Líbání je jedním z našich nejoblíbenějších způsobů vyjádření lásky. Líbáme se při různých příležitostech a z různých důvodů. V průběhu života rychle ztrácíme přehled o tom, jak často se vlastně líbáme, hlavně ti kdo žijí v dlouhodobém vztahu. Zkuste si vzpomenout na ten nejsladší polibek, který jste kdy dostali. Vědci se pořád nějak nedokážou shodnout, zda je líbání naučené nebo instinktivní chování, ale to mu na kráse neubírá.

Šimpanzi se líbají ze stejného důvodu jako lidé

Mnoho zvířat se skutečně chová podobně jako při líbání a vyjadřují tím náklonnost. Máme na mysli vzájemné očichávání, olizování, sloni si dokonce navzájem strkají do úst choboty. A konečně, je tu vlastně jedno zvíře, které se líbá stejně jako lidé.

Zdroj: Youtube

Šimpanz bonobo a není to vlastně až takové překvapení, protože s ním sdílíme 98,7 % DNA. Bonobo se líbá i ze stejného důvodu, kvůli pohodlí a společenským vztahům a někdy používá polibek i na usmířenou po hádce. To naznačuje, že líbání je v nás hluboce zakořeněné.

Líbání je lepší než botox

Líbání je vlastně taková posilovna! Ne nadarmo je ”pusinka” jeden ze cviků obličejové jógy. Při polibku zapojíte 146 svalů, z toho 34 obličejových a 112 posturálních svalů. Přišel na to tým vědců, kteří zkoumali líbající se páry pomocí magnetické rezonance. Při vášnivém líbání můžete spálit až 26 kalorií za minutu a je to větší zábava než chůze do schodů.

Dvě třetiny lidí se naklání napravo

Všimněte si, že při polibku se většina lidí nakloní hlavou doprava. Ten, kdo je iniciátorem polibku, se často naklání na svou dominantní stranu, což obvykle znamená napravo. Líbaná osoba pak následuje její příklad, bez ohledu na to, zda je levák nebo pravák.

Líbání je důvěrnější než sex

„Na pusu ale nelíbám, je to moc osobní,” říká Julia Roberts ve filmu Pretty Woman. Ukazuje se, že hodně lidí považuje líbání za intimnější akt, oproti pohlavnímu styku. Několik studií ukázalo, že muži si pečlivěji vybírají osobu na líbání než na sex. Hodně párů znepokojuje, když se z jejich vztahu vytrácí sex, přitom by je mnohem víc měla znepokojovat absence polibků.

Nejdelší polibek trval skoro 60 hodin

Lidé se trumfují v nejrůznějších hloupostech, tak proč ne v tak příjemné aktivitě, jakou je zrovna líbání. Ačkoliv líbat se 58 hodin, 35 minut a 59 sekund už ani snad nemohlo být příjemné. Bizarní rekord drží pár z Thajska a překonali tak předchozí rekord, který byl ”pouze” osm hodin. Existuje ale mnohem víc líbacích rekordů, jako nejdelší líbací štafeta, které se účastnilo 1015 lidí, nejdelší polibek pod vodou - trval skoro 3 a půl minuty.

Líbání zvyšuje hladinu hormonu štěstí

Rty jsou velmi citlivé a líbání v nás vyvolává chemický koktejl, který by se dal přirovnat k bungee jumpingu, posilování nebo užití drogy, ale také nám stoupá hladina hormonů vyvojávajících štěstí. Ať už někoho jenom políbíte na tvář nebo jde o vášnivé muchlování, mozek začne uvolňovat látky jako oxytocin, dopamin a serotonin. Ty ve vás mohou vyvolat pocit euforie a podpořit tak pocity náklonnosti a sblížení. Líbání též snižuje hormon kortizol, takže nás zbavuje stresu. Čím déle je pár spolu, tím spokojeněji se při líbání cítí.

Muži jsou díky pravidelným polibkům úspěšnější a žijí déle

Podle populární německé studie z 80. let 20. století se muži, kteří ráno políbí své ženy, dožívají vyššího věku a nejen to. Mají prý méně dopravních nehod a vyšší platy než ti, co manželku před odchodem do práce nepolíbí. Je to trochu sporné, úspěch se nedá přisuzovat jen líbání, ale příčina může být v pozitivním přístupu. Silné pouto, které vniká pravidelným líbáním mezi manželi, podporuje nejen citovou pohodu, ale i fyzické zdraví.

Protiklady se přitahují

No a konečně, jaký je tedy účel líbání, kromě toho, že se při něm cítíme dobře? Představte si polibek jako přijímací pohovor. Vy jste vedoucí a hledáte kandidáta, který nejlépe odpovídá popisu práce. Stejně tak při líbání hledáme partnera, který nejlépe sedí do naší genetické výbavy. Co s tím mají společného geny?

Jsme vybavení takzvanou skupinou genů MHC, které tvoří významnou součást našeho imunitního systému a také mají za následek naši přirozenou vůni. Spíše si k sobě vybereme člověka s rozdílnými MHC geny, protože dítě, které se z té lásky narodí, bude mít zákonitě rozmanitější imunitní systém, a tudíž větší schopnost bojovat s nemocemi. Protiklady se tedy skutečně přitahují.

Polibky jako záruka zvýšeného libida

Nechutný fakt na závěr, pokud máte pocit, že jsou muži při líbání obecně větší slintalové, tak se vám to nezdá. Podle biologické antropoložky Helen Fisher mužské sliny obsahují měřitelné množství pohlavního hormonu testosteronu, který může ovlivnit libido. Jinými slovy je to mechanismus, jakým se muži ”snaží přenést do nás přirozený chtíč”. Doslova ho do nás svými ústy vkládají. Kámen úrazu je, že většina žen z nadměrného slinění až tak odvázaná není. Ale nenechte se odradit představami. Líbání je fajn a měli bychom se líbat co nejvíc a co nejčastěji.

Zdroj: iGlanc.cz, British Council, Body Worlds

Související články