Madagaskar využívá umělou inteligenci k určení priorit ochrany přírody na ostrově

Vědci na Madagaskaru vyvinuli aplikaci, která využívá umělou inteligenci ke zvýraznění priorit při ochraně a obnově biodiverzity Velkého ostrova. Informoval o tom televizní kanál TVM, který vypráví o projektu skupiny biologů pod vedením Helen Ralimananové z Madagaskarského centra pro ochranu přírody Kew.

Madagaskarská flóra a fauna je z 80 % endemická a záchrana přírodních rezervací je neocenitelná. Aplikace modeluje procesy probíhající v ostrovní přírodě a antropogenní vlivy na ně a určuje optimální místa pro umístění kamer a dalších zařízení pro dálkové sledování dění v chráněných oblastech. Na základě pokroků v biologii, ekonomii, matematice a informatice byly vyvinuty algoritmy pro optimalizaci rozhodování o ochranářských opatřeních.

Aplikace již pomáhá vytvářet mapy lokalit biologické rozmanitosti, stanovišť nejvzácnějších druhů, předpovídat změny klimatu a při plánování ochranářských opatření zohledňovat socioekonomické faktory, jako jsou náklady na pozemky a rozpočtová omezení. Modelování interakce přírody a člověka je postaveno formou připomínající videohru.

Aktuálnost vývoje a zavádění těchto inovací potvrzují údaje z průzkumu madagaskarských rezervací, podle nichž je 45 % všech unikátních druhů ohroženo vyhynutím v důsledku nelegálního kácení cenných dřevin a rozšiřování lidské podnikatelské činnosti. Počet obyvatel Madagaskaru se za posledních 40 let ztrojnásobil, přičemž naprostou většinu populace tvoří zemědělci hospodařící podélně. Národní park Marudzedzi na severovýchodě ostrova je považován za nejcennější přírodní lokalitu, kterou je třeba chránit.

(cik)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy