje vyjde zhruba na tisíc korun a více. Vzhledem k jeho účinkům ale zajisté nepůjde o marnou investici.

Zdroje: healthline, stylecraze, webmd, National Library of Medicine, Karger